Ce salarii primesc medicii care se pregătesc de proteste

0
Publicat:

Reprezentanții Federaţiei „Solidaritatea Sanitară" explică motivele pentru care medicii se pregătesc de proteste.

Medicii au protestat în nenumărate rânduri
Medicii au protestat în nenumărate rânduri

Un chirurg este plătit cu 38 lei/oră în timpul unei intervenţii chirurgicale desfăşurate în gardă, transmite Federaţia „Solidaritatea Sanitară".

”Consideraţi că a plăti un chirurg pe timpul unei intervenţii chirurgicale desfăşurate în gardă cu un tarif net de 38 lei/oră este normal?! Pentru a înţelege mai bine situaţia vă invităm să comparaţi acest venit cu ce ar putea obţine în privat în cadrul consultaţiilor desfăşurate în acest interval (cel puţin 380 lei/oră net sau a intervenţiilor chirurgicale (care pot depăşi 1000 lei/oră). Acesta este doar unul dintre foarte multele exemple de inechităţi salariale ce afectează profesioniştii din sănătate. Vom reveni la detalierea acestui exemplu după o scurtă prezentare a situaţiei gărzilor medicilor”, afirmă sindicaliştii.

Plata gărzilor suplimentare normei de bază în cazul medicilor medicilor se calculează la ora actuală prin raportare la un salariu brut lunar de (exemplul pentru medicului primar gradaţia 5 - nivelul maxim posibil): 5605 lei/lună în cazul spitalelor neclinice, 7020 lei/lună în cazul spitalelor clinice, adică, echivalentul unui salariu net de: 3222 lei/lună în spitalele neclinice; 4036 lei/lună în spitalele clinice.

În cazul medicului primar cu gradaţia 5 (nivelul maxim posibil) tariful orar net luat în considerare pentru o gardă este de: 22 lei/oră în spitalele neclinice şi 28 lei/oră iar în cele clinice.

Dacă medicul în discuţie are nivelul maxim al sporului pentru gardă (ceea ce se întâmplă rar) atunci tariful orar net pe care-l primeşte medicul primar pentru garda desfăşurată în timpul săptămânii este de: 38 de lei/oră în unităţile neclinice şi 48 de lei/oră în unităţile clinice. 

Atunci când garda este desfăşurată în zilele de weekend şi în zilele libere legale tariful orar net este de: 44 de lei/oră în spitalele neclinice; 55 lei/oră în spitalele clinice.

”Pentru a înţelege ce înseamnă o gardă, amintim că în discuţie este un efort depus de medic de-a lungul unui număr de ore care depăşeşte cu mult durata zilnică normală a muncii, respectiv: 18 ore de lucru continuu este durata cea mai mică a unei gărzi, din care 8 ore noaptea, 24 ore de lucru continuu este durata cea mai mare a unei gărzi (incluzând şi 8 ore lucru de noapte). Din cauza desfăşurării gărzilor în continuarea programului de lucru de la norma de bază, în majoritatea cazurilor se ajunge la cumularea activităţii din cele două contracte, adică la 30 de ore de lucru continuu. Aceste precizări sunt foarte importante dacă avem în vedere că medicul este nevoit să lucreze de-a lungul unor perioade atât de lungi”, explică sindicaliştii.

SocietatePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite