Cum sunt folosiţi politic revoluţionarii
0Oamenii politici nu au avut niciun interes să pulverizeze mişcarea revoluţionară. În campaniile electorale, revoluţionarii sunt o armă decisivă. Declaraţia premierului Emil Boc, cum că vrea să anuleze indemnizaţiile pentru luptătorii remarcaţi în Revoluţie, nu a fost pusă încă în practică.
Nu mai e niciun secret că revoluţionarii se află şi ei sub cele două mari aripi ale politicii. Majoritatea sunt de partea Puterii. Restul - cu Opoziţia. George Costin, actualul secretar de stat al revoluţionarilor şi preşedintele celei mai mari asociaţii de revoluţionari din ţară (Decembrie '89 - Metrou) este membru PDL. Despre activitatea lui politică şi „revoluţionară" am scris în episoadele anterioare ale serialului nostru. Dorin Lazăr Maior este liderul revoluţionarilor controlaţi de PSD (Blocul Naţional al Revoluţionarilor) şi fost deputat pe listele acestui partid.
Maior a fost, la fel ca majoritatea liderilor de revoluţionari, un personaj absolut neglijabil în timpul evenimentelor din decembrie 1989. Era inginer la Întreprinderea de Utilaje Grele şi Transport pentru Construcţii Braşov. După fuga dictatorului a intrat şi el cu mulţimea în sediul Comitetului Judeţean din Braşov. A rămas acolo mai multe zile şi a fost inclus în comisia economică a Primăriei. În 1990 a plecat din administraţie, a deschis o firmă, iar în 1992 a devenit preşedintele asociaţiei revoluţionarilor din Braşov. Maior (51 de ani) are un traseu politic interesant. În 1997 a devenit membru al Partidului Forţelor Democrate '89, a trecut apoi la PRM (unde a pus umărul la ascensiunea fulminantă a lui Corneliu Vadim Tudor la alegerile din 2000), iar din 2001 este membru PSD. Între 2000 şi 2004 a fost deputat şi preşedinte al Comisiei Parlamentare pentru Problemele Revoluţionarilor. În 2006 a fost arestat pentru şantajarea şi intimidarea unor oameni din mediul de afaceri braşovean. A fost eliberat din arest o jumătate de an mai târziu.
Operaţiunea „Timişoara"
În toamna anului 2009, în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale, Mircea Geoană, candidatul din partea PSD, a semnat parteneriate de susţinere cu Blocul Naţional al Revoluţionarilor (condus de Dorin Lazăr Maior) şi cu Liga Organizaţiilor de Revoluţionari din România (înfiinţată de Dan Iosif şi condusă în prezent de Petrică Balint).
La 1 decembrie 2009, pe ultima sută de metri înainte de turul al doilea al alegerilor pentru Cotroceni, Geoană a făcut o mutare care a contat mult în deznodământul scrutinului: a mers în capitala Banatului pentru a semna „Parteneriatul pentru Timişoara". Dorin Lazăr Maior susţine că PDL a speculat acel moment (era în preajma celei de-a 20-a comemorări a Revoluţiei Române) şi şi-a activat revoluţionarii din zonă să demonstreze împotriva lui Geoană şi împotriva PSD, partid care descinde din FSN şi PCR. Geoană nu şi-a mai putut ţine discursul din balconul Operei (simbolul revoluţiei timişorene), aşa cum era stabilit, iar televiziunile de ştiri au transmis un mare miting anti-Geoană, în loc de o reconciliere istorică a Partidului Roşu cu locuitorii urbei în care a izbucnit Revoluţia.
Dorin Lazăr Maior, sfătuitor al lui Geoană în timpul campaniei electorale, spune: „Revoluţionarii sunt o armă politică fantastică. Declinul lui Geoană din campania electorală a început la Timişoara. Eu i-am spus: «Nu te duce acolo!» El s-a dus şi a vrut să facă pe atotştiutorul. Geoană a crezut că totul e aranjat şi toată lumea e cu el în Timişoara, inclusiv asociaţiile de revoluţionari. A urmat mitingul ostil lui Geoană. A fost provocat de revoluţionarii din Timişoara, cei făcuţi de George Costin în 1996. Cei fideli PDL. A fost o mişcare pregătită şi eu ştiam asta, am avut informaţia asta".
Dorin Lazăr Maior recunoaşte deschis că foloseşte revoluţionarii în scopuri politice, dar spune că în tabăra cealaltă, a PDL, lucrurile stau şi mai rău. La 16 martie, anul acesta, am fost în Braşov, în vederea documentării serialului „Misterele Revoluţiei". Să dai cu tunul şi nu găseai un revoluţionar braşovean în oraş! Toţi erau plecaţi la mitingul anti-Băsescu din Piaţa Constituţiei, din Bucureşti. „Asociaţiile pe care le conduc sub egida BNR (Blocul Naţional al Revoluţionarilor) sunt în opoziţie. Ne-am declarat clar opţiunea politică. Sunt membru PSD, şef de departament pentru problemele cu revoluţionarii. Rolul nostru este să fim în opoziţie pentru că populaţia e sărăcită. Asistăm la o dictatură economică mascată. Eu cred că profilul revoluţionarului e să critice puterea în permanenţă". Maior susţine că sunt 800 de revoluţionari în Braşov, iar dintre aceştia jumătate sunt membri PSD cu carnete de partid vizate.
„Noi suntem cu Iliescu. A fost omul potrivit"
Maior, fost deputat PSD, scoate revoluţionarii în stradă de câte ori interesele partidului o cer Foto: Stelian Grăjdan
La 21 de ani de la Revoluţie, cei care s-au autointitulat „luptători cu merite deosebite" se împart aşadar în două mari facţiuni: CORD (Consiliul de Onoare al Revoluţiei din Decembrie 1989) condus de George Costin şi BNR (Blocul Naţional al Revoluţionarilor) condus de Dorin Lazăr Maior. Cei din BNR îi aplaudă încă frenetic pe Ion Iliescu şi pe Gelu Voican Voiculescu la întrunirile anuale pe care le fac la comemorările zilelor din decembrie 1989. L-am întrebat pe Dorin Lazăr Maior cum e cu împărţirea politică şi cu revoluţia lui Ion Iliescu.
„Adevărul": Dumneavoastră, membru PSD, îi scoateţi în stradă pe revoluţionarii simpli, care poate nu au partipris-uri politice. Se interpretează că îi manipulaţi.
Dorin Lazăr Maior: Nu pot fi manipulaţi aşa de uşor. Dar e inevitabil, da, aşa se interpretează. Nu ne vom dezice de ceea ce credem. I-am scos în stradă în trecut, o să-i mai scot.
Deci credeţi că e bine aşa, asta trebuie să facă revoluţionarul? Să iasă la mitinguri politice?
Da, ăsta e profilul revoluţionarului. Această împărţire în două tabere nu e normală istoric şi moral. Mulţi revoluţionari fac paşi spre PDL pentru că au obţinut certificatele în perioada guvernării PDL. Acest partid încearcă să-şi creeze o masă de manevră care să denatureze istoria Revoluţiei. Ei acceptă o manipulare. Acceptă să se creeze o luptă artificială împotriva comunismului. Nu cred că ei sunt cei mai în măsură să îşi aroge aceste merite. Cei de la „Asociaţia Metrou", şi în general revoluţionarii de după '96, s-au făcut revoluţionari doar pentru certificat. Nu cred că sunt cei mai îndreptăţiţi să facă pe anticomuniştii.
Nu e bine dacă un revoluţionar se duce la un miting antiputere doar de teama că şi-ar putea pierde certificatul.
Cealaltă tabără aşa face. Există o astfel de presiune. De la noi, din Blocul Naţional al Revoluţionarilor, cei care acţionează politic sunt înscrişi în departamentul revoluţionarilor din PSD, ca să nu fie discuţii. În schimb, George Costin sprijină o dictatură reprezentată la vârf prin Băsescu. Membrii asociaţiilor de revoluţionari sunt obligaţi să se înscrie în PDL. Au fost înscrişi în PDL câteva mii de persoane până acum. Din Asociaţia Metrou, bănuiesc că 80-90% sunt membri PDL.
Cum organizaţi dumneavoastră un miting?
Cu aprobarea Adunării Generale. Nu putem impune nimănui să vină la miting. La Braşov sunt 840 de revoluţionari, din care vreo 240 sunt răniţi şi urmaşi.
Şi din ei câţi sunt în acel departament politic al PSD?
Vreo 400. Înscrişi în PSD.
Dumneavoastră sunteţi ai lui Iliescu...
Noi suntem lângă Iliescu. E clar. Nu ne-am dezis. Măcar noi am fost vizibil lângă Iliescu. Ne-a văzut toată ţara. E vorba de moralitate. Revoluţionarii trebuie să aibă mai multă moralitate. Mi-ar fi fost mult mai simplu să intru în PDL. Dar Revoluţia Română a fost făcută de gruparea Iliescu, cu ajutorul poporului român şi pentru poporul român.
Asta e ordinea? Iliescu şi apoi poporul?
Dacă nu exista un lider, nu se întâmpla. A fost omul potrivit la locul potrivit. Atunci şi în anii care au urmat. Oare ce s-ar fi întâmplat la Târgu Mureş în martie 1990, dacă preşedinte ar fi fost Băsescu?
Sunt prea mulţi impostori în rândul revoluţionarilor. Ce e de făcut?
O nouă verificare. Simplu. O singură Adunare Generală în fiecare judeţ care să verifice revoluţionarii din judeţul respectiv. Nu să ia un braşovean certificat de la o asociaţie din Bucureşti.
Dar şi dumneavoastră aţi dat avize pentru revoluţionari din Buzău, de exemplu...
Am dat şi la Alba Iulia. Erau asociaţii constituite după 1992 şi nu mai aveau dreptul să dea avize pentru certificate. Dar între noi şi acele asociaţii nu există contracte financiare.
Dar poate că aţi dat nişte avize prin care nişte impostori şi-au luat certificate.
E posibil şi asta. Eu nu neg asta. Dar tocmai d-aia vreau să înceteze mascarada asta.
"Măcar noi am fost vizibil lângă Iliescu. Ne-a văzut toată ţara. E vorba de moralitate. Revoluţionarii trebuie să aibă mai multă moralitate. Mi-ar fi fost mult mai simplu să intru în PDL."
Dorin Lazăr Maior
preşedintele asociaţiei revoluţionarilor din Braşov
"Această împărţire în două tabere nu e normală istoric şi moral. Mulţi revoluţionari fac paşi spre PDL pentru că au obţinut certificatele în perioada guvernării PDL. "
Dorin Lazăr Maior
preşedintele asociaţiei revoluţionarilor din Braşov
"Declinul lui Geoană din campania electorală a început la Timişoara. Eu i-am spus: «Nu te duce acolo!» El s-a dus şi a vrut să facă pe atotştiutorul. Geoană a crezut că totul e aranjat şi toată lumea e cu el în Timişoara."
Dorin Lazăr Maior
preşedintele asociaţiei revoluţionarilor din Braşov
Cititorii ziarului „Adevărul" aşteaptă o reacţie de la Guvernul Boc!
Articolul de astăzi este cel de-al cinsprezecelea consecutiv din seria dedicată marilor afaceri cu certificate de revoluţionar şi impostorilor care au profitat de pe urma lor. Este cea mai mare campanie de presă dusă împotriva acestor nereguli care au căpuşat bugetul de stat cu peste 2 miliarde de euro în ultimii 21 de ani.
În ultimele trei săptămâni aţi putut citi în paginile ziarul „Adevărul" o radiografie completă a acestui fenomen scandalos. Am început de la vârful piramidei, cu demascarea lui George Costin, secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor. Am prezentat dovezi incontestabile (documente şi declaraţii ale celor implicaţi) despre cum acesta a transformat legea recunoştinţei într-o afacere de milioane de euro.
Costin a fabricat peste 5.000 de revoluţionari prin intermediul asociaţiei sale (Asociaţia „Decembrie 1989 - Metrou") şi a încheiat procuri prin care membrii organizaţiei s-au angajat să-i cedeze un procent din sumele uriaşe încasate retroactiv de la bugetul de stat. Am adus, de asemenea, la lumină cazuri în care George Costin a folosit masa revoluţionarilor în proteste de stradă pentru a-şi atinge interesele şi cazuri în care criminali în Revoluţie au primit certificate şi beneficii prin intermediul asociaţiei sale. Guvernul României îl tolerează încă în componenţa sa pe George Costin (membru PDL), actualul secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor.
Am scris despre implicarea în mafia certificatelor a procurorului militar Dan Voinea, care, sub pretextul unor audieri făcute în Dosarul Revoluţiei, a eliberat, fără temei legal, peste 13.000 de adeverinţe cu ajutorul cărora mulţi impostori şi-au preschimbat certificatul pe noua Lege a Recunoştinţei. Am prezentat cazurile flagrante de impostură: criminali, securişti, persoane care nu erau în ţară şi copii de 10 sau 11 ani care şi-au luat certificate de revoluţionar şi beneficiază de indemnizaţii de 2.000 de lei lunar fără să se ia vreo măsură împotriva lor.
Guvernul României nu are deocamdată curajul să tranşeze în vreun fel această problemă scandaloasă a revoluţionarilor. Am solicitat în repetate rânduri o poziţie din partea premierului Emil Boc vizavi de aceste nereguli, dar nu am primit decât promisiunea unei reacţii în viitorul apropiat.
După ce a prezentat toate aceste dezvăluiri, ziarul „Adevărul" şi câteva milioane de români aşteaptă un răspuns concret din partea autorităţilor. Vom continua, în curând, cu o nouă serie de articole despre Revoluţie şi despre toţi profitorii ei.