Ce este fentanyl, drogul găsit la percheziții în dosarul lui Vlad Pascu, și cât de periculos este

0
Publicat:

În timpul perchezițiilor făcute în dosarul lui Vlad Pascu, anchetatorii au găsit fentanyl, un drog extrem de periculos, mai puternic decât morfina. O cantitate de morfină produce același efect cu o cantitate de 100 de ori mai mică de fentanyl, explică medicul Gabriel Diaconu. 

Vlad Pascu a fost pus sub acuzare de DIICOT FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Vlad Pascu a fost pus sub acuzare de DIICOT FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Doctorul Gabriel Diaconu, medic primar psihiatru și consilier al ministrului Sănătății, a explicat pentru „Adevărul” că o cantitate de morfină produce același efect cu o cantitate de 100 de ori mai mică de fentanyl.

„În primul rând, ce înseamnă că ceva e de 100 de ori mai puternic decât altceva? Aici este nevoie să punctăm următorul lucru: la aceeași cantitate de produs – să spunem un miligram de fentanyl, comparativ cu un miligram de morfină – reprezentantul de clasă în ceea ce privește opioidele, la miligram pe miligram, la aceeași cantitate, echivalentă între cele două, fentanyl-ul este de 100 de ori mai puternic decât morfina. La aceeași cantitate. Ceea ce înseamnă că e nevoie de 100 de ori mai puțin pentru a avea același efect, în farmacologie. Nu e ca la gloanțe sau ca la muniție de război. Asta nu înseamnă că este de 100 de ori mai periculos decât morfina și acesta este un lucru important”, a subliniat medicul într-o declarație pentru „Adevărul”.

Diaconu a explicat și cât de periculos este drogul găsit de anchetatori. „Aici, ajungem la a doua parte a poveștii care nu e la fel de simplă precum gramajul. Opioidele, în general, că vorbim despre extrasul de opium, că vorbim despre morfină sau de derivați ai morfinei, prin mecanismul lor de acțiune farmacologic au următorul dezavantaj: induc relativ repede sau foarte repede toleranță. Toleranță înseamnă că, la aceeași doză de substanță administrată, efectul dispare relativ repede și e nevoie de cantități din ce în ce mai mari pentru a obține același efect”, a mai arătat expertul.

Admițând că fentanyl-ul este de 100 de ori mai puternic și de veme ce inițial avantajul inițial este că dai de 100 de ori mai puțin, este sensibil mai greu de calibrat și de observat când induce toleranță decât standardul de morfină, atrage atenția medicul.

„Acesta este unul dintre motivele pentru care este folosit, în prezent, în anestezie, cu precădere ca analgezic și în protocoalele de durere cronică, mai degrabă cu administrare intranazală sau intradermală. Cu alte cuvinte, nu este recomandat de ghidurile medicale ca tratament cu administrare sistemică. Pentru că este reputat că dă foarte repede toleranță”, a punctat Gabirel Diaconu.

Potrivit expertului, opioidele mai au o particularitate: nu toate, dar unele dintre ele, duc - prin activarea unor receptori foarte speciali din creier - la reapariția simptomelor dureroase, ba chiar la exacerbarea lor.

„Este unul dintre motivele pentru care, opioidele – în tratamentul durerii cronice – nu sunt medicamente de primă intenție. Din păcate, din pricina acestor efecte, dar și a profilurilor de siguranță, marketingul foarte agresiv farma a făcut ca, la un moment, dat, opioidele de sinteză – unele, precum oxicodona, devenită legendară pentru scandalul provocat – să fie recomandate în mod fraudulos de medici, peste Ocean, Canada are în continuare o problemă cu această chestiune: opioidele de pe piața neagră să constituie o veritabilă epidemie”, a arătat expertul.

În sistemul medical de la noi, mai spune dr. Diaconu, regimul opioidelor este foarte strict reglementat și controlat. „Fentanyl-ul nu poate fi eliberat cu rețetă simplă și nici măcar cu ”formular verde”. Ca și alte medicamente de acest fel, poate fi procurat cu un formular special numit ”rețetă galbenă”. În plus, sunt foarte puțini medici, din specialități medicale care pot să prescrie opioide. Și, în al treilea rând, în cazul fentanyl-ului cel puțin, cu excepția formulelor de administrare trandermală – plasturi cu fentanil – nu se găsește în farmacii cu circuit deschis”, a punctat Diaconu.

Aici, dealerii și consumatorii au găsit o breșă, în sensul că, deși se face ”cu mari perderi” și din mai mulți plasturi, obții relativ puțin fentanyl, folosesc diverse tehnici de a ”scoate” fentanyl-ul din plasturi”, a mai subliniat medicul, arătând că „asta presupune să trișezi sistemul”, mai spune dr. Diaconu, „adică să exploatezi toate breșele: a medicului de bună credință care prescrie un opioid pentru durere neuropată, pentru durere în sindroame canceroase pe rețetă galbenă, după care, persoane prin varii mijloace fac rost de o cantitate suficientă de fentanyl transdermal și prin diverse tehnici chimice scot fentanyl-ul din plasture pentru a-l face administrabil și pe altă cale”.

„Fără să pot fi 100% sigur, dar cu o încredere de 95%, provenineța acestui compus nu era medicală, ci ”de import”, a mai susținut medicul.

Vlad Pascu, tânărul care s-a urcat drogat la volan și a ucis doi tineri în stațiunea 2 Mai, a fost pus sub acuzare de DIICOT pentru alte infracțiuni, precum consum și trafic de droguri.

Potrivit unui comunicat DIICOT, „s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale” împotriva tânărului de 19 ani, „pentru săvârșirea infracțiunilor de deținere de droguri de risc în vederea consumului propriu, trafic de droguri de mare risc și punerea la dispoziție a locuinței pentru consumul ilicit de droguri”. 

De asemenea, conform procurorilor DIICOT, Vlad Pascu a cumpărat, în mod repetat astfel de substanțe, în vederea consumului propriu, dar și pentru a le pune la dispoziția altor consumatori, cu ocazia unor petreceri private, organizate la domiciliul său”. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite