Video Cina de Iftar într-un centru al Bisericii Ortodoxe Române. Moment istoric pentru Cultul Musulman și Patriarhie VIDEO
0Cina tradițională de Iftar este o masă care se servește de musulmani în timpul lunii sfinte a Ramadanului, imediat după apusul soarelui. Aceasta marchează încheierea zilnică a postului și începe cu consumul de apă și de obicei cu curmale, urmată de rugăciune.
Pentru prima dată, tradiționala Cină festivă de Iftar a Cultului Musulman din România - ținută marți, 12 martie 2024, la București - a avut loc într-un spațiu al Bisericii Ortodoxe Române, pus la dispoziție de Patriarhia Română: Centrul Cultural-Misionar Familia.
„În această seară suntem cu toții martorii unui eveniment istoric, ce a fost posibil cu binecuvântarea și sprijinul necontenit al Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care ne-a găzduit aici și ne-a pus la dispoziție această locație cu o semnificație puternică pentru instituția familiei - pilon în creșterea și educarea unei societăți moral-spirituale și promotoare a unor valori autentice.
Vă pot mărturisi cu certitudine că relațiile Muftiatului în mod special cu Biserica Ortodoxă Romană, dar și cu celelalte culte sunt un exemplu de bună conviețuire și pentru alte comunității religioase din cadrul Uniunii Europeane, interesul fiind comun în conservarea valorilor cultural-religioase și a tradițiilor străbune neprihănite existente de veacuri, iar în cazul nostru de secole, pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu“, a rostit Muftiul Iusuf Muurat în discursul său de mulțumire, mesajul transmis comunității și întregii lumi.
Semnificația Cinei de Iftar
La Cina de Iftar, participanții se bucură de o masă îmbelșugată, adesea împărtășită cu familia și prietenii. Este un moment de comuniune și recunoștință, reflectând spiritul de generozitate și ospitalitate. În timpul Iftarului se consumă o varietate de alimente, de la preparate tradiționale specifice fiecărei culturi la feluri de mâncare mai moderne. Este un timp dedicat nu doar alimentației, ci și rugăciunii, reflecției și comunității.
Ramadanul în anul 2024 a început luni, 11 martie 2024, și se încheie miercuri, 10 aprilie 2024, când urmează cele trei zile de sărbătoare - Ramazan Bayram.
Este important de reținut că aceste date sunt aproximative și se schimbă de la an la an, deoarece începutul efectiv al Ramadanului depinde de observarea lunii. Eid al-Fitr este sărbătoarea care marchează sfârșitul Ramadanului.
Va fi o lună de post și de rugăciune, timp în care credincioșii musulmani nu se vor hidrata și nu se vor hrăni din zori de zi până la apusul soarelui.
Postul specific Lunii Ramazan este considerat un mijloc de purificare, un exercițiu de autocontrol și o dovadă de credință. Specifice acestei perioade sunt și mesele rituale care deschid și închid perioada de post de peste zi, respectiv cina tradițională de Iftar, servită împreună cu familia și prietenii, și Sahur, masa servită înainte de apariția zorilor, în familie.
Mesajul Șefului Cultului Musulman din România, Muftiu Muurat Iusuf
Redăm mesajul integral al liderului spiritual al comunității musulmane la Cina festivă de Iftar, care are loc la București, cu oficialități invitate să cunoască obiceiurile și tradițiile islamice.
„În această seară suntem cu toții martorii unui eveniment istoric, ce a fost posibil cu binecuvântarea și sprijinul necontenit al Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, care ne-a găzduit aici și ne-a pus la dispoziție această locație cu o semnificație puternică pentru instituția familiei - pilon în creșterea și educarea unei societăți moral-spirituale și promotoare a unor valori autentice.
Vă pot mărturisi cu certitudine că relațiile Muftiatului în mod special cu Biserica Ortodoxă Romană, dar și cu celelalte culte sunt un exemplu de bună conviețuire și pentru alte comunității religioase din cadrul Uniunii Europeane, interesul fiind comun în conservarea valorilor cultural-religioase și a tradițiilor străbune neprihănite existente de veacuri, iar în cazul nostru de secole, pe aceste meleaguri binecuvântate de Dumnezeu.
Bineînțeles că această activitate nu ar fi fost posibilă fără parteneriatul deschis pe care îl avem cu Guvernul României prin Secretariatul de Stat pentru Culte, cu dl Secretar de Stat Ciprian Olinici care este alături de noi atât în cadrul proiectelor cultural-religioase și educaționale, cât și în procesul conservării modelului interetnic și interreligios din țara noastră, fiind un aliat de nădejde și un garant al libertății religioase consfințite prin Constituție.
Cu sprijinul Patriarhiei Române și al SSC putem dezvolta pe viitor proiecte benefice enoriașilor noștri din întreaga tara în domeniu educațional, cultural și religios, întrucât beneficiarul final este societatea românească, respectiv enoriașii noștri care conviețuiesc în armonie și credința în Dumnezeu.
Suntem recunoscători statului român pentru drepturile și libertățile acordate Cultului nostru dar in mod deosebit minorităților istorice turcă și tătară, care au contribuit continuu la tezaurul multicultural din țara noastră, la promovarea unități naționale, la dezvoltarea relațiilor cu organizații și instituții de cult la nivel internațional.
Atât enoriașii noștri, cât și instituțiile statului român, pot folosi aceste punți de legătură create de noi pentru dezvoltarea unor proiecte de interes comun, pe toate planurile. Cred că putem da ca exemplu benefic relația de prietenie pe care Cultul nostru - a menținut-o cu Republica Turcia, care este fructificată în plan economic, cultural și al securității la Marea Neagră.
După cum bine știți România are puternice și numeroase parteneriate strategice cu state occidentale și nu numai, care împărtășesc aceleași valori democratice ca și membri comunității noastre, lipsite de manifestări rasiste sau xenofobe.
În acest context, le mulțumes șefilor misiunilor diplomatice din România care au fost alături de noi ori de câte ori a fost nevoie, în rezolvarea problemelor enoriașilor noștri și pentru că ne-au oferit ocazia de a realiza schimburi culturale cu musulmani din alte state. Deși suntem mai multe popoare pe acest pământ, toți suntem înzestrați cu lumină, cu puterea de a iubi semenii nostri , și de a veghea la realizarea binelui comun în folosul tuturor, indiferent de graiul vorbit.
Apreciem și avem deosebită recunoștința față de sprijinul pe care n-i l -a acordat permanent Administratia Prezidentiala, Guvernul, Parlamentul României, administrațiile publice locale și, nu in ultimul rând ori de câte ori a fost nevoie, sprijinul oferit de către partenerii noștri strategici. Fără aceste parteneriate si colaborări instituționale la nivel național si internațional, nu putem susține valorile culturale și principiile care ne unesc, nu putem promova eficient Pacea si nici nu putem veghea la respectarea drepturilor si libertăților religioase.
În aceasta Lună sfântă ne rugăm pentru Pacea si bunăstarea musulmanilor din întreaga lume, a poporului roman, precum și pentru factorii de decizie ai statului care acționează pentru prevenirea oricăror amenințări la adresa bunăstării Romaniei , mai ales acum când avem un conflict militar în vecinătatea noastră.
În ceea ce mă privește, vă pot garanta ca voi acționa în continuare pentru protejarea comunității musulmane față de orice forme de extremism și acțiuni menite sa ne dezbine.
De asemenea, vreau sa asigur decidenții români de loialitatea membrilor comunității noastre față de statul român, fapt demonstrat și de înaintașii noștri, în cele două Războaie mondiale.
Pe aceasta cale doresc sa mulțumesc pentru gândurile bune transmise de înalții oficiali care nu au putut onora invitația la acest eveniment din motive obiective, dar cu siguranța sunt alături de noi cu sufletul și gândurile lor bune.
În încheiere ma rog la Bunul Dumnezeu să ne binecuvânteze țara si poporul român, iar credincioșilor musulmani le doresc să aibă parte de un post liniștit”, este mesajul integral al Șefului Cultului Musulman din România, Muftiul Iusuf Muurat.