Creștere alarmantă a intoxicațiilor cu psihoactive la copii: „Vedem în jur de 50-60 de pacienţi pe lună”

0
Publicat:

Tot mai mulți copii ajung la spital intoxicați voluntar cu substanțe psihoactive, după ce consumă medicamente prescrise persoanelor cu afecțiuni psihiatrice sau cumpărate ilegal, avertizează șefa Secției de toxicologie de la Spitalul „Grigore Alexandrescu“, dr. Viorela Nițescu. 

Zeci de pacienți ajung lunar cu intoxicație voluntară la „Grigore Alexandrescu” - Shutterstock
Zeci de pacienți ajung lunar cu intoxicație voluntară la „Grigore Alexandrescu” - Shutterstock

Dr. Viorela Niţescu, medic primar pediatru și toxicolog, spune că substanțele care predomină sunt: benzodiazepine, medicamente din categoria alprazolam, anxiar, lorazepam, care se eliberează doar cu prescripție specială, în trei exemplare, de către neurolog, psihiatru sau medicul de familie în baza unei scrisori medicale de la specialist.

Pe de-o parte, sunt medicamente pe care ei şi le procură din medicaţia proprie, unii dintre ei, care au probleme psihiatrice, sau, lucru care este mult mai grav, sunt pastile pe care le procură de la anumite persoane cu care vin în legătură, de la colegi, de la prieteni, şi pe care le consumă“, a explicat dr. Viorela Niţescu, potrivit News.ro.

Multe dintre pastilele de pe piața neagră sunt contrafăcute și amestecate cu alte substanțe, iar supradozele sau combinarea cu alcool pot avea consecințe grave.

Există laboratoare ilegale în toată lumea, şi în Europa, în care se fabrică astfel de pastile care de cele mai multe ori sunt foarte asemănătoare ca şi design cu pastilele de anxiar, de alprazolam şi care, de fapt, de multe ori, nu au nici dozajele pe care le ştim în mod uzual, care sunt dozajele uzuale, din pastilele care se comercializează pe filiera farmaceutică, care de multe ori sunt contaminate şi cu alte substanţe psihoactive cum ar fi fentanyl, cum ar fi amfetaminte“, a menționat medicul, potrivit sursei citate.

De altfel, în jur de 10 copii cu intoxicaţie acută cu benzodiazepine ajung în fiecare lună la „Grigore Alexandrescu“.

„În general, cu intoxicaţii voluntare vedem în jur de 50-60 de pacienţi pe lună, iar dintre cei cu benzodiazepine – maximum 10 copii dintre aceştia. Ei în secţia noastră ajung cu intoxicaţie acută sau cu supradoză. Din fericire, durata de spitalizare şi evoluţia sub tratament în majoritatea cazurilor, mai mult de 95% din cazuri, este favorabilă şi se externează în maximum 48-72 de ore“, a precizat dr. Niţescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite