Certificatele de virginitate realizate la cerere au fost eliminate

0
Publicat:

Certificatele de constatare a virginității femeilor, realizate la cererea persoanelor fizice, au fost eliminate oficial în România, în urma unui ordin comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Justiției, publicat zilele trecute, în Monitorul Oficial. 

Foto: Arhivă / Campania #DeNetestat
Foto: Arhivă / Campania #DeNetestat

Examinarea genitală pentru constatarea virginității se mai poate face acum doar în cadrul unor proceduri oficiale, la solicitarea autorităților, și nu la cererea persoanelor fizice, așa cum s-a întâmplat până de curând. Decizia a fost luată după ce societatea civilă a tras un semnal de alarmă asupra acestor teste — considerate de Organizația Mondială a Sănătății o încălcare a drepturilor omului.

Ordinul de eliminare a testelor de virginitate

Ordinul nr. 1.434/687/C/2023 vizează modificarea „Normelor procedurale privind efectuarea expertizelor, a constatărilor şi a altor lucrări medico-legale”, conținute de Ordinul nr. 255/1.134/C/2000, în sensul eliminării unei practici ce implică o procedură intruzivă, ce are impact asupra psihicului femeilor. Prin acest ordin este eliminată practica testării virginității femeilor, la cererea persoanelor fizice, indiferent de vârstă, prin examinarea integrității himenale, a constatării stării de virginitate, precum și a eliberării certificatului medico-legal asupra stării de virginitate.  

De acum, testele de certificare a virginității, în cazul femeilor, se vor putea realiza numai în cadrul unor proceduri oficiale, la solicitarea autorităților. Totodată, vor fi posibile doar stabilirea capacității sexuale, a vârstei, conformației sau dezvoltării fizice a unei persoane, precum și constatarea stării obstetricale în cazuri de sarcină, văduvie, avort, naștere, lăuzie. 

#DeNetestat

În iunie 2022, agenția de creație DDB România, membră a thegroup, în parteneriat cu Rețeaua pentru Prevenirea și Combaterea Violenței Împotriva Femeilor (V.I.F.), au tras un semnal de alarmă asupra existenței acestui tip de testare medico-legală abuzivă și traumatizantă, la care puteau fi supuse tinerele din România: examenul de testare a virginității. Printr-o paralelă efectuată între examenul maturității (examenul de BAC) și examenul de verificare a virginității, supranumit și „examenul cu două degete”, care încă se mai practica, în momentul respectiv, în unitățile de medicină legală din România, a fost lansată campania socială #DeNetestat, proiect realizat pro bono, care și-a propus să elimine legislativ aceste teste de virginitate, considerate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) o încălcare a drepturilor umane.

Campania #DeNetestat a constat într-un film emoționant în care protagonista este o adolescentă supusă la acest examen, chiar în preajma simulărilor pentru examenului de BAC. În cadrul filmului, tânăra povestește despre anxietatea cu care se confruntă deseori, înaintea examenelor pe care urmează să le susțină.  

Subiectul campaniei a fost lansat în dezbatere pe agenda publică, în vara lui 2022, și a fost urmat de o petiție online de eliminare a acestor examinări, adresată Ministerului Justiției, Ministerului Sănătății și Institutului Național de Medicină Legală. Peste 40.000 de semnături au fost colectate în cadrul acestei petiții, desfășurate pe platforma organizației non-guvernamentale Campaniamea.Declic.ro,  în doar o săptămână de la lansarea campaniei. Totodată, la nici o săptămână de la lansarea proiectului, Institutul de Medicină Legală Mina Minovici din București (INML) a anunțat că nu mai eliberează certificate de virginitate la cerere, indiferent de vârstă.  

O practică care afectează demnitatea ființei umame

Până în prezent, în unitățile de medicină legală din România se puteau efectua două tipuri de teste de verificare a virginității femeilor: cele care aveau legătură cu o anchetă penală și cele realizate la cerere, de către părinți – în special, de către tați. În 2019, în România, testele de virginitate au reprezentat 2% din totalul examinărilor din cadrul unităților aflate în subordinea Institutului de Medicină Legală Mina Minovici (INML) – adică, aproximativ 1.000 de teste pe an. Examenele au fost realizate în diverse unități de medicină legală din țară, din toate județele.

Psihologii atrag atenția că testarea virginității are un profund impact psihologic asupra fetelor, mai ales că, în multe cazuri, sunt minore.

„Este o practică ce afectează demnitatea ființei umane. Practica în sine, cât și ideea în sine”, spune psihologul Mihai Copăceanu.

De aceeași părere este și psihoterapeutul Radu Marian, care subliniază că testele de virginitate reprezintă un abuz. În plus, acesta consideră că, prin această acțiune, părinții creează o prăpastie între ei și copil, iar victima se va distanța de persoana pe care o vede agresor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite