Cazul Alexia Tudose. În ce condiții membrele amputate pot fi reatașate la corp: „Este extraordinar”

0
Publicat:

Coordonarea a fost exemplară în cazul adolescentei de 15 ani căreia medicii de la Spitalul pentru Copii „Sfânta Maria“ din Iaşi i-au replantat mâinile după ce fuseseră amputate într-un accident rutier produs la Pașcani. Ce trebuie făcut pentru a maximiza șansele de succes într-o astfel de situație.

Alexia, 15 ani, a fost salvată de medicii ieșeni Foto: Arhivă personală
Alexia, 15 ani, a fost salvată de medicii ieșeni Foto: Arhivă personală

Cazul adolescentei de 15 ani ale cărei mâini au fost amputate în urma unui accident rutier petrecut la Pașcani, medicii reușind să i le replanteze după o operație care s-a întins pe 20 de ore, nu poate fi numit altfel decât un succes. Acum există șanse mari ca adolescenta să-și poată recăpăta mobilitatea în proporție de aproape 90%.

Dar operația a fost ultima verigă dintr-un lanț în care timpul, priceperea și prezența de spirit contează în egală măsură. Intervenția pe loc este foarte importantă, atrag atenția medicii de urgență. Atât pentru faptul că membrul amputat trebuie recuperat pentru a putea fi reatașat, dar și pentru că sângerarea într-un asemenea caz este masivă și poate fi fatală. 

„SMURD-ul știe că atunci când există o astfel de politraumă cu un membru detașat de corp există un kit special de menținere și transport. Și se ajunge cât mai urgent la cel mai apropiat spital care poate face această intervenție chirurgicală. De obicei, spitalele regionale au în dotare aparatură și specialiști pentru a interveni”, a explicat bioinginerul Alina Belu, managerul Spitalului „Sf. Maria” din Iași unde a avut loc operația care este o premieră națională.

Cum se intervine profesionist

Concret, care sunt prevederile regulamentare care trebuie respectate explică dr. Bogdan Opriţa, medic de urgență și coordonatorul SMURD București: „Membrul retezat se pune într-o pungă de plastic specială pentru segmente de corp amputate. Acea pungă se așază apoi într-o ladă izotermă pe care fiecare ambulanță o are. În interiorul lăzii există o așa-zisă mixtură formată dintr-o treime gheață și două treimi apă și se transportă la spital. Nu se pot pune direct pe gheață pentru că există riscul să se producă leziuni de tip degerătură și atunci nu mai poate fi transplantat”.

Foarte important într-o astfel de situație este felul în care s-a produs amputarea membrului respectiv, pentru că nu orice membru amputat poate fi apoi reatașat, mai spune dr. Oprița. „Dacă se produce prin smulgere, de multe ori, distrucțiile tisulare sunt foarte importante și nu există material care să permită refacerea. Dar dacă se produce o amputație cu un flex, să spunem, cu un cuțit, care taie liniar, atunci membrele pot fi replantate”, detaliază medicul de urgență. Altele sunt șansele de reușită dacă membrul a fost strivit.

Nivelul la care s-a produs amputația este de asemenea important în ecuația reatașării.  „Dacă s-a produs din umăr, acel membru nu va mai putea fi replantat niciodată. Anatomic nu se mai poate face replantarea. În general, se replantează membre din treimea medie a antebrațului sau la nivelul mâinii sau al degetelor. Membre mari nu se replantează, în general. Replantările se fac la mână”, mai spune dr. Oprița. Totodată, depinde și de nivelul amputației, adică dacă aceasta este completă sau incompletă. În cazul celor incomplete, șansele de reatașare sunt mai mari.

Intervalul de timp, esențial

Nu de puține ori însă, chirurgii se întâlnesc cu cazuri în care membrele amputate nu mai pot fi reatașate pentru că au fost transportate în condiții improprii, spune dr. Dragoş Zamfirescu, medic primar chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, la o clinică privată din București.

Potrivit acestuia, este foarte important ca oamenii să cunoască regulile de bază. „Segmentul amputat se înfăşoară într-o compresă, batistă sau prosop umezite în apă sau ser fiziologic şi se pune într-o pungă care se leagă şi totul se pune într-un alt recipient în care se află apă cu gheaţă. Ideea de bază este ca segmentul amputat să se păstreze la rece şi să nu fie pus în contact direct cu gheaţa, întrucât ţesuturile pot să degere. „Au existat situaţii în care mâna sau degetul amputat au fost aduse complet degerate, şi în aceste cazuri, indiferent cât de bine sunt reparate arterele şi venele, segmentele amputate vor muri pentru că sunt degerate. Subliniez faptul că este foarte important cum se transportă segmentul amputat“, atrage atenția medicul.

Un braț nu mai poate fi replantat dacă se ajunge la spital după şase ore, chiar dacă acesta a fost păstrat la rece, mai spune chirurgul. „Muşchiul este unul dintre ţesuturile care supravieţuiesc puţin, 4-5 ore fără sânge, deoarece moare dacă nu este oxigenat. Dacă se face o replantare după 6-8 ore şi se repară artera şi vena, muşchii morţi produc nişte toxine care apoi intră în circulaţia generală prin venele reparate şi produc un şoc toxic pacientului. Au existat situaţii în care tinerii cărora li s-a încercat o replantare de braţ au decedat la puţin timp după operaţie din cauza acestui lucru“.

Succesul unei replantări, adaugă specialistul în microchirurgie, nu mai este judecat acum după supravieţuirea segmentului din punct de vedere vascular, ci după păstrarea sau nu a funcţiilor sale și reluarea sensibilității.

„Şansele de recuperare sunt proporţionale cu tipul de mecanism prin care a fost amputat segmentul. Pentru mecanismul prin tăiere francă, şansele de recuperare sunt aproape de 100%. Cu cât mâna sau piciorul au fost mai strivite, cu atât recuperarea funcţională este mai redusă“, a conchis dr. Zamfirescu.

Cazul Alexiei

Alexia, o adolescentă de 15 ani, pasionată de cântat și dans, se îndrepta, vineri noaptea, cu un autocar în care se mai aflau 34 de artiști, spre un festival din Slobozia, când șoferul a derapat într-o curbă. 25 de persoane, dintre care 12 minori, au avut nevoie de îngrijiri medicale. În urma accidentului, copilei i-a fost amputat unul din brațe, iar celălalt devascularizat. Norocul a făcut ca fratele ei, de 16 ani, să se afle cu ea în autocar și i-a sărit imediat în ajutor. „Acest lucru este absolut extraordinar, pentru că doar având un punct de pornire foarte bun se pot face tratamente și intervenții de o asemenea amploare. Un lucru, iarăși, extraordinar de benefic pentru copil a fost faptul că a fost adusă extrem de repede. S-a reușit replantarea celor două membre, unul dintre ele amputate, celălalt devascularizat. Fetița a fost detubată, respiră singură. Va mai avea nevoie de intervenții chirurgicale de reconstrucții ulterioare și de acoperire a defectelor cutanate”, a declarat medicul Sidonia Susanu pentru TVR Info.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite