De ce nu poate fi comparată încrederea în Justiție cu cea în Biserică. Explicația unui judecător de top

0
Publicat:

Președintele Curții de Apel Timișoara, judecătorul Mircea Crețu, a explicat cu ocazia bilanțului de activitate al instanței pe care o conduce de ce judecătorii nu trebuie să caute satisfacția publicului cu orice chip și de ce încrederea în Justiție nu poate fi comparată cu cea în Biserică.

Judecătorul Mircea Crețu (centru) a prezentat raportul de activitate al Curții de Apel Timișoara
Judecătorul Mircea Crețu (centru) a prezentat raportul de activitate al Curții de Apel Timișoara

În concluziile raportului de activitate al Curții de Apel Timișoara pentru anul 2022, președintele Curții de Apel Timișoara, judecătorul Mircea Crețu a explicat că „sondajele din România nu indică o creştere spectaculoasă a gradului de satisfacţie a publicului în ce priveşte sistemul judiciar, poate şi pentru faptul că soluţionarea litigiilor prin mijloace alternative, altfel decât judiciar este aproape inexistentă”.

„Instanţele nu sunt însă instituţii populiste şi de aceea nici nu ar trebui să se bazeze exclusiv pe gradul de satisfacţie al utilizatorilor. Pe de altă parte, este de dorit existența unui interes constant de îmbunătățire a percepției cetățenilor asupra activității instanțelor pe plan local, prin promovarea eficienței și calității actului de justiție, prin derularea unor acțiuni cu conținut educativ-formativ pentru populație, prin optimizarea modalităților de comunicare dintre justiție și populație, prin identificarea elementelor ce pot susține o imagine pozitivă a justiției în ochii justițiabililor, prin continuarea și optimizarea sistemului de evaluare a feedback-ului extern”, a mai arătat judecătorul Crețu în concluziile raportului de bilanț.

Magistratul a dezvoltat ulterior subiectul, explicând că instanțele nu se pot raporta „automat numai după satisfacția utilizatorilor”. „Nu există niciunde în lume așa ceva. Sigur că este de luat în seamă (n.r. gradul de satisfacție al cetățenilor), dar nu este totuși capital și esențial pentru noi. Nu vreau să spun că ignorăm părerea cetățenilor, a justițiabililor, dar totuși, nu putem să avem un comportament prin care să facem placul fiecărui cetățean”, a declarat președintele Curții de Apel Timișoara.

Judecătorul a explicat și motivele pentru care încrederea în Justiție nu poate fi pusă pe același cântar cu încrederea în Biserică, spre exemplu.

„Chiar și în aceste sondaje de opinie unde noi suntem comparați cu Biserica sau, știu eu, cu nu știu ce ansambluri folclorice sau așa mai departe….Noi ar trebui să fim comparați, eventual, numai cu Guvernul și Parlamentul, pentru că altfel sigur că problemele pot să apară. Vedeți dumneavoastră, atunci când ai făcut un lucru rău, una este când te gândești că vei ajunge într-o viață ulterioară într-un-loc fără iarbă și alta e când de mâine ajungi cinci ani la pușcărie. Prin urmare, poate asta creează o antipatie față de noi, dar în realitate ne străduim să facem în așa fel încât să contribuim la echilibrul social”, a mai declarat președintele Curții de Apel Timișoara.

Cifrele Curții de Apel Timișoara în 2022

Raportul de activitate al Curții de Apel Timișoara arată că la nivelul Curţii de Apel Timişoara, comparativ cu anul 2021, în anul 2022 se constată o scădere a volumului de activitate ca şi la nivelul tribunaleleor din raza sa de competenţă.

Astfel, Curtea de Apel Timişoara a înregistrat o scădere cu 2.353 dosare, Tribunalul Timiş cu 1.553 dosare, Tribunalul Caraş-Severin cu 1.232 dosare şi Tribunalul Arad cu 643 dosare.

Pe rolul Curţii de Apel Timişoara, au fost înregistrate 7904 cauze nou intrate, cu 2.074 mai puţin decât în anul 2021. Dacă la acest număr este adăugat şi stocul de dosare provenit din cauzele înregistrate anterior şi nesoluţionate până la data de 31.12.2021, respectiv 2.351 dosare, rezultă că volumul total de dosare aflate pe rolul Curţii la nivelul anului 2022 a fost de 10.255 dosare.

„Din analiza centralizată a indicatorilor de eficienţă la nivel STATIS ECRIS, Curtea de Apel Timişoara, a fost în anul 2022, ca şi în anul 2021, o curte de apel foarte eficientă, fiind în fruntea clasamentului, între cele 15 Curţii de apel (fără Curtea Militară de Apel) la acelaşi nivel cu alte trei curţi de apel, respectiv Galaţi, Ploieşti şi Suceava, cu foarte eficient la toţi indicatori şi eficient la indicatorul care reprezintă numărul de dosare mai vechi de un an din totalul dosarelor nesoluţionate, care a crescut la 85 de dosare, faţă de 73 în anul 2021”, se arată în raportul de activitate al Curții de Apel Timișoara din 2022.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite