Când va apărea un vaccin eficient contra SARS-CoV-2

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La mai bine de jumătate de an de la declanşarea unei crize sanitare globale fără precedent în ultimele decenii, un vaccin eficient care să învingă virusul SARS-CoV-2 ar putea fi finalizat la sfârşitul acestui an, însă el nu va fi disponibil prea curând la scară largă.

Percepţia generală este că răspândirea coronavirusului se va opri doar când vom avea un vaccin pe piaţă. Tocmai de aceea, de mai multe luni, a început un efort global în încercarea de a găsi acest vaccin într-un timp record. În acest moment, sunt în derulare aproape 200 de proiecte, în acest sens. În unele cazuri, se fac deja teste şi pe oameni. Chiar dacă etapele necesare apariţiei unui vaccin decurg bine, experţii din domeniu avertizează că există mai multe motive să ne îndoim că un vaccin care va opri pandemia va apărea în următoarele luni. În primul rând, e vorba de ce ne spune statistica. Concret, cel mai rapid vaccin găsit până acum de omenire a apărut după 4 ani de cercetări şi testări!

În total, la nivel mondial, 23 de vaccinuri se află în fază de testare şi alte 140, în fază incipientă de dezvoltare. Primii care ar urma să beneficieze de viitorul vaccin împotriva noului coronavirus vor fi lucrătorii sanitari şi cei aflaţi în grupele de risc.

Cele mai mari speranţe par că vin din Marea Britanie, acolo unde vaccinul dezvoltat de Universitatea Oxford împotriva noului coronavirus pare să fie sigur şi pregăteşte sistemul imunitar. Studiile, care au implicat 1.077 de pacienţi, arată că injectarea acestuia a făcut ca ei să dezvolte anticorpi şi leucocite care pot lupta cu noul coronavirus.

Descoperirea este promiţătoare, însă este încă devreme să se ştie cu siguranţă dacă este suficient pentru a oferi protecţie, astfel că studii mai ample sunt în desfăşurare. Marea Britanie a comandat deja 100 de milioane de doze din acest vaccin, numit ChAdOx1 nCoV-19. El este dezvoltat cu o viteză fără precedent. Este creat dintr-un virus conceput genetic care provoacă răceala comună la cimpanzei. A fost modificat în mare măsură, mai întâi pentru a nu provoca infecţii în corpul uman şi pentru a-l face să „arate” mai mult ca un coronavirus.

Vaccinul seamănă cu noul coronavirus şi sistemul imunitar poate învăţa astfel cum să îl atace. Acesta este considerat sigur, dar are efecte secundare. Nu este vorba despre unele periculoase, însă 70% dintre cei incluşi în faza de testare au prezentat febră sau dureri de cap. Cercetătorii spun că acestea pot fi tratate cu paracetamol. Studiile au arătat că 90% dintre pacienţi au dezvoltat anticorpi de neutralizare după prima doză. Doar zece oameni au primit două doze şi toţi au dezvoltat anticorpi de neutralizare.

Totodată, un posibil vaccin pentru noul coronavirus dezvoltat de BioNTech şi Pfizer a avut rezultate promiţătoare într-un studiu clinic de fază a doua, declanşând un răspuns imunitar şi fiind bine tolerat. În studiul efectuat în Germania pe 60 de voluntari sănătoşi, vaccinul a indus anticorpi de neutralizare a virusului pentru persoanele cărora le-au fost administrate douî doze, în conformitate cu rezultatele ale unui studiu clinic de fază preliminară. Vaccinul a generat şi un nivel ridicat de reacţie cu celule T împotriva coronavirusului. Celulele T sunt o componentă importantă a atacului sistemului imunitar împotriva invadatorilor străini, cum ar fi virusurile.

Un alt vaccin, dezvoltat de CanSino Biologics şi divizia de cercetări militare a Chinei, este şi el sigur şi a indus răspuns imunitar la majoritatea participanţilor la un studiu clinic.

Şi Uniunea Europeană îşi doreşte gâsirea unui vaccin cât mai repede, mai ales ca urmare a efectelor economice negative produse de actuala criză sanitară. Astfel, Comisia Europeană va cofinanţa, cu 100 de milioane de euro, o cerere de propuneri lansată de Coaliţia pentru inovare în domeniul pregătirii în eventualitatea apariţiei unei epidemii (CEPI) pentru a sprijini dezvoltarea rapidă de vaccinuri împotriva coronavirusului. „Avem nevoie de tratamente şi vaccinuri eficiente pentru a elimina pericolul cauzat de coronavirus.”, a declarat Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educaţie şi tineret.

În acelaşi context, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că un vaccin împotriva noului coronavirus ar putea fi disponibil la începutul anului următor, existând perspectiva ca acesta să fie distribuit la jumătatea lui 2021. În prezent, OMS are peste 20 de vaccinuri în faza de studii clinice, iar posibilitatea ca ele să eşueze este destul de redusă. Astfel, un vaccin ar putea fi disponibil la începutul anului viitor, după care urmează producţia pe scară largă, deci există speranţa că ar putea fi distribuit la jumătatea lui 2021.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite