Ce trebuie să ştim despre antiviralele care tratează COVID-19: Unde le vom găsi şi când trebuie administrate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antiviralele orale împotriva COVID-19 se prescriu pentru forme uşoare şi medii de boală Foto: Sutterstock
Antiviralele orale împotriva COVID-19 se prescriu pentru forme uşoare şi medii de boală Foto: Sutterstock

Specialiştii Ministerului Sănătăţii au întocmit o listă cu medicamentele indicate în tratamentul COVID-19 şi au avertizat împotriva utilizării după ureche a celor neautorizate, care pun în pericol viaţa bolnavilor.

Antiviralele orale pot fi prescrise în forme uşoare sau medii de COVID-19 făcute de adulţi, doar la indicaţia medicului, şi au riscuri ridicate în sarcină, atrag atenţia specialiştii din cadrul Comisiei de Boli Infecţioase a Ministerului Sănătăţii. În perioada cât urmează tratamentul, pacienţii activi sexual trebuie să folosească prezervativ şi contraceptive puternice. 

Antiviralele orale trebuie administrate imediat după infectarea cu SARS-CoV-2, înainte ca virusul să cauzeze leziuni ale ţesuturilor şi organelor. Medicamentele se administrează de-a lungul câtorva zile şi sunt eficiente împotriva tuturor variantelor virale ale SARS-CoV-2, precizează experţii oficiali. Tratamentul trebuie iniţiat cât mai repede posibil după diagnosticul de COVID-19 şi nu mai târziu de 5-7 zile de la debutul simptomelor”, potrivit aceleiaşi surse. 

Lista antiviralelor orale este deschisă de Favipiravir. Medicamentul este contraindicat femeilor gravide şi celor care alăptează. Recomandarea este ca femeile de vârstă fertilă să utilizeze metode de contracepţie foarte eficace în timpul tratamentului şi cel puţin 7 zile după oprirea acestuia. În situaţia în care pacientele suspectează faptul că sunt gravide, trebuie făcut un test de sarcină pentru a exclude posibilitatea, înainte de iniţierea tratamentului.

În cazul apariţiei unei sarcini, pacientele trebuie să întrerupă tratamentul cu Favipiravir şi să consulte imediat medicul. Bărbaţii activi sexual trebuie să folosească prezervative pe durata tratamentului şi timp de cel puţin 7 zile după întreruperea acestuia. Raportul sexual cu femeile gravide trebuie evitat în perioada tratamentului. Totodată, pacienţii care iau acest medicament nu trebuie să doneze nici sânge şi nici spermă cel puţin 7 zile după întreruperea tratamentului. Riscurile administrării includ afectarea hepatică şi acumularea de acid uric în organism. 

Date clinice puţine despre Paxlovid 

Un al doilea antiviral oral este Paxlovid. Indicaţia este să nu fie utilizat mai mult de cinci zile consecutiv. Datele clinice disponibile pentru Paxlovid sunt limitate. De aceea, este posibil să apară evenimente adverse grave şi neaşteptate care nu au fost raportate până acum la utilizarea lui, se precizează în document. Printre reacţiile adverse se numără tulburările de gust, diaree, creşterea tensiunii arteriale şi mialgiile. 

Molnupiravir este şi el contraindicat minorilor, gravidelor sau femeilor care alăptează. 

Cât priveşte Umifenovirul (Arbidol) – un medicament care circulă pe piaţa neagră din România – acesta este activ în gripă şi este folosit în Rusia şi China, însă eficienţa lui împotriva COVID-19 nu a fost demonstrată ştiinţific. Umifenovirul nu este autorizat în Uniunea Europeană şi nici de către Agenţia Naţională a Medicamentului din România. 

Totodată, tratamentele cu ivermectină, lopinavir, hidroxiclorochină, azitromicină nu sunt eficiente în COVID-19 şi nu ar trebui utilizate, atrag atenţia specialiştii. 

Favipiravir în farmacii 

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că se fac demersuri pentru ca antiviralul Favipiravir să poată fi cumpărat din farmacii, însă a avertizat că acest medicament poate să scurteze durata bolii, dar nu influenţează riscul de deces şi, totodată, este foarte toxic. Alexandru Rafila a precizat că nu pot să ajungă în farmacii decât medicamente recomandate de comisia de specialişti a Ministerului Sănătăţii.

Cât priveşte vaccinul anti-COVID, ministrul a spus că acesta trebuie adaptat noilor tulpini şi că e foarte posibil ca în viitor să fie făcut o dată pe an, la fel ca la gripă. Altminteri, administrarea la intervale scurte de timp poate duce la o suprastimulare a sistemului imunitar. Afirmaţia lui Rafila vine în urma declaraţiei lui Marco Cavaleri, şeful Strategiei Vaccinurilor la Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), care e de părere că inocularea de doze repetate de vaccin anti-COVID după cea de booster poate supraîncărca sistemul imunitar al oamenilor şi duce la oboseală în rândul populaţiei.

Serviciile medicale acordate în centrele de evaluare ambulatorie, decontate  

Bolnavii infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 se vor putea prezenta în centrele de evaluare ambulatorie fără bilet de trimitere, pe baza confirmării infecţiei printr-un test antigen rapid sau test NAAT/RT-PCR, pentru evaluarea stării de sănătate şi pentru a primi tratament antiviral gratuit, în regim de spitalizare de zi, indiferent de statutul de asigurat. Joi, 13 ianuarie 2022, Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate au stabilit modul de contractare şi decontare a serviciilor medicale acordate în centrele de evaluare pentru pacienţii cu COVID-19, iar în şedinţa de Guvern a fost aprobat proiectul de Hotărâre pentru aprobarea pachetelor de servicii. 

„Actul normativ permite operaţionalizarea centrelor de evaluare ambulatorie după ce se vor încheia rapid contractele cu casele de asigurări de sănătate. E foarte important ca pacienţii să meargă în aceste centre când nu sunt într-o situaţie critică. Vom scădea presiunea pe unităţile sanitare”, a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Hotărârea de Guvern aduce prevederi noi şi pentru pacienţii non-COVID-19 

Pentru asigurarea unui acces cât mai rapid al persoanelor asigurate la investigaţii medicale paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, s-a stabilit un termen de maxim 5 zile lucrătoare de la solicitare pentru realizarea investigaţiei necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu boli oncologice, diabet, afecţiuni rare, boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, boli neurologice, precum şi a celor diagnosticaţi cu COVID-19, după externarea din spital sau după încetarea perioadei de izolare.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite