Când vor avea acces pacienţii cu cancer la noile medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pacienţii se plâng că deşi lista de medicamente compensate şi gratuite a fost extinsă cu 21 de molecule noi, majoritatea pentru tratarea cancerelor, medicii nu le pot prescrie noile tratamente pe motiv că protocoalele terapeutice nu au fost încă elaborate. Autorităţile promit că situaţia se va îndrepta cel târziu la jumătatea lui octombrie.

Deşi Ministerul Sănătăţii a anunţat cu surle şi trâmbiţe că pacienţii români vor avea acces la 21 de medicamente noi, la două luni de la publicarea hotărârii de guvern prin care acestea au fost introduse, pacienţii încă scot mii de lei din buzunar pentru a-şi achiziţiona tratamentele.

Asta pentru că protocoalele terapeutice în baza cărora poate fi prescrisă medicaţia sunt în curs de elaborare. În timp ce pacienţii se plâng că stadiul bolii avansează şi că ajung să dea şi 9.000 de lei pe lună pentru un medicament care, în teorie, este gratuit prin lege, autorităţile se apără şi spun că procedurile birocratice vor mai dura câteva săptămâni. Însă, oficialii dau asigurări că bolnavii vor avea acces la noile molecule cel târziu la jumătatea lunii octombrie.

„Medicii vor să prescrie aceste medicamente în aşa fel încât ele să fie decontate. Sunt două luni, august şi septembrie, în care au murit adulţi şi tineri care cu siguranţă puteau fi salvaţi în condiţiile în care ar fi avut acces la tratamentele noi. Degeaba s-a anunţat pe hârtie că avem acces la acele medicamente, în realitate niciun bolnav nu beneficiază de niciunul din cele 21 de molecule”, a declarat Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor Cronici din România (APCR).

Pacient: „Suntem condamnaţi la moarte”

Potrivit acestuia, medicii curanţi din domeniul oncologiei se plâng de faptul că nu au la dispoziţie protocoalele terapeutice în baza cărora să poată prescrie în regim compensat sau gratuit aceste medicamente, costul unei singure cutii fiind de 9.000 de lei pe lună. Atât a scos din buzunar, în ultimele luni, Amalia Petrescu, o pacientă din Ploieşti, al cărui cancer de sân în stadiul IV este în remisie. Pacienta a povestit, pentru „Adevărul”, că nu crede că în următoarea lună va mai dispune de banii necesari pentru a-şi cumpara medicamentul, produs care se regăseşte printre cele 21 de molecule noi.

„De două luni cumpărăm medicamentul prin mijloace proprii, dar nu o să-l mai putem susţine. Este foarte eficient, boala mea este acum în remisie, am fost la medicul curant, care este din Bucureşti, dar nu poate să mi-l prescrie. Datorită acestui medicament trăiesc acum, dar 9.000 de lei nu sunt bani puţini. Este grav că nu avem acest ajutor din partea statului şi suntem condamnaţi la moarte”, a explicat pacienta.

Doar 11 protocoale sunt finalizate

Pe de altă parte, autorităţile spun că vina nu le aparţine. Problema, arată Laurenţiu Colintineanu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, e legată de faptul că niciuna din comisiile de specialitate din instituţie, cele care elaborează şi aprobă protocoalele terapeutice, nu funcţionau corect până în urmă cu o lună. În prezent, din 21 de protocoale pentru 21 de medicamente, doar 11 sunt finalizate, strict pe oncologie.

„Ele vor fi gata până la sfârşitul săptămânii. Comisiile erau nefuncţionale, a fost un efort uriaş să aducem oameni care să fie dispuşi să facă parte din ele. Cel mai târziu la jumătatea lunii octombrie pacienţii vor avea acces la medicamente”, susţine Colintineanu.

La rândul lor, oficiali din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) au explicat că după ce protocoalele sunt finalizate, ele sunt trimise către Agenţia Naţională a Medicamentului, pentru avizare, apoi se întorc la Ministerul Sănătăţii, care va elabora un proiect de ordin comun cu CNAS. Abia după publicarea în Monitorul Oficial, medicii vor putea începe prescrierea medicamentelor în regim compensat şi gratuit.

Demisii în bloc în 2014

Zeci de profesori universitari au demisionat în 2014 din comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii. Concret, comisiile sunt cele care decid, între altele, ce tratamente sunt potrivite pentru diversele afecţiuni. Foarte mulţi dintre medici aveau contracte cu firme de medicamente şi au luat decizia de a se retrage pentru a nu fi acuzaţi de conflict de interese. Valul de demisii a venit după ce un ordin al ministrului Sănătăţii a clarificat situaţiile de incompatibilitate pentru medicii din comisii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite