Creşte numărul donatorilor de plasmă pentru tratarea persoanelor cu COVID-19
0
Douăsprezece persoane care s-au vindecat de COVID-19 şi au dezvoltat anticorpi pentru coronavirus au donat până în prezent plasmă la Centrul de Transfuzii Sanguine Bucureşti.
„Am început săptămâna trecută de marţi. Am avut săptămâna trecută cinci donatori pe care i-am făcut, iar săptămâna aceasta şapte. În total 12 donatori. Săptămâna trecută am făcut şi instruirea personalului pentru că este echipamentul nou. A trebuit ca personalul să fie instruit. Pe echipamentul de plasmafereză se donează 600 de mililitri de plasmă din care se fac trei punguţe a 200 de mililitri”, a declarat miercuri pentru Agerpres directorul instituţiei, Doina Goşa.
Ea a explicat că în cadrul centrului se recoltează plasmă prin procedura de plasmafereză, dar şi procedura standard.
„Recoltăm plasmă prin două proceduri: procedura de plasmafereză cu ajutorul acelui echipament. Pentru aceste echipamente donatorul trebuie să aibă abordul venos bun, să nu se spargă vena, şi procedura standard – prin care noi recoltăm 450 de mililitri din care preparăm un concentrat eritrocitar şi o plasmă de 200 de mililitri. Procedura de plasmafereză este mai eficientă pentru că de la un donator luăm trei punguţe de câte 200 mililitri fiecare”, a arătat medicul.
Unul dintre pacienţii care a primit plasmă hiperimună a fost extubat
Din cei 3 pacienţi aflaţi în stare gravă pe secţia de ATI din cauza Covid 19, şi care au primit plasmă hiperimună de la donatori vindecaţi, unul nu mai are nevoie deja de intubaţie.
„Ei sunt stabili în continuare, chiar unul dintre pacienţi are o evoluţie favorabilă aş spune, este extubat, adică nu mai are nevoie de intubaţie, dar trebuie să facem o precizare, că sunt pacienţi aflaţi în stare critică, au oricum multe dezechilibre la nivelul organismului, adică practic la ei lucrurile sunt foarte fragile”, a declarat Adrian Marinescu pentru Mediafax, medic infecţionist la Institutul Matei Balş din Capitală.
Evoluţia atării de sănătate a pacientului care nu mai este intubat poate fi însă imprevizibilă, aşa că medicii care îl au în grijă sunt în continuare foarte prudenţi. La fel fac şi cu ceilalţi 2 pacienţi care au primit plasmă şi care sunt încă intubaţi, în stare critică.
”Aceşti pacienţi au în acelaşi timp mai multe tratamente, antiviral, anticoagulant, de suport, etc, şi atunci la ei evoluţia favorabilă dacă se vede se vede într-un interval mai lung de timp. Tratamentul cu plasmă hiperimună din păcate nu este unul miraculos, oriunde în lume nu există vreo variantă care să ne garanteze sută la sută eficienţa în raport de Covid 19, este o metodă care poate să ajute la pacientul care este în stare critică, împreună cu celelate lucruri care se fac concomitent”, a mai precizat medicul Adrian Marinescu.
Orice tratament reprezintă însă o şansă în plus la viaţă pentru cei aflaţi în stare critică, aşa că medicii îi îndeamnă pe cei care s-au vindecat de Covid 19 să nu ezite să meargă să doneze plasmă. În secţiile de ATI dinspitalele noastre specialiştii îngrijesc acum 244 de oameni.