Cimitirele private, eternitate de lux pentru săracii Capitalei
0Un loc de veci într-o necropolă privată ajunge la 1.500 de lei, faţă de 4.000 de lei cât costă într-un cimitir public Criza locurilor în cimitirele publice din Capitală a dus la o
Un loc de veci într-o necropolă privată ajunge la 1.500 de lei, faţă de 4.000 de lei cât costă într-un cimitir public
Criza locurilor în cimitirele publice din Capitală a dus la o afacere de profil foarte bănoasă pentru investitori. Mai mult, o consecinţă favorabilă a venit şi pentru bucureştenii care nu s-au asigurat din timp cu un spaţiu pentru răposaţii lor. Cimitirele private sunt mai ieftine, mai curate şi mai bine păzite. Iar ca diferenţă de preţ, cântăreşte mult în alegere: cu 3.500 de lei mai puţin decât într-un cimitir public.
Majoritatea cimitirelor publice din Bucureşti sunt vechi, iar cei care au prins locuri aici le-au luat în concesiune cu zeci de ani în urmă. "Cimitirele sunt vechi şi e normal să fie puţine locuri libere. Dar în fiecare dintre ele se mai găseşte un loc", explică directorul George Georgescu. Concesionarii pot, conform unei hotărâri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti, să îşi doneze locul. Cei care te pot pune imediat în legătură cu astfel de persoane sunt îngrijitorii din cimitire. "E cineva care vrea să vândă, când vă hotărâţi, mă căutaţi pe mine", spune Boieru, un muncitor din Cimitirul Ghencea. El ştie cel mai bine şi preţurile. "O groapă cu două locuri şi aranjată este 8.000 de lei", mai spune Boieru. Directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane vrea să anuleze această hotărâre. "Vreau să o menţin numai pentru rudele până la gradul patru", precizează Georgescu.
Preţul variază în funcţie de zonă
Pe fondul acestei crize s-au dezvoltat cimitirele private. În Bucureşti sunt deja cinci, dar cele mai multe au fost amenajate la marginea oraşului. Acestea reprezintă singura soluţie pentru bucureştenii cu venituri medii şi sub medii, care nu şi-au concesionat un loc acum 20 sau 30 de ani. Directorii cimitirelor private din comunele de la periferie spun că afacerea a început să meargă bine în ultimii doi ani, iar principalii clienţi sunt bucureştenii. "Vin mulţi oameni amărâţi şi mai ales cei care locuiesc în sectorul 3", explică Mariana Voicu, directorul cimitirului din comuna Pantelimon. Aici o groapă, cu suprafaţa de 1,25/2,50 mp, costă 15 milioane.
Numai că cererea este foarte mare, motiv pentru care directorul crede că va închide cimitirul anul acesta. "Din 1.800 de locuri, am vândut 1.500", mai spune Mariana Voicu. Ea vrea să modernizeze cimitirul cu bănci şi nocturnă. Pentru acest "confort", în care este inclusă şi paza, concesionarii trebuie să plătească o taxă de 10 euro. Preţul locurilor diferă după aşezarea în cimitir. "Cel mai scump este 1.400 de lei şi cel mai ieftin este 900 de lei, acesta fiind aşezat mai în spate", explică Cristian Drob, proprietarul Cimitirului "Pace Vouă" din comuna Măgurele. Anual, aici se vând 400 de locuri. Paza şi curăţenia din aceste cimitire sunt un motiv pentru unii bucureşteni să-şi mute morţii aici. "Vreau să-mi aduc părinţii aici, că e un loc mai civilizat", spune Tony Lefter, care locuieşte în sectorul 5.
Oferte complete pentru clienţi
În cimitirele private se pot da şi comenzi de cruci, totul ca fiecare client să fie scutit de efort. Şi tot în acest scop, la multe din aceste cimitire urmează să se construiască şi săli de mese. "Vrem să facem şi o sală mare pentru pomană, ca să îi fie mai uşor omului şi să nu ducă rudele acasă", zice un îngrijitor de la Cimitirul "Pace vouă".
Directorul Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, George Georgescu, vrea să ia măsuri ca să rezolve solicitările de locuri de înmormântare. "Avem un program, prin care vom controla toate cimitirele, ca să vedem câte locuri mai sunt. Cei care nu au plătit taxele trei ani la rând, şi pe care o să-i anunţăm, pierd dreptul de concesiune", spune Georgescu. El vrea ca anul acesta să termine construcţia cimitirului de pe Autostrada Bucureşti-Piteşti, de la Domneşti, şi intenţionează să construiască un alt cimitir de trei hectare în Ferentari.