Caravana cu COVID, din Vaslui la Costineşti. Saga petrecerii de majorat, continuate pe Litoral de liceeni purtători ai noului coronavirus
0Peste 30 de tineri din Vaslui au ajuns pe litoral, după o petrecere de majorat, deşi unii dintre ei aveau simptome de COVID-19, iar o fată îşi făcuse testul, dar nu a mai aşteptat rezultatele. În final, s-a constatat că tânăra era pozitivă.
Autorităţile din Vaslui şi Constanţa sunt în alertă şi fac eforturi uriaşe pentru a gestiona situaţia creată, având în vedere numărul mare de persoane implicate şi faptul că tinerii din Vaslui au apucat să petreacă deja două zile pe plajă până s-a primit confirmarea primei îmbolnăviri de COVID-19. „O iresponsabilitate crasă din partea părinţilor“, acuză autorităţile sanitare care şi aşa se plâng că abia mai reuşesc să gestioneze numărul mare de anchete epidemiologice.
O familie din Vaslui a organizat, în plină pandemie de COVID-19, o petrecere de majorat, la care au fost invitaţi peste 40 de tineri, numărul exact urmând să fie stabilit după efectuarea anchetei epidemiologice.
După petrecerea organizată la Vaslui, mai mulţi tineri au plecat pe litoral, la Costineşti. Din primele cercetări, tinerii s-au deplasat în jurul date de 1 august, în trei grupuri, de opt, zece şi 13 persoane. Unii dintre tineri au ales să plece la mare chiar dacă aveau semne de răceală. De altfel, una dintre adolescente, fiica unui ambulanţier al Serviciului de Ambulanţă al Judeţului (SAJ) Vaslui, a ajuns pe 31 iulie în Unitatea Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, fiind adusă chiar de către tatăl său, deoarece prezenta semne de răceală. Fata a fost testată pentru COVID-19 şi apoi a plecat acasă. Fără să mai aştepte rezultatele testului, tânăra a plecat la mare împreună cu prietenii. Din cauza numărului mare de solicitări, rezultatele testelor COVID-19 nu mai pot fi comunicate pacienţilor în termen de 24 de ore, aşa cum se întâmpla până nu demult.
Fiica ambulanţierului, confirmată cu COVID-19
În cursul zilei de 3 august, rezultatele testelor COVID-19 au confirmat că fiica ambulanţierului este infectată cu virusul SARS-CoV-2. În aceeaşi zi, tatăl adolescentei s-a deplasat pe litoral cu o ambulanţă a SAJ Vaslui pentru a-şi aduce fiica la spitalul din Bârlad, unitatea suport pentru pacienţii COVID-19 din judeţul Vaslui.
Adolescenta a fost evaluată de către medici şi ulterior a fost izolată la domiciliu, alături de familia sa. Aceasta a precizat reporterilor „Adevărul“ că „este bine, acasă, pe semnătura părinţilor“ şi că nu trebuie să intereseze pe nimeni despre situaţia ei. Întrebată dacă nu o deranjează faptul că prin gestul ei a pus în pericol sănătatea altor persoane, adolescenta a răspuns sec: „Nu!“, completând că şi pe ea a îmbolnăvit-o o altă persoană.
Pe lângă fiica ambulanţierului, o altă tânără prezentă şi ea la majorat şi, ulterior, pe litoral a primit confirmarea că este infectată cu SARS-Cov-2.
Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui a precizat că situaţia este foarte dificilă în cazul de faţă, deoarece şi alţi tineri din grupul aflat pe litoral prezintă simptomatologie specifică bolii provocate de noul coronavirus. În aceste condiţii, conducerea DSP Vaslui, cu sprijinul colegilor de la Constanţa, a organizat o întreagă desfăşurare de forţe pentru a limita răspândirea focarului.
Dacă prima adolescentă din grup, confirmată cu COVID-19, a fost adusă la Vaslui de către tatăl ei, cu ambulanţa instituţiei unde este angajat, ceilalţi tineri au fost grupaţi în trei transporturi, asigurate de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui.
Primii aduşi au fost cei care prezentau simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2. „Au fost aduşi 17 pacienţi din zona litoralului, dintre care 12 minori. Opt prezintă simptome sugestive de infectie cu SARS- CoV 2. Toţi cei 17 sunt contacţi ai unui caz confirmat, ei au fost internaţi ca suspecţi. Au fost testaţi şi se asteaptă rezultatele. În functie de acestea, se va decide dacă vor începe terapia sau dacă vor pleca acasă sub supraveghere“, a declarat medicul Angelica Gramaticu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Municipal de Urgenţă „Elena Beldiman“ Bârlad.
12 tineri au vrut să rămână în continuare la mare
Autorităţile s-au confruntat cu o situaţie de-a dreptul ireală în cazul ultimului transport. Din cei 13 tineri care au format ultimul grup, 12 se mai aflau pe litoral, unul dintre ei fiind luat de la Costineşti de către părinţii săi. Potrivit reprezentanţilor ISU Vaslui, tinerii care făceau parte din ultimul grup au refizat iniţial să se întoarcă acasă, susţinând că ei nu au simptomatologie COVID-19 şi că doresc să-şi continue vacanţa. Autorităţile au reuşit, într-un final, să-i convingă să revină în judeţul Vaslui, reprezentanţii ISU trimiţând la Costineşti, în dimineaţa de 5 august, cel de-al treilea echipaj în acest sens.
„Cu toţii vor fi aduşi la spitalul din Bârlad pentru testare şi evaluare. În cazul pacienţilor asimptomatici, care nu au factori de risc, medicul curant poate dispune, în urma evaluării, izolarea la domiciliu. Având în vedere numărul mare de persoane implicate, ancheta epidemiologică este una de anvergură ce se poate întinde şi pe durata unei săptămâni. Este un volum de muncă uriaş, abia reuşim să facem faţă. Iar dacă la noi este situaţia aşa, gândiţi-vă ce presiune este pe cadrele medicale. De aceea noi aşteptăm mai multă responsabilitate din partea populaţiei. În cazul de faţă, comportamentul părinţilor este unul care ne-a dezamăgit profund. Noi recomandăm grupuri mici, restrângerea evenimentelor, tocmai pentru a limita răspândirea virusului, dar iată de ce avem parte! În plus, atunci când eşti pacient şi mergi să te testezi, este evident că ai nişte semne de boală, că ai o suspiciune. Până la sosirea rezultatelor, te duci acasă şi te izolezi. Aşa te protejezi şi pe tine, şi pe cei din jurul tău”, a declarat, pentru „Adevărul“, Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui.
Cazaţi la negru, în două vile din Costineşti
Cei 31 de tineri din Vaslui, contacţi ai unui caz confirmat cu COVID-19, au ajuns la începutul lunii în Costineşti şi s-au cazat în două vile, fără forme legale, şi într-o pensiune.
În urma unei anchete demarate de Direcţia de Sănătate Constanţa la Costineşti s-a stabilit că 23 tineri, cu vârste cuprinse între 17 şi 18 ani, s-au cazat la două vile situate în centrul Staţiunii Tineretului, iar alţi opt la o pensiune din apropiere. Cu această ocazie, s-a descoperit că vilele nu respectau nicio măsură impusă de pandemia de COVID-19. Astfel, nu se purtau măşti, nu existau marcaje de informare, nu exista un grafic de dezinfecţie al spaţiului, iar la intrări nu erau montate dispensele cu material dezinfectant. Mai mult decât atât, la cele două vile cazarea s-a făcut la negru. Organele de control i-au amendat pe administratorii celor două structuri de cazare cu câte 10.000 de lei şi au interzis desfăşurarea de activităţi turistice în spaţiile respective. Pensiunea la care erau cazaţi ceilalţi tineri nu ridica probleme sanitare.
La momentul controlului, niciunul dintre cei 30 de tineri nu prezenta simptomatologie specifică infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, au spus medicii, însă până când au fost preluaţi de echipajele SMURD venite din Vaslui, au fost carantinaţi în vilele în care au petrecut cele câteva zile de vacanţă.
Proprietarilor celor trei locaţii de cazare li s-a recomandat efectuarea operaţiunilor de dezinfecţie şi dezinsecţie. Prefectul judeţului Constanţa, George-Sergiu Niculescu, a spus că este „o situaţie lipsită de responsabilitate, în special din partea părinţilor tinerilor. „Discutăm de nişte copii de 17-18 ani. Situaţia acum este sub control şi se fac anchete epidemiologice extinse, pentru că aceşti tineri au apucat să petreacă două-trei zile pe litoral. Aştept să văd, în restul sezonului, ceva mai multă responsabilitate din partea turiştilor“, a conchis prefectul Constanţei.