De când au apărut romii în spațiul românesc: prima dovadă a prezenței lor

0
Publicat:

Prima dovadă a prezenței romilor în țara noastră datează din anul 1385, conform Muzeului Dimitrie Gusti, care derulează un proiect de promovare a patrimoniului cultural imaterial al minorității rome.

Romi Colecție Muzeul Dimitrie Gusti
Romi Colecție Muzeul Dimitrie Gusti

Romii sunt o minoritate istorică în România cu un rol important în dezvoltarea economică a țărilor române. Prima dovadă a prezenţei romilor în nordul Dunării datează încă din 1385.

În acest an, domnitorul Țării Românești, Dan I, dăruiește Mănăstirii Tismana posesiunile care aparținuseră mai înainte Mănăstirii Vodița de lângă Turnu Severin, posesiuni primite de la unchiul său Vladislav I, între care și 40 de sălașe de „ațigani”.

De-a lungul istoriei, prin meșteșugurile pe care le practică, romii își cresc importanța în comunitățile din care fac parte.

Aceștia erau căldărari, zlătari (se ocupau cu prelucrarea aurului), spoitori (se ocupau de cositorirea vaselor de aramă), rudari (confecționau obiecte din lemn), fierari, lăutari, geambași și nu numai, aflăm de pe platforma romanorinterferences.ro.

Reprezentanții de la Muzeul Dimitrie Gusti își propun ca, în urma cercetărilor de pe teren, pe care le vor derula în 35 de sate din județele Ialomița, Constanța, Călărași, Giurgiu, Teleorman, Olt și Dolj să descopere patrimoniul minorității rome, pentru a putea prezenta și explica mai bine identitatea și modul lor de viață, cu accent pus pe arhitectura vernaculară, pe meșteșugurile tradiționale, obiceiurile și ocupațiile, muzica și dansul acestora. Aceste cercetări vor ajuta și la găsirea și achiziționarea de bunuri culturale mobile specifice.

Pe baza cercetărilor, o gospodărie specifică va fi reconstruită în Muzeul Satului, iar bunurile culturale mobile vor fi conservate și restaurate de către specialiștii muzeului. Totodată, se urmărește amenajarea unui spațiu interactiv în vederea promovării patrimoniului cultural imaterial al romilor și a unei expoziții de fotografie istorică colorată digital care să ilustreze identitatea și moștenirea culturală romă.

„Deși romii sunt o minoritate istorică în România, distanța socială dintre ei și români continuă să se mențină, stereotipurile și prejudecățile rămânând principalii vectori care îi descriu în mentalul populației majoritare. Pornind de la aceste considerente, ne propunem revitalizarea moștenirii lor culturale“, spun reprezentanții Muzeului Dimitrie Gusti.

„ROM (a) NOR Interferences” este un proiect cultural implementat de Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” în colaborare cu „Anno Museum“ din Norvegia. Proiectul are o durată de 24 de luni și va fi derulat în perioada 1 ianuarie 2022 – 31 decembrie 2023.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite