Cum putem face vaccinul gripal în același timp cu cel împotriva COVID-19

0
Publicat:

Pacienții care merg la medicul de familie pentru a se imuniza contra gripei pot face în același timp și vaccinul anti-COVID cu serul bivalent, recomandă medicii infecționiști. Reacțiile adverse după vaccinare nu sunt diferite.

Vaccinarea antigripală pote fi făcută simultan cu cea anti-COVID-19
Vaccinarea antigripală pote fi făcută simultan cu cea anti-COVID-19

Nu există nicio contraindicație sau vreo motivație pentru care vaccinul gripal nu ar trebui făcut împreună cu vaccinul anti-COVID, explică dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecțioase, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof.dr. Matei Balș” din București. „Și, în plus, trebuie să vă gândiți la faptul că este mult mai ușor în momentul în care pacientul merge la medicul de familie și i se administrează să fie făcute amândouă. Dacă vorbim însă de un centru de vaccinare pentru vaccinul împotriva SARS-CoV-2, nu vom găsi și vaccin antigripal în același loc. Cred că, în practică, pacientul se va duce la centrul de vaccinare și va face vaccinul împotriva SARS-CV-2, și la medicul de familie, pe cel gripal. Dacă le-ar găsi pe amândouă, ar fi mai ușor pentru că s-ar deplasa o singură dată și medicul le-ar putea rezolva pe amândouă ”, a adăugat dr. Marinescu.

Aceeași recomandare de covaccinare vine și de la prof.dr. Emilian Popovici, medic epidemiolog, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie. Universitarul subliniază că „studiile clinice arată că nu există nicio incompatibilitate între aceste două vaccinuri astfel încât ele se pot administra chiar și în aceeași zi, dar de preferință în două locuri anatomice diferite. Spre exemplu, unul în brațul drept și celălalt în brațul stâng”.

Specialiștii de la Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, CDC, din SUA, apreciază că reacțiile postvaccinale în cazul administrării simultane nu sunt mai ample decât cele înregistrate după fiecare vaccin în parte, iar protecția indusă de vaccinuri nu suferă modificări, adaugă prof.dr. Emilian Popovici.

Potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), până la data de 20 noiembrie 2022 au fost vaccinate antigripal 1.270.550 de persoane din grupele la risc, cu vaccin gratuit, distribuit de Ministerul Sănătății prin programul național. 

Creștere spectaculoasă la viroze și gripe

Totodată, ultima statistică a INSP, arată că, la nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS – infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare și pneumonii) a fost de 96.996, cu aproape 20.000 mai multe decât în săptămâna precedentă și cu 45.180 mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut.

În actualul context, nu gripa și nici COVID-19 nu reprezintă principala amenințare, mai ales dacă este vorba despre sugari, atrage atenția conf.dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București. Acesta îi invită pe părinți să nu le mai administreze copiilor antibiotice după ureche, întrucât nu au niciun efect asupra virusurilor. „Bronșiolita acută, maladia care a umplut camerele de gardă din spitalele de copii din toată Europa, este o maladie virală (produsă de virusul sincițial respirator VSR). Adică NU se tratează cu antibiotice! Dacă este atât de puțin bolnav copilul, încât poate fi tratat acasă, atunci NU are nevoie de antibiotice! Nici de aerosoli sau cortizon, de orice tip. Dacă hidratarea și desfundatul nasului nu sunt suficiente, iar antitermicul prescris pare să nu mai funcționeze, copilul are nevoie de un nou consult, poate și de analize”, a explicat conf.dr. Mihai Craiu. 

Medicul specialist al copilului trebuie să decidă conduita terapeutică, subliniază conf.dr. Craiu. „De ce? Pentru că un antibiotic folosit când nu este cazul lasă în urma sa numai microbi rezistenți, iar următoarea infecție va fi mai greu de tratat. Iar bolile realmente bacteriene, tratate cu siropuri de plante, nu se vindecă niciodată.”

Sugarii ajung să respire ”cu burta”

Conf.dr. Mihai Craiu a adăugat într-o postare pe pagina de Facebook „Spitalul virtual pentru copii” că și în alte țări principalul grup de risc al actualului val de viroze sunt bebelușii. „90% dintre cei peste 7.000 de copii prezentați în Unitățile de Primiri Urgențe din Franța cu Insuficiență Respiratorie Acută sunt sugari. Ce au ei în comun?  O agravare lentă, după 2-3 zile de la începutul unei «răceli» obișnuite. După acest interval dominat de febră, tuse și muci, apare wheezingul. Acesta este un zgomot șuierător, ascuțit, ca un fluierat, audibil atunci când iese aerul din plămâni. În special în expir... Progresiv, respirația este din ce în ce mai rapidă (anormal de repede este orice număr mai mare de 50/minut!). În punctul culminant al bolii, sugarul respiră foarte greu, folosind toți mușchii disponibili, în special diafragmul (adică «respiră cu burta»).”

Această boală poate fi prevenită prin respectarea regulilor și evitând aglomerația dacă ieșim din casă cu un sugar: „Și trebuie să protejăm sugarul de frații mai mari, dacă aceștia sunt răciți”, arată specialistul.

Peste 2.300 de cazuri noi, în ultima săptămână

În perioada 21-27 noiembrie 2022 au fost înregistrate 2.387 cazuri noi de COVID-19, potrivit datelor anunțate, luni, de Ministerul Sănătății. Au fost raportate 23 de decese. În secțiile de COVID-19 din spitale sunt internate 603 persoane, dintre care 94 la ATI. Dintre persoanele aflate în stare gravă la ATI, 77 sunt nevaccinate. Numărul minorilor internați cu diagnostic de COVID-19 este de 56, dintre care niciunul la ATI. Până astăzi, 67.276 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite