Crăciun în Ferentari: Vreau ca aceşti copii să nu repete greşelile mele şi să înveţe carte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Crăciun în
Ferentari: Vreau ca aceşti copii să nu repete greşelile mele şi să înveţe carte. FOTO: Adevărul
Crăciun în Ferentari: Vreau ca aceşti copii să nu repete greşelile mele şi să înveţe carte. FOTO: Adevărul

„Deşi se spune despre Ferentari că este un cartier rău famat, noi vrem să arătăm că nu e aşa“, spune Giorgiana, elevă în clasa a IX-a. Ea şi alţi 26 de copii au participat la festivitatea de Crăciun, organizată în Ferentari, de centrul comunitar „La Stela şi Dana“.

Spaţiul, care simbolizează un punct de sprijin pentru oamenii din comunitate, poartă numele celor două femei care l-au pus pe picioare: Stela şi Dana. Ele n-au avut o viaţă uşoară si tocmai acest lucru le-a motivat să îi ajute pe alţii. Iar centrul comunitar este modul prin care vor să facă asta.

23 decembrie 2017. E trecut de ora prânzului, iar pe Şoseaua Sălaj totul se mişcă încet: oamenii, maşinile, frunzele împinse agale de vânt. În câteva minute începe serbarea organizată pentru 27 de copii, între 4-15 ani, care locuiesc în zona Rahova-Ferentari. 

Stela este îmbrăcată toată în negru, cu excepţia căciulii de Moş Crăciun, pentru că poartă doliu pentru Regele Mihai I. Lângă ea este Dana. „Să ştii că ai pierdut repetiţiile”, îmi spune zâmbind ironic şi cald în acelaşi timp. Amândouă sunt puţin emoţionate. „O aşteptăm pe Laura să vină cu băiatul şi după aia putem să începem.”

Înăuntrul centrului este o puzderie de copii. Încăperea pare plină din cauza dimensiunilor modeste (aproximativ 25 de metri pătraţi). Unii repetă poeziile cu părinţii în timp ce aceştia le aranjează părul, iar alţii se mişcă de colo-colo, ca şi cum n-ar mai avea răbdare până la începerea serbării. Sala cu pereţii albi a prins culoare datorită plaselor de cadouri, a cutiilor de prăjituri cu gem şi a sticlelor cu suc de portocale. Razele soarelui străbat ferestrele, luminând aproape orbitor în calea lor. 

Festivitatea este deschisă de veterana grupului. „Bună ziua! Mă numesc Giorgiana. Sunt la liceu în primul an. Şi sunt o foarte bună dansatoare de street dance. Deşi despre cartierul nostru Ferentari se spune că este unul rău famat, că oamenii sunt prost crescuţi, drogaţi şi aşa mai departe, noi vrem să dovedim că nu este aşa.“

Urmează un băiat mai mic, pe la vreo 9 ani: „Binecuvântat să fie Dumnezeul adevărat/ Venit din cer, de la Sfântul Mare Împărat”. După care toţi copiii încep să cânte tare colindul ,,Astăzi s-a născut Hristos“,  urmat de „Moş Crăciun“, şi să recite poezii în română şi engleză. La finalul spectacolului, copiii împreună cu Stela şi Dana fac o poză de grup.

„Vreau ca aceşti copii să nu repete greşelile mele: infracţiuni, nebunii, d-astea. Îmi doresc să meargă la şcoală, că fără carte, n-ai parte. Vă dorim un Crăciun fericit sau, mai bine zis, sănătos, că sănătatea e cea mai importantă. Am emoţii! Vreau să îi mulţumesc Danei. Ştiu că nu prea am fost implicată în organizarea serbării. 75% a fost munca ei. Eu încă încerc să îmi revin după o depresie şi sunt puţin cam rătacită prin porumb", spune Stela râzând. Unul dintre copii începe să râdă. „Ce râzi, bă?", îl întreabă pe un ton autoritar, dar de fapt glumeţ. Toţi copiii strigă: „Stela şi Dana, vă iuuuubim!"

Cei mici au primit de la Moş Crăciun haine, dulciuri şi jucării. Pentru aceste daruri au „complotat" mai mulţi donatori.

La Stela si Dana

Cine este în spatele centrului comunitar

„Mi se pare firesc să facem o serbare pentru ei. Noi aici suntem ca o familie, ne ştim cu toţii între noi. Vreau să îi văd pe copiii ăştia cât mai bine: să ajungă la facultate şi să aibă o slujbă decentă. Ceea ce facem la centru nu este o implicare de scurtă durată. Pe noi ne interesează cum vor evolua ca oameni pe parcursul anilor”, spune Daniela puţin îngândurată.

Ea şi cu Stela au întâmpinat multe greutăţi de-alungul vieţii. Daniela Vlăsceanu (33 de ani) a renunţat la şcoală când era în clasa a VIII-a din cauză că rămăsese însărcinată. „Eram şi eu un copil, dar am muncit. A trebuit. Fata mea avea nevoie de pampers, lapte, una-alta. Eu nu am rămas cu tatăl ei şi nu m-a susţinut financiar. Anul trecut m-am înscris la «A Doua Şansă» dar nu ajung foarte des. Este mai important să mă duc la muncă.” Pe lângă activitatea de la centru, Daniela lucrează ca asistent educaţional la Şcoala 147. Partenera sa, Stela, are şi ea un trecut tumultuos - printre droguri, diagnostice de HIV şi hepatită, închisoare şi bătăi cu băieţii de cartier.

Toate astea însă pentru ele nu au reprezentat un motiv de lamentare, ci le-a motivat să îi ajute pe oamenii din jurul lor. Astfel, cele două (sprijinite de ONG-uri şi voluntari) au realizat vara trecută un centru comunitar pentru locuitorii din Rahova şi Ferentari. Acesta este dedicat reabilitării dependenţilor de droguri, consilierii persoanelor care nu au un loc de muncă, cât şi oferirii unei educaţii mai bune pentru copii. „La Stela şi Dana" cei mici participă la ateliere de lectură, desen, pictură, pirogravură, judo, reciclare şi primesc inclusiv ajutor pentru teme. Cele două fac muncă comunitară de aproape 7 ani.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite