Video Centura de la Sfântul Așteaptă. „Știm că în Ardeal lucrurile se fac așezat, dar nici chiar așa“

0
Publicat:

Soarta Centurii Metropolitane Cluj-Napoca este incertă din cauza indeciziei primăriei care de patru luni și jumătate analizează unica ofertă depusă pe tronsonul principal al acesteia, arată specialiștii de la Pro Infrastructura. 

Centura metropolitană ar urma să descongestioneze cel mai aglomerat tronson din țară. FOTO: Captura
Centura metropolitană ar urma să descongestioneze cel mai aglomerat tronson din țară. FOTO: Captura

„Centura de la... Sfântul Așteaptă“ - astfel este intitulată o postare a Asociației Pro Infrastructura despre Centura Metropolitană din Cluj-Napoca.

„Soarta Centurii Metropolitane Cluj-Napoca (CMC) este incertă din cauza indeciziei primăriei care de patru luni și jumătate clocește unica ofertă depusă pe tronsonul principal al acesteia, între nodurile 5 și 18. Știm că în Ardeal lucrurile se fac așezat, dar nici chiar așa”, au postat specialiștii asociației.

Aceștia au făcut o scurtă recapitulare: studiul de fezabilitate a fost gestionat de primărie din 2017 și ar fi trebuit să fie gata în 12 luni. A durat 4 ani.

„În iunie 2023 se lansează a doua licitație pentru proiectarea și execuția centurii, fiindcă la prima încercare nu s-a prezentat nimeni!”, se arată în analiză.

În sfârșit, în noiembrie 2023 este depusă o singură ofertă de către asocierea dintre sibienii de la CON-A și bistrițenii de la Dimex. De atunci, Primăria Cluj-Napoca ezită să hotărască: ori desemnează câștigătorul și n-ar avea cine să conteste, ori anulează licitația.

„Cerem administrației clujene să anunțe de îndată deznodământul acestei licitații! Curaj, fiindcă decizia este o pălărie foarte mare, de 6,1 miliarde lei cu TVA dacă ne uităm la noii indicatori tehnico-economici recent reaprobați. Finanțarea este acoperită din fonduri europene pe Programul Transport 2021-2027”, se arată în analiză.

Specialiștii susțin că viitorii posibili antreprenori, Dimex și CON-A, își dau deocamdată „examenul de maturitate” în apropiere, la Tureni, pe cei 5 kilometri de drum expres care vor lega Autostrada A3 de DN1.

Aici sunt aproximativ în grafic, termenul de finalizare fiind februarie 2025, dar pe un proiect de 10 ori mai mic (și mai puțin complex) decât centura”, se arată în analiză.

Explicațiile primarului Emil Boc - de la minutul 17.33

În luna mai încep lucrările la tronsonul I

Primarul Emil Boc a susținut în ședința de consiliu local din 5 aprilie 2024 stadiul lucrărilor la centură.

Proiectul centurii metropolitane Cluj a fost împărțit în două etape. Anul acesta vorbim doar despre prima etapă, care este împărțită în două tronsoane.

Primul tronson asigură legătura dintre Cluj-Napoca și viitorul Spital Regional de Urgență din comuna Florești. Acesta presupune extinderea actualului drum național la 6 benzi de circulație (acum sunt patru benzi), câte o bandă pe sens va fi dedicată transportului în comun, salvărilor, poliției, pompierilor.

Tronsonul a fost licitat în august 2023, câștigătoare fiind asocierea SC Viarom Construct SRL și SC Electrogrup SA, contract în valoare de 94 milioane de lei.

Primarul a estimat că lucrările vor începe cândva în luna mai.

„Exproprierile nu s-au terminat. Sumele au fost trimise spre Ministerul Transporturilor. Se vor consemna la începutul săptămânii viitoare probabil. Se va întăbula coridorul de expropriere și după aceea sau concomintent vor începe lucrările”, a susținut primarul.

Harta Centurii metropolitane.
Harta Centurii metropolitane.

Probleme cu trosonul II: „trebuie să actualizăm prețurile”

Postarea Asociației Pro Infrastructura se referă însă la cel de-al doilea tronson, care este și cel mai important. Acesta face legătura dintre intrarea în Cluj-Napoca dinspre Florești, trece pe la periferia mai multor cartiere și face conectarea cu Bulevardul Muncii.

Deși există o singură oferă depusă de CON-A și Dimex – de peste 3,5 miliarde de lei - din noiembrie 2023 pentru acest tronson, Primăria nu a desemnat câștigătorul, dar nici nu a anulat licitația.

Motivul pentru care se întârzie luarea unei decizii cu privire la oferta primită este faptul că indicatorii tehnico-economici au fost modificați, spune Boc.

Din aprilie 2023 până în ianuarie 2024 a crescut devizul din cauza inflației, din cauza prețurilor din piață. Noi am modificat indicatorii la tronsonul I, dar Legea ne obligă să-i modificăm și pentru tronsonul II pentru că devizul este general pe întreaga etapă”, a explicat el.

Abia după ce se va desemna câștigătorul licitației se va trece la exproprieri.

Sumă record pentru exproprieri

Primarul a explicat că un alt motiv pentru întârzierea începerii lucrărilor la centură a fost suma mare necesară pentru exproprieri: 200 de milioane de euro.

„Nu există acum în România un proiect la care să fie necesară o astfel de sumă. Banii există, numai că împărțirea lor în concret trebuie să țină cont și de deficitele statului român în raport cu Comisia Europeană. Nu putem aloca acum toți banii pentru acest proiect, pentru că celelalte proiecte din țară vor rămâne fără finanțare”, a explicat primarul.

Atunci, s-a decis schimbarea legislației și s-a trecut la etapizarea exproprierilor în funcție de lucrările din teren. „Avem un tronson licitat, banii jos pentru expropriere, se execută și mergi mai departe”, a susținut Boc.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite