Crăciun cu repetiţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sărbătorile pe rit vechi au umplut staţiunile de munte. Astăzi, sârbii, ruşii şi lipovenii ortodocşi, care urmează calendarul iulian, sărbătoresc Naşterea Mântuitorului. Moldovenii din Bălţi au dat iama la Sovata.

„În fiecare an abia aşteptăm să venim aici. E a patra oară când venim din Moldova să petrecem aici Crăciunul. Ne place foarte mult, aducem şi copiii cu noi", a declarat Ilinca Perja.Pentru masa festivă de aseară, bucătarii au pus la fiert oalele cu sarmale, au pregătit piftie de porc, gâşte umplute cu mere, carne pe săturate şi multe dulciuri. Nu au lipsit nici cârnaţii, pulpele de curcan şi clătitele cu brânză.

„Au zile libere şi vin să le petreacă la noi. Aproape dispare şi la ei tradiţia, aşa că vin aici să sărbătorească. E plin hotelul, iar media de vârstă este de 40 de ani", ne‑a spus Eric Szoboszloy, directorul Hotelului Danubius. Pentru a petrece Crăciunul la Sovata, moldovenii au scos din buzunare 220 de euro de persoană, pentru şase zile de distracţie.

Se vorbeşte rusă pe Valea Prahovei

Zeci de turişti din Republica Moldova, Ucraina şi Rusia s‑au cazat la hotelurile din Sinai, Buşteni sau Azuga şi au dat startul petrecerii care se va întinde până la 15 ianuarie. „Sunt turişti care vin în fiecare an la noi şi aleg pachete cu mic dejun, mai rar şi mesele festive de Crăciun şi Revelion, pentru că petrec aceste seri în cluburi", ne-a informat personalul hotelului Caraiman, din Sinaia. Majoritatea turiştilor aleg pachete exclusiviste, cu ore de schi, SPA şi meniuri rafinate.În Poiana Braşov, locurile de cazare au fost ocupate în proporţie de 80% pentru Crăciunul pe rit vechi. Hotelierii au conceput pachete speciale şi oferă surprize inedite. 100 de instructori de schi le oferă lecţii doritorilor.

Toată lumea merge la Slujbă

Mitroplia Ortodoxă de Rit Vechi din Brăila este centrul spiritual al lipovenilor din toată lumea. Aici, sunt hirotonisiţi preoţi pentru bisericile de pe toate continentele. Îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, ruşii lipoveni vin, dis-de-dimineaţă, la biserică. Timp de două zile, miercuri şi joi, femeile au gătit bucatele care stau pe masa de Crăciun: pe lângă preparatele din carne de porc, ruşii lipoveni vor avea parte de vareniki (prăjturi cu vişine, miere şi smântână) şi clătite umplute cu dulceaţă de trandafiri.

E sărbătoare azi şi pentru cei aprozimativ 200 de armeni care trăiesc în Constanţa. În Ajunul Crăciunului, armenii au împodobit bradul şi au primit colindători. Armenii au pe mese sărmăluţe în foi de viţă, cu nucşoară şi cu ciuperci. La desert mănâncă anuaşabur, făcut din grâu, coajă de portocală, nuci, dulceaţă, scorţişoară. Un alt preparat tradiţional este harisa, mâncare făcută din carne de oaie, pasăre, porc, grâu, ulei şi chimen. ; Material realizat cu sprijinul redacţiilor „Adevărul de Seară". 

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite