Cartel Alfa cere retragerea proiectului de vaccinare obligatorie a personalului medical: „Reprezintă o acţiune dictatorială”
0Cartel Alfa cere Guvernului retragerea de urgenţă a proiectelor de lege privind vaccinarea obligatorie a personalului medical deoarece nu ţine cont de legislaţia muncii şi „reprezintă o acţiune dictatorială”. Totodată, solicită ca trei reprezentanţi ai confederaţiilor sindicale şi trei ai confederaţiilor patronale să facă parte din Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă (CNSSU).
„Guvernul a pregatit modificarea legislaţiei în vederea trimiterii la Parlament a unor proiecte de lege privind stabilirea unor măsuri în domeniul asistenţei sociale şi în domeniul sanitar pe perioada stării de alertă, pentru personalul din cadrul unor unităţi publice şi private, prin care impune ca personalul medical care nu prezintă certificatul digital al UE privind vaccinarea anti-COVID-19 să aibă contractele de muncă suspendate pentru 30 de zile. În plus, prevederile proiectelor de lege pun în seama salariaţilor costurile de testare.
Solicităm retragerea urgentă a proiectelor de lege in vederea modificarii lor. De asemenea, cerem ca trei reprezentanţi ai confederaţiilor sindicale si trei ai confederaţiilor patronale să facă de drept parte din Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă”, transmite confederaţia sindicală prin intermediul unui comunicat de presă.
CNS Cartel ALFA precizează că s-a exprimat anterior, atât prin voturile şi poziţiile reprezentanţilor săi în cadrul structurilor de dialog social, cât şi prin poziţii publice, împotriva unor astfel de reglementări abuzive.
Confederaţia sindicală reaminteşte motivele pentru care cere „de urgenţă” retragerea acestui proiect:
- Iniţiativa reprezintă o actiune dictatorială a guvernului, care continuă pe linia guvernării prin ameninţare şi şantaj. Este o acţiune cu atât mai aberantă cu cât vizează tocmai personalul din sănătate, sfidând efortul si sacrificiul acestor lucrători pe toată perioada pandemiei;
- Este o actiune care nu face decât să crească şi mai mult neîncrederea în guvern şi autorităţi, încredere subminată sistematic prin măsuri inconsecvente şi contradictorii; de exemplu:
- organizare de festival-spectacole de 75.000 de persoane fără distanţare şi mască,
- congrese de 5.000 persoane în spaţii interioare fără mască şi distanţare,
- măsluirea/ascuderea de date oficiale pentru a servi intereselor imediate ale unui partid politic,
- ignorarea vocii experţilor; un model de comportament sfidător al decidenţilor (câţi parlamentari au certificat verde, de exemplu?);
- în schimb, în tot acest timp, manifestările publice în aer liber au fost şi sunt restricţionate la maxim 100 persoane care trebuie să poarte mască şi să păstreze distanţarea;
- Nu ţine cont de legislaţia muncii, care prevede că sănătatea şi securitatea în muncă intră în sarcina şi obligaţia angajatorului, acest aspect cuprinzând şi costurile; măsurile propuse reprezintă in acelaşi timp o reducere a dreptului constituţional la muncă”, potrivit sursei citate.
CNS Cartel ALFA afirmă că susţine vaccinarea la cerere şi că testarea periodică ar trebui să se faca pe cheltuiala angajatorului.
„Precizăm faptul că poziţia noastră este de susţinere a vaccinării la cerere, aşa cum au făcut cu succes multe state, prin măsuri coerente si de informare adecvată, explicare şi, în general, printr-o politică de transparenţă şi comportament adecvat la nivel de decidenţi, nu prin măsuri dictatoriale! Este necesar ca testarea periodică să se faca pe cheltuiala angajatorului şi numai în cazul constatării existenţei simptomelor. Considerăm că responsabilitatea situaţiei actuale din România (neîncrederea populaţiei şi escaladarea crizei sanitare cu toate consecinţele sale economice şi sociale) revine exclusiv guvernului actual”; mai arată sursa citată.