„Câte generații de studente mai trebuie traumatizate?”/ Critici dure aduse Ministerului Educației după scandalul de abuz sexual de la SNSPA

0
Publicat:

Hărțuirea sexuală a studentelor reprezintă o problemă frecventă în România. Centrul FILIA critică lipsa de acțiune și transparență a Ministerului, evidențiind că în ultimii cinci ani a fost înregistrată o singură sesizare de hărțuire sexuală, care a fost respinsă.

Alfred Bulai este acuzat de mai multe studente de abuz și hărțuire sexuală - Foto Snoop
Alfred Bulai este acuzat de mai multe studente de abuz și hărțuire sexuală - Foto Snoop

După recentul scandal de la SNSPA, ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că se pregătesc modificări legislative cu privire la hărțuirea sexuală în mediul universitar și armonizarea legislației în acest domeniu pentru întregul sistem public. Ea a subliniat că toate sesizările, inclusiv cele anonime, vor fi analizate rapid, iar cazurile cu caracter penal vor fi trimise direct la procurori și poliție. De asemenea, ministrul a menționat că se va audita activitatea comisiilor de etică din toate universitățile din România, iar un raport privind gestionarea sesizărilor va fi prezentat până la începutul noului an universitar.

Centrul Filia, o organizație pentru apărarea drepturilor femeilor, acuză ministerul Educației pentru lipsa de acțiune.

Ministerul Educației, complice prin tăcere”, este titlul postării de pe Facebook a organizației.

Potrivit informațiilor obținute de Filia în 2022, „în 5 ani universitari a fost o singură sesizare privind fapte de hărțuire sexuală - respinsă”.

„Lipsa sesizărilor semnalează o problemă în privința transparenței comunicării și relației de încredere dintre CEMU și studente.”, adaugă organizația.

Ministerul Educației, acuzat de complicitate

Legat de declarațiile ministerului Educației, Centrul Filia și-a exprimat dezamăgirea pentru „lipsa de dialog și colaborare” cu care s-au confruntat din partea reprezentanților Ministerului de-a lungul timpului.

În 2023 am strâns peste 3000 de semnături prin care ceream modificarea codului cadru de etică pentru introducerea unor mecanisme reale de combatere a hărțuirii sexuale, dar și pentru sprijinul victimelor.Am depus fizic semnăturile și cerințele noastre. Nici până în prezent nu am primit vreun răspuns de la Minister.”, arată postarea centrului Filia.

Centrul Filia a trimis amendamente pentru reformarea legilor educației, atât pentru învățământul preuniversitar, cât și pentru cel universitar, în vederea implementării unor măsuri eficiente pentru protecția elevilor și studentelor. Cu toate acestea, nu au primit niciun răspuns din partea Ministerului Educației.

În timp ce instituțiile ignoră sau minimizează fenomenul hărțuirii sexuale, fetele și femeile rămân vulnerabile în fața agresorilor sexuali. Câte generații de studente mai trebuie traumatizate până când vom vedea măsuri sistemice, la nivel național? Ne dorim să vedem demersuri reale din partea instituțiilor, care să vină în protecția și sprijinul victimelor, nu doar declarații și măsuri existente doar pe hârtie.”, adaugă organizația.

„Să nu vă fie frică să raportați abuzatorii”

Între timp, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, subliniază că „sesizările oricărei victime curajoase trebuie să intre rapid în circuitul de analiză.”

Tinerii trebuie să știe: legea vă apără și statul modifică legislația în continuare pentru a vă apăra și mai bine. Să nu vă fie frică să raportați abuzatorii, indiferent cine sunt!”, adaugă Alina Gorghiu.

Ministerul Justiției va susține inițiativele Ministerului Educației pentru a modifica rapid legislația, astfel încât victimele hărțuirii sau abuzului sexual să fie încurajate să facă sesizări: „indiferent dacă aleg să rămână anonime sau nu”, a mai spus Alina Gorghiu.

Reamintim că sociologul Alfred Bulai, șeful Departamentului de Sociologie de la SNSPA, este acuzat de mai multe studente de abuz și hărțuire sexuală. Acestea susțin că le-a făcut avansuri și le-a cerut să se dezbrace în timpul orelor de practică. Alfred Bulai a fost suspendat din funcție, iar poliția a început o anchetă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite