Cât poate dura concediul medical pentru îngrijirea pacientului oncologic sau cel de carantinare a copilului. Indemnizaţiile aferente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pacienţii cu cancer pot alege un salariat din familie care să-i însoţească la tratament FOTO Suliman Razvan / Shutterstock
Pacienţii cu cancer pot alege un salariat din familie care să-i însoţească la tratament FOTO Suliman Razvan / Shutterstock

Două noi tipuri de concedii medicale au fost adăugate începând din aprilie la lista celor care pot fi acordate salariaţilor: cel pentru îngrijirea unei persoane cu cancer şi cel pentru îngrijirea copilului minor care suferă de o boală infectocontagioasă.

Normele de aplicare a prevederilor OUG nr.158/2022 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, stipulează că un certificat de concediu medical pentru îngrijirea unei persoane cu vârsta peste 18 ani,  diagnosticată cu cancer poate fi eliberat unei persoane asigurate în sistemul de stat, pentru a însoţi pacientul oncologic, cu acordul acestuia, la investigaţii, tratamente şi intervenţii chirurgicale efectuate de medicul specialist. 

Condiţia este aceea ca salariatul să fi lucrat în ultimele 12 luni şi să fi plătit către stat asigurările sociale aferente. 

Pacientul cu cancer îşi poate da acordul numai pentru o singură persoană la fiecare tratament. Modelul de acord prevăzut de normele în vigoare este pus la dispoziţie de către medicul curant şi este anexat la fişa pacientului. 

Durata concediului nu poate depăşi 45 de zile calendaristice într-un an, pentru un pacient, iar indemnizaţia brută lunară este de 85% din media veniturilor brute lunare obţinute în ultimele şase luni. 

Ce părinţi se califică 

Cel de-al doilea tip de concediu medical nou intrat în listă este cel de îngrijirea minorului aflat în carantină sau izolare în urma unei suspiciuni de boală infectocotagioasă.  Acestea se acordă părinţilor care nu trebuie să stea în izolare sau carantină şi care nu-şi pot desfăşura activitatea de acasă.

Durata concediului este de 45 de zile calendaristice, iar valoarea indemnizaţiei este de 100% din baza de calcul. Aceasta poate fi media veniturilor brute lunare din ultimele şase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de asigurare, media indemnizaţiilor de şomaj. 

Aceste două tipuri de concedii medicale au fost introduse începând cu aprilie anul acesta şi nu afectează numărul total de zile de concediu medical care poate fi primit de un salariat pentru incapacitate temporară de muncă sau pentru alte afecţiuni. 

Astfel, potrivit reglementărilor în vigoare, un salariat poate beneficia de 183 de zile dintr-un an de concedii medicale pentru incapacitate temporară de muncă. Începând cu ziua a 91-a, adică după trei luni - concediul poate fi prelungit până la maximul de 183 de zile cu avizul medicului expert al asigurărilor sociale.

Din acest număr total nu se scad zilele de concedii medicale pentru tuberculoză, unele tipuri de arsuri, neoplazii, SIDA, boli cardiovasculare, pentru sarcină şi lăuzie, pentru îngrijirea copilului bolnav sau pentru risc maternal.

Normele în vigoare mai prevăd că asiguraţii a căror incapacitate temporară de muncă a survenit în timpul concediului de odihnă sau al concediului fără plată, beneficiază de indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă, iar concediul de odihnă sau fără plată este întrerupt, urmând ca zilele neefectuate să fie reprogramate. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite