Continuă războiul Greepeace - Trei Brazi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii firmei care are în arendă terenul din Insula Mare a Brăilei, SC TCE Trei Brazi, susţin că 30 de activişti Greenpeace, din nouă ţări europene, care au instaurat, miercuri,

Reprezentanţii firmei care are în arendă terenul din Insula Mare a Brăilei, SC TCE Trei Brazi, susţin că 30 de activişti Greenpeace, din nouă ţări europene, care au instaurat, miercuri, carantină la trecerea cu bacul, au dezinfectat vehiculele cu detergent pentru WC. Directorul general al SC TCE Trei Brazi, Lucian Buzdugan, respinge acuzaţia că în insulă s-ar cultiva soia modificată genetic.

"Acţiunea lor a constat în dezinfectarea roţilor autovehiculelor cu un detergent pentru WC, denumit Aqua Kem Blue. Considerăm că această acţiune este defăimătoare şi aduce grave prejudicii materiale şi de imagine firmei noastre", a declarat, pentru Rompres, Lucian Buzdugan.

El a precizat că, prin această acţiune, militanţii Greenpeace au făcut o imagine defavorabilă firmei SC TCE 3 Brazi, care respinge acuzaţia că în insulă s-ar cultiva soia modificată genetic şi îşi rezervă dreptul de a sesiza organele abilitate ale statului pentru pagubele materiale şi morale produse societăţii.

Potrivit directorului Buzdugan, întreaga cantitate de sămânţă de soia de 675.000 kg, folosită pentru însămânţarea din acest an, a fost testată de Institutul de Bioresurse Alimentare Bucureşti, abilitat pentru certificarea seminţelor de soia.

Comisarii de mediu s‑au deplasat la faţa locului, au prelevat probe şi au promis că vor lua măsurile care se impun, după finalizarea investigaţiilor. Dacă acuzaţiile reprezentanţilor Greenpeace referitoare la descoperirea unor culturi ilegale în Insula Mare a Brăilei se adeveresc, proprietarul culturilor modificate genetic riscă amenzi de până la 80.000 lei, potrivit Gărzii Naţionale de Mediu.

Insula Mare a Brăilei este considerată cea mai mare exploataţie agricolă din Europa, cu 56.000 ha teren arabil, şi are, de opt ani, statutul de Centru de Excelenţă Aectra, deoarece foloseşte tehnologii moderne la culturile de grâu, porumb, floarea-soarelui, soia şi rapiţă.

Ieri, printr-un comunicat, Organizaţia Greenpeace s-a arătat dezamăgită, deoarece reprezentanţii Ministerului Agriculturii refuză să respecte legislaţia de mediu şi să distrugă producţia ilegală de porumb şi soia modificate genetic (MG) din Insula Mare a Brăilei.

"Vom continua carantina pe insulă până când Guvernul României va lua problema organismelor modificate genetic (OMG) în serios şi va incinera producţiile ilegale din Insula Mare a Brăilei", a declarat Păun Gabriel,
Greenpeace România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite