Cine se va putea vaccina antigripal direct la farmacie și în ce condiții
0Colegiul Farmaciștilor din România anunță începerea unui program-pilot de imunizare antigripală în farmacii. Reprezentanții breslei estimează că primele injecții antigripale vor putea fi făcute la finalul lunii viitoare.
Vaccinul antigripal va putea fi făcut și în farmacii. „Ordinul s-a publicat în Monitorul Oficial și va intra în vigoare după 10 zile. Prin urmare, în perioada următoare se vor face cursurile pentru farmaciști de către universitățile de medicină și farmacie și apoi farmaciile vor fi autorizate în maximum cinci zile de la depunerea dosarului. Estimez că vaccinarea antigripală va fi accesibilă în farmacii la sfârșitul lunii noiembrie”, a declarat farmacista Florina Bonifate, secretar general al Colegiului Farmaciștilor din România, CFR.
Programul-pilot inițiat de Ministerul Sănătății și promovat prin ordin de ministru vine în contextul în care ratele de acoperire vaccinală în România sunt în scădere. Ministerul Sănătății a cumpărat anul acesta 1,5 milioane de doze de vaccin gripal, distribuit deja încă din septembrie prin intermediul direcțiilor de sănătate publică în cabinetele medicilor de familie. Dozele au ca destinație imunizarea gratuită a persoanelor aflate la risc – copii până în 5 ani, gravide, persoane peste 65 de ani și bolnavi cronic – prin Programul național.
Rafila: Pacienții scutesc un drum
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a explicat că programul-pilot de vaccinare antigripală în farmaciile comunitare se discută de trei ani, însă doar anul acesta s-a reușit materializarea lui. Scopul programului este de a crește accesul la vaccinarea antigripală și nu are neapărat legătură cu sezonul gripal anticipat ca fiind mai dificil și nici cu pandemia de COVID-19, a punctat ministrul.
Pentru a se imuniza antigripal în farmacii, persoanele au nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie, dar chiar și așa doritorii scutesc un drum la cabinet. „Programul-pilot de vaccinare în farmacii nu face parte din programul de vaccinare care se desfășoară prin cabinetele medicilor de familie. Costul vaccinului este suportat deci de cel care solicită vaccinarea. Aceștia nu sunt, în general, oameni din categoriile la risc, ci sunt persoane adulte cu o stare bună de sănătate. Vom lucra însă la un proiect de compensare a vaccinurilor, astfel încât, în funcție de categoria din care faci parte, să ai o compensare mai mare sau mai mică care crește accesul la vaccinare. În ceea ce privește serviciul efectiv de realizare a vaccinării, este o chestiune opțională pentru fiecare dintre farmaciile care intră în programul-pilot. Scopul este acela de a crește accesul la vaccinare. Cel care ia rețeta de la medicul de familie merge cu ea la farmacie, își ia vaccinul și se întoarce la medicul de familie pentru a-i administra vaccinul. Și atunci, doar merge să-și ia rețeta și vaccinul este administrat la fața locului, în farmacii. Este un model care se practică și în alte țări europene”, a explicat ministrul Rafila.
Școlarizare pentru vaccinare
„Prin acest program-pilot de vaccinare antigripală, farmaciștii își pot aduce contribuția în mod concret la campaniile de sănătate publică ce vizează prevenţia. Așa cum am demonstrat și în timpul pandemiei de COVID-19, suntem alături de pacienții noștri cu servicii farmaceutice adaptate la provocările sistemului de sănătate și la nevoile lor”, a declarat, la rândul său, prof.dr. Dumitru Lupuliasa, președintele Colegiului Farmaciștilor din România.
Pentru a putea face imunizare în farmacii, farmaciștii trebuie să urmeze un program de instruire postuniversitară, vaccinarea putându-se efectua doar de către cei care au absolvit aceste cursuri și cu respectarea strictă a Ghidului de vaccinare în farmaciile comunitare. Aceste cursuri ar urma să fie derulate pe baza unor programe întocmite de comun acord cu universitățile de medicină.
Ghidul prevede că persoanele care doresc să se vaccineze în farmacii, pe lângă recomandarea medicului de familie, trebuie să aibă la activ măcar o vaccinare împotriva gripei în anii anteriori. De asemenea, este nevoie de efectuarea în prealabil a unei anamneze minimale pentru a identifica eventuale contraindicații sau precauții la vaccinare.
Lista farmaciilor comunitare care se vor implica în programul-pilot de vaccinare antigripală urmează să fie publicată pe site-ul Ministerului Sănătății.