Ce soluții ar duce la creșterea ratei de vaccinare

0
Publicat:

Datele  Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), arată că, în fiecare an, între 3,5 și 5 milioane de vieți sunt salvate datorită vaccinării. Cu toate acestea, acoperirea vaccinală globală a scăzut de la 86% în 2019 la 81% în 2021.

Vaccinarea salvează peste 3 milioane de vieți, la nivel mondial, în fiecare an Foto: Pixabay
Vaccinarea salvează peste 3 milioane de vieți, la nivel mondial, în fiecare an Foto: Pixabay

În acest context, Forumul Român Pro-Vaccinare - platformă de dialog ce reunește reprezentanți ai societăților medicale și asociațiilor de pacienți, membri ai comunității academice și de cercetare, ai industriei farmaceutice și autorități – a dezbătut în cadrul celei de-a doua ediții punerea în practică a noi soluții pentru promovarea și aplicarea strategiilor de prevenție prin vaccinare.

Rambursarea vaccinurilor, metodă aplicată în alte țări

Specialiștii au fost de părere că direcțiile principale de acțiune în 2023 ar trebui să fie creșterea accesului la vaccinuri și vaccinare – iar aici România are dificultăți – și educația populației asupra importanței și a beneficiilor pe care le aduce vaccinarea. Cele două direcții conjugate vor duce la creșterea ratei de acoperire vaccinală.

Rambursarea vaccinurilor este un instrument care duce la creșterea accesului populației la vaccinuri, așa cum a arătat experiența altor țări, au subliniat participanții la Forum.

“Orice politică de vaccinare înseamnă protejarea comunității împotriva bolilor transmisibile și protejează în primul rând copiii. În acest moment, printre problemele cu care ne confruntăm sunt cele legate de aprovizionarea cu vaccinuri, cum ar fi lipsa vaccinurilor în unele județe, probleme legate de legislație sau dificultatea de a cumpăra vaccinul. Soluțiile pentru aceste probleme sunt rambursarea vaccinurilor și aprovizionarea directă de către furnizor către medicul de familie. Comportamentul preventiv trebuie promovat încă din școală, iar educația pentru sănătate trebuie să fie trebuie introdusă în programul curricular”, a declarant Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Persoanele neasigurate, acces la vaccinuri

Potrivit  prof. dr. Adrian Streinu - Cercel, președintele Comisiei de Sănătate a Senatului, a fost deja votată de către Parlament o propunere de rambursare a vaccinurilor. “Medicul de familie trebuie să aibă posibilitatea de prescrie vaccinul, iar acesta să fie disponibil pentru a fi administrat. Trebuie să avem acces la vaccinuri, fie prin finanțarea CNAS, fie prin Programul Național de Imunizare. Deci instrumente avem, viziune de asemenea, trebuie doar să implementăm toate aceste măsuri. O altă problemă care trebuie rezolvată este accesul persoanelor neasigurate la vaccinare fără restricții. În caz contrar, aceștia pot fi purtători de virusuri, răspândind astfel boli. Deja s-a făcut un pas și în această direcție, prin amendarea cadrului legislativ de către Parlament, astfel încât persoanele neasigurate să aibă acces la vaccinuri în cadrul Programelor Naționale de Sănătate”, a spus prof. dr. Adrian Streinu – Cercel.

În momentul de față, a reamintit prof.dr. Victoria Aramă, medic primar de boli infecțioase la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Prof.dr. Matei Balș” din București, Programul Național de Vaccinare se adresează în principal copiilor, adolescenților, gravidelor și persoanelor vârstnice, însă în cazul adulților accesul la vaccinuri este dificil, mai ales că acestea nu sunt compensate. ”Avem nevoie de o bună cooperare cu autoritățile pentru a completa programul și a crește accesul adulților la vaccinuri”, a declarat prof.dr. Victoria Aramă.

”Platforma COVID poate fi adaptată”

Lt. Col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, a făcut referire la pandemie și la ce a arătat ea: „La capitolul lecții învățate, menționez ca provocări infrastructura  - stocare, transport-, iar ca element important digitalizarea, în special platforma de programare, mai ales că platforma COVID poate fi adaptată și altor platforme de vaccinare. Din păcate, avalanșa de informații false au ca rezultat pierderea încrederii în experți. Avem nevoie deci de strategii de combatere a fake news-ului și de educație pentru a combate aceste fenomen. Pentru a crește nivelul de încredere al populației, consider că o soluție este mecanismul de compensare directă a pacientului în caz de reacții.”

Forumul Român Pro-Vaccinare este o inițiativă a Grupului de Lucru Vaccinuri din cadrul Asociației Române a Producătorilor și Importatorilor de Medicamente (ARPIM), începută în anul 2021 împreună cu Societatea Română pentru Strategii de Vaccinare și Promovare a Sănătății (SRSVPS) și Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite