Cine şi în ce condiţii poate dona sânge. O singură donare poate salva trei vieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe 14 iunie se desfăşoară Ziua Mondială a Donatorului de Sânge FOTO Adevărul
Pe 14 iunie se desfăşoară Ziua Mondială a Donatorului de Sânge FOTO Adevărul

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge se va desfăşura pe în acest an sub sloganul „Oferă darul vieţii – donează sânge!”, după cum a anunţat Federaţia Donatorilor Benevoli de Sânge (FDBS). Chiar dacă românii donează în mică măsură faţă de alţi europeni, specialiştii din Centrele de Transfuzii susţin că există, totuşi, un surplus de sânge comparativ cu anii precedenţi.

„Cantitatea nu este suficientă, dar ne mai ajutăm cu centrele din jur. În Bucureşti sunt 60 de spitale: 52 publice şi opt private care au nevoie de sânge. Milităm pentru donatori fidelizaţi şi fără tichete de masă, aşa cum sunt în alte ţări. În 2011, am avut 1.000 de donatori mergând cu caravana, în 2012 - 2.000 de donatori şi sper să crească numărul lor”, a declarat Doina Goşă, directorul Centrului de Transfuzii din Municipiul Bucureşti.

Aceasta a explicat că în momentul în care se va ajunge la un procent de 70% donatori benevoli se va renunţa la tichetele de masă.

„Cu toate tichetele astea pe care numai noi, ca ţară, le dăm, numărul donatorilor nu a crescut, nici măcar în perioada de criză”, a explicat medicul. Totuşi, continuă Doina Goşă, colecta de sânge a fost puţin mai mare în primul trimestru din 2013 faţă de perioada similară a anului trecut.

De fapt, aşa se întâmplă în Uniunea Europeană, unde „donatorii consideră acest act ca fiind unul de caritate şi de responsabilitate faţă de cei din jur. Dintre cei care vin să doneze pentru tichete, mulţi sunt triaţi pentru că au un nivel social scăzut şi, de cele mai multe ori, au probleme de sănătate”, a declarat pentru adevarul.ro Doina Goşă.

Zilnic, în Bucureşti sunt colectate între 180 şi 200 de pungi de sânge

În medie, centrul de transfuzii din Bucureşti colectează între 180 şi 200 de pungi de sânge pe zi. Aceasta a precizat că anul acesta situaţia este mai bună în ceea ce priveşte necesarul de sânge, existând un mic surplus.

O problemă, spune şeful Centrului de Transfuzii Bucureşti, e faptul săracii creează cozi şi descurajează segmentul educat să doneze, având în vedere lipsa timpului cu care aceştia din urmă se confruntă. „Se împiedică de coada mare şi preferă să nu mai doneze”, povesteşte Doina Gosă.

Numai în 2012, 15.000 de donatori au fost respinşi din cauza sănătăţii precare şi a faptului că nu îndeplineau condiţiile centrelor de transfuzii. „E un număr alarmant!”, adaugă doctorul.

Din cei 42.000 de unităţi de sânge care se colectează la nivelul Bucureştiului, cele mai mari cantităţi merg către Instititul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca şi Spitalul Universitar de Urgenţă. „Fundeniul înseamnă, de fapt, şapte spitale mari la un loc. Acolo se face transplant de ficat, operaţii pe cord, transplant medular şi transplant renal”, explică Doina Goşă.

Ce criterii trebuie îndeplinite pentru a dona sânge

Potrivit Fundaţiei Donatorilor Benevoli de Sânge (FDBS), donarea benevolă şi neremunerată de sânge este un pas înainte spre siguranţa transfuzională. Mai precis, orice persoană sănătoasă, care are peste 18 ani şi peste 50 kg poate deveni donator de sânge.

Sângele donat va fi testat pentru virusurile HIV, toate formele de hepatită şi sifilis, rezultate ce pot intra în posesia donatorului după 48 de ore, în baza carnetului de donator.

După testare, unitatea de sânge donată poate fi împărţită în elemente figurate ale sângelui şi plasmă, astfel încât se va putea răspunde cât mai exact nevoilor pacientului transfuzat. În acest fel, cu o singură donare pot fi salvate trei vieţi.

14 iunie - Ziua Mondială a Donatorului de Sânge

Potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Medical Association, cei care donează sânge o dată la şase luni şi au între 43 şi 61 de ani prezintă un risc mai scăzut de infarct şi accident vascular cerebral.
   
De asemenea, un studiu desfăşurat pe parcursul a patru ani şi jumătate, pe 1.200 de oameni, a arătat că persoanele care donează sânge de două ori pe an prezintă un risc mai mic de cancer, deoarece nivelul de fier din sângele lor este mai scăzut.

Ziua Mondială a Donatorului de Sânge a fost înfiinţată în urma succesului de care s-a bucurat Ziua Mondială a Sănătăţii din anul 2000, ce a avut ca temă importanţa donării de sânge şi s-a desfăşurat sub sloganul “Sângele salvează vieţi”. Evenimentul din 14 iunie nu are ca scop înlocuirea altor evenimente precum zilele naţionale de donare de sânge.

Ziua a fost aleasă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru a recompensa activitatea imunologului austriac Karl Landsteiner, laureat al premiului Nobel pentru medicină în anul 1930 pentru descoperirea grupelor de sânge ABO. Născut acum 140 de ani, pe 14 iunie, datorită lui, transfuziile de sânge au devenit astăzi proceduri de rutină medicală.

Pe aceeaşi temă:

În perioada Paştelui, tot mai mulţi buzoieni donează sânge pentru a avea ce pune pe masă de sărbători

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite