Cum vom supraviețui unei apocalipse zombi sau unei pandemii. „În România suntem la fel de nepregătiți ca înainte de COVID-19”

0
Publicat:

Specialistul în săntătate publică Răzvan Cherecheș a făcut o comparație între scenariile din filmele cu apocalipse zombi și situația din pandemia de COVID-19. Pe lângă faptul că există elemente comune, concluzia este că o nouă pandemie va veni cu siguranță și pregătirea este esențială.

Specialistul în sănătate publică Răzvan Cherecheș prezintă o comparație interesantă. FOTO: R.F.
Specialistul în sănătate publică Răzvan Cherecheș prezintă o comparație interesantă. FOTO: R.F.

Profesorul de Sănătate Publică, Răzvan Cherecheș, de la Universitatea Babeș-Bolyai, unul dintre cei mai citați specialiști în timpul pandemiei de COVID-19, a prezentat în cadrul dezbaterilor EUTOPIA-Health, găzduite în această săptămână de Universitatea Babeș-Bolyai, prelegearea: „Cum să supraviețuiești unei apicalipse zombi – abordarea din perspectiva sănătății publice”.

Zece rectori de la unele din cele mai reprezentative universități europene și echipele lor academice, alături de actori din mediul socio-economic și decizional național și european, se întâlnesc în această săptămână la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) cu ocazia EUTOPIA Week, pentru a discuta dezvoltarea alianței universității europene EUTOPIA și contribuțiile acesteia la noile politici europene din mediul academic și social.

„Ce putem învăța dintr-o apocalipsă zombie?”

Premisa de la care a pornit prezentarea profesorului Cherecheș a fost faptul că foarte multe elemente ale pandemiei de Covid-19 sau ale altor crize sunt regăsite în scenariile filmelor cu zombie. Specialistul a trecut în revistă prioritățile pe care le au oamenii, respectiv guvernele, în caz de criză, subliniind că vorbim despre lucruri diferite.

Oamenii vor avea ca prioritate supraviețuirea personală, în timp ce guvernele vor privi lucrurile în perspectivă.

Prioritățile pentru oameni vor fi: să găsească adăpost, să găsească apă, mâncare. „Vor trece câteva luni până când alimentele din orașe se vor termina, astfel că oamenii se vor muta în zonele rurale, unde vor încerca să-și producă singuri mâncarea”, a susținut specialistul. El crede că, destul de rapid, societatea va funcționa pe principiul supraviețuirii celui mai puternic. Se vor forma grupuri care vor lupta pentru resurse.

Guvernul, pe de altă parte, va avea ca prioritate stabilirea modalităților de comunicare, stabilirea unor zone de siguranță, găsirea unui tratament.

„Există o diferență între prioritățile persoanelor, care se gândesc la supreviețuire, și priorităție Guvernului, care vedea imaginea de ansamblu, încearcă să găsească tratament etc. De multe ori aceste interese diferite au ajuns în conflict. Am văzut asta și la pandemia de Covid-19”, a concluzionat Cherecheș.

Lecțiile pe care le putem învăța de la o apocalipsă zombie

Prima lecție pe care o putem învăța de la o apocalipsă zombie este „să fim pregătiți”, susține Cherecheș.

„Să te pregătești pentru o apocalipsă zombie e o nebunie, dar să te pregătești pentru orice fel de dezastru nu e o idee rea deloc. Gândiți-vă câte țări au fost pregătite de pandemia de Covid-19?”, a întrebat retoric profesorul.

Țările din sud-estul Asiei, care au avut de a face cu pandemia SARS cauzată de coronavirusul sindromului respirator acut sever între 2002 și 2004, au fost mai pregătite. O criză importantă în sectorul medical occidental în timpul pandemiei de COVID-19 a fost lipsa măștilor. Pentru a face față situației, spune Cherecheș, guvernele au mințit, efectiv, susținând că nu e nevoie ca oamenii să poarte măști. De ce? „Pentru că prioritar era să fie asigurate măști pentru personalul medical”, a explicat el.

Cum să ne pregătim pentru orice fel de dezastru? Orașele vor intra în colaps relativ repede, așa că oamenii se vor muta în zone rurale, unde vor trebui să învețe să supraviețuiască. Sursele de apă și de alimente din zonele urbane se vor epuiza relativ repede.

Cum supraviețuim unei apocalipse zombi

„Avem nevoie de apă, mâncare, medicamente și echipament medical, echipament logistic pentru a putea asigura cazarea unui număr mare de oameni în afara orașelor, care nu vor fi zone sigure. Vom avea nevoie de arme, de unelte pentru a ne putea apăra”, explică specialistul. Comuntățile trebuie să găsească metode de a asigura igiena pentru a nu risca apariția altor probleme de săntăate.

Vor fi foarte utile grupului persoanele care au abilități de supraviețuire: să poată procura alimente, să cultive pământul, să crească animale, să folosească un aparat radio. „Nu vom putea supraviețui singuri, astfel că e nevoie să se formeze comunități care să colaboreze pentru asigurarea resurselor”, a mai explicat specialistul.

„De cealaltă parte, guvernul va trebui să asigure zone sigure, să distribuie resurse și, partea cea mai importantă, stabilirea modalităților de comunicare”, a explicat Cherecheș. De asemenea, guvernul va trebuie să stabilească zone de carantină.

Expunerea la situații de criză de acest gen va determina stări de depresie și anxietate. „Trebuie să învățăm să gestionăm acest timp de probleme”, a detaliat specialistul.

Lecția finală pe care o putem învăța de la o criză este să ne adaptăm la un mediu schimbat. Aceasta presupune posibilitatea de a cultiva pământul, găsirea unor surse alternative de apă și de energie.

„În România suntem la fel de nepregătiți ca înainte de pandemia Covid-19”

Cherecheș susține că este sigur faptul că vom avea parte de o altă pandemie în timpul vieții. De ce? „Suntem prea mulți și călătorim foarte mult. Acum știm că au fost cazuri de Covid-19 în Franța înainte ca noi să știm măcar de pandemie”, susține specialistul.

Suntem mai pregătiți acum de o pandemie? „Nu suntem mai pregătiți. În România suntem în aceeași situație ca înainte de pandemia Covid-19. Nu s-au alocat fonduri pentru pregătiri, nu lucrează mai mulți oameni în sistemul sanitar, nu s-a făcut educație în acest sens. Suntem exact ca înainte de pandemia de Covid-19. Diferența este că știm cât de rău poate fi”, a explicat Cherecheș.

Profesorul crede că deși pare un scenariu fantastic, multe aspecte din ceea ce vedem în filmele cu zombie se aplica la o multitudine de tipuri de crize. „Avem tendința să uităm că societatea noastre este foarte fragilă și sunt multe puncte slabe care, în caz de criză, vor determina un colaps, iar în aceast caz trebuie să ne întoarcem la abilitățile de supraviețuire de bază. Trebuie să apreciem că avem acces la apă, la mâncare, la adăpost, avem acces la utilități, dar, în ultimă instanță în caz de criză depindem de ceilalți”, a concluzionat el.

Cocluzia prelegerii este că întrebarea nu este „cum vom supraviețui unei apocalipse zobi”, ci că trebuie să ne pregătim de viitoare cize precum o nouă pandemie, care va veni cu siguranță. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite