Cum se vor aplica sporurile medicilor din luna martie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicii sunt nemulţumiţi că, deşi se vor mări lefurile, veniturile cel mai probabil nu vor creşte
Medicii sunt nemulţumiţi că, deşi se vor mări lefurile, veniturile cel mai probabil nu vor creşte

Începând cu luna martie, personalul medical va avea salarii mărite, dar va beneficia de sporuri mai mici decât în prezent. Ele sunt prevăzute într-un proiect de act normativ potrivit căruia nicio specialitate medicală nu va mai beneficia de spor de 100% din salariul de bază.

Forfotă în sistemul de Sănătate pe marginea majorărilor salariale anunţate pentru luna martie după ce s-a aflat că se vor mări lefurile, dar veniturile cel mai probabil nu vor creşte. Cel puţin aşa susţin sindicaliştii, care în această perioadă negociază regulamentul de sporuri cu oficialii din Ministerul Sănătăţii.Cei din sistem avertizează că plafonarea sporurilor la nivel de spital la un procent de 30% nu este de bun augur şi că inechităţile care se vor crea odată cu aplicarea lui vor deschide din nou apetitul medicilor pentru munca în străinătate. Sindicaliştii mai spun că proiectul de act normativ pune pe picior de egalitate medici din spitale mici, orăşeneşti şi medici din spitale universitare, în condiţiile în care cazurile de care se ocupă primii nu sunt nici pe departe la fel de complexe precum cele pe care le au zilnic doctorii din marile spitale.

Concret, categoriile de personal şi procentul sporului aferent pentru fiecare sunt prevăzute în zece anexe care exemplifică cum se modifică sporurile pe care le pot obţine medicii şi asistenţii medicali, în funcţie de tipul unităţii sanitare în care îşi desfăşoară activitatea. Diferenţierea sporurilor are la bază şi condiţiile în care cadrele medicale îşi fac meseria: periculoase, deosebit de periculoase, grele sau vătămătoare.

Ce sporuri vor primi medicii

Potrivit proiectului de act normativ, obţinut de „Adevărul”, la stabilirea cotelor de spor se vor lua în calcul riscul de îmbolnăvire şi de accidentare, solicitarea nervoasă şi indicii de morbiditate. Spre exemplu, de un spor de până la 25%, dar care nu poate fi mai mic de 15% din salariul de bază vor beneficia medicii, asistenţii medicali şi infirmierele care lucrează în unităţile de boli infecţioase, cei care lucrează în sala de naşteri şi în compartimente cu paturi de neonatologie. De asemenea, se consideră că îşi desfăşoară activitatea în condiţii periculoase cei care lucrează în laboratoare, microbiologii, biologii sau toxicologii.

De spor de până la 85% dar care nu poate fi mai mic de 50% din salariul de bază vor beneficia medicii epidemiologi, cei care au contact cu persoane infestate cu HIV/SIDA, cadrele care lucrează cu pacienţii cu arsuri, precum şi cei care lucrează la Spitalul Tichileşti - leprozerie. De asemenea, medicii legişti şi anatomo-patologii se încadrează în acest spor. Tot 85% ar putea primi, potrivit proiectului de hotărâre de guvern, medicii urgentişti, cei de pe ambulanţă şi cei de pe secţiile de terapie-intensivă.

Cum se stabileşte nivelul sporurilor

De un spor cuprins între 45% şi 75% ar putea beneficia cadrele medicale din domeniul psihiatriei, cei din domeniul transfuziilor, dar şi personalul implicat în transplant. Potrivit documentului citat, de un spor de până la 25% din salariul de bază ar urma să beneficieze comitetul director din unităţile de boli infecţioase.

„Nivelul sporului se stabileşte de conducerea fiecărei unităţi sanitare cu personalitate juridică, de comun acord cu sindicatele reprezentative semnatare ale contractului colectiv de muncă la nivel de sistem sanitar şi cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate în bugetul de venituri şi cheltuieli”, arată sursa citată.

În ceea ce-i priveşte pe medicii şi asistenţii care lucrează cu surse de radiaţii sau generator de radiaţii, aceştia pot obţine cel mult un spor de 30% din salariul de bază. De asemenea, personalul de specialitate din unităţile sanitare cu specific deosebit vor beneficia de un spor de până la 15% din salariul de bază: atinse de măsură sunt cadrele medicale din spitalele orăşeneşti Lupeni şi Vulcan, Spitalul de Urgenţă Petroşani, Spitalul de Boli cronice Petrila, Centrul de Sănătate Sulina precum şi Spitalul de Urgenţă Floreasca.

Sindicalişti: „Nu ştim cum o să se aplice regulamentul”

De sporuri de până la 20% din salariul de bază vor beneficia medicii din localităţile izolate, situate la altitudine şi în Delta Dunării. „Nu ştim cum o să se aplice regulamentul de sporuri, este foarte neclar ce se va întâmpla pentru că dacă plafonul de 30% nu va fi scos, atunci vorbim de creşteri salariale, dar nu de creşteri de venituri. Ne-am oprit într-un punct în care nu înţelegeam ce se mai întâmplă. E complicat, acele sporuri fac diferenţa chiar dacă sunt mari cantitativ, ele diferenţiază categoriile de angajaţi, în funcţie de gradul spitalelor. Nu e bine că se plafonează sporurile pentru că nu mai există creştere. În prezent, ne bazăm pe sporuri pentru că aşa se face diferenţa între colegi”, a explicat, pentru „Adevărul”, Leonard Bărăscu, preşedintele federaţiei Sanitas.

Spre exemplu, arată acesta, începând cu l a martie, un medic primar de la un spital universitar, cu cea mai înaltă gradaţie şi cu 20 de ani vechime, va avea un salariu de 16.000 de lei, fără sporuri. Aceeaşi leafă o va avea un medic cu o pregătire similară dintr-un spital orăşenesc. „Nu ar fi în regulă, din acest motiv e nevoie ca sporurile să nu fie plafonate”, a completat Leonard Bărăscu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite