De ce este important să ne vaccinăm acum împotriva COVID-19?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania de vaccinare împotriva noului coronavirus a început imediat după Crăciun. Medicii specialişti explică de ce este important să ne imunizăm cât mai repede şi cât mai mulţi.

Tulpina care a dus la un număr record de infectări în Marea Britanie cel mai probabil nu a avut punctul de plecare acolo, subliniază medicul primar infecţionist dr. Adrian Marinescu. 

”Punctul de plecare a fost fie în Africa, fie în altă parte, sunt mai multe variante. Plus că tulpini noi au mai fost în timpul pandemiei: şi în China şi în Spania”, reaminteşte medicul infecţionist. 

Acesta a explicat cum apare o tulpină nouă de virus. ”La un moment dat, virusul suferă mutaţii. Şi o face permanent.. De obicei, sunt mutaţii minore, dar pot fi şi majore.  Din fericire, mutaţiile identificate deocamdată nu influenţează vaccinarea în acest moment. De ce spun în acest moment? Pentru că, aceste mutaţii nu au legătură cu proteina S - adică acea proteină de suprafaţă prin care virusul pătrunde în celulă – dar acest lucru se întâmplă deocamdată”, atrage atenţia specialistul. 

Acesta este şi motivul pentru care o campanie de vaccinare trebuie să se întâmple într-o perioadă finită: ”Pentru că riscul să apară nişte mutaţii după un interval de timp există. Dacă apar aceste mutaţii care pun în discuţie vaccinarea respectivă se pot face actualizări ale serului, lucru care se realizează mult mai uşor. Exact cum se întâmplă la vaccinarea antigripală.”

Marea problemă este că, dacă un virus se modifică mult, anticorpii anteriori practic nu mai ajută cu nimic la varianta nouă, adaugă dr. Marinescu. ”Adică acei anticorpi nu mai ştiu să lupte cu o persoană nouă, care şi-a schimbat ”înfăţişarea”. Din fericire însă, tulpina nouă nu este mai agresivă pentru că nu avem mai multe forme severe, pentru că atunci am ajunge la o mortalitate mult mai mare. Însă, se transmite mult mai uşor. Când ai multe cazuri, de acolo se vor selecta într-un procent – chiar dacă mic – şi formele severe şi cazurile nefavorabile”, atrae atenţia infecţionistul. 

Mutaţiile sunt o realitate şi nu pot fi oprite. ”Din fericire, familia de coronavirusuri din care face parte şi SARS-CoV-2 este mai stabilă, în comparaţie cu virusurile gripale. Este un avantaj. Şi atunci, mutaţiile care apar trebuie doar monitorizate.”

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite