Cambodgia, Chile sau Columbia vaccinează mai mult decât noi. În România numărul persoanelor imunizate zilnic stagnează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marţi vor mai sosi în România peste 57.600 de doze de vaccin AstraZeneca Foto: Pixabay
Marţi vor mai sosi în România peste 57.600 de doze de vaccin AstraZeneca Foto: Pixabay

În România numărul celor vaccinaţi a ajuns să stagneze la o medie de puţin peste 50.000 de persoane imunizate pe zi, după ce eram pe primele locuri în Europa şi în lume la acest capitol. Între timp tot mai multe ţări sunt aproape de „imunitatea de turmă” şi ar putea declara câştigată lupta cu pandemia.

După 3 luni şi jumătate, de la începerea campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, în România numărul persoanelor vaccinate zilnic pare să stagneze în ultima perioadă, deşi începuse în forţă şi se afla în primele săptămâni ale anului 2021 pe primele locuri în lume şi Uniunea Europeană la numărul de persoane imunizate zilnic.

Astfel că duminică în România numărul total al persoanelor vaccinate, din 27 decembrie 2020, a ajuns la 3.699.333, vaccinând în ultimele 24 de ore, 56.988 de persoane.

România şi-a imunizat parţial puţin peste 10% din populaţie

România şi-a imunizat parţial puţin peste 10% din populaţie în timp ce alte state europene precum Ungaria, Malta şi Serbia au reuşit să acopere un sfert din populaţie. În comparaţie, Marea Britanie a atins o rată de imunizare a populaţiei de 74%, iar Israel şi-a vaccinat circa 55% din populaţie, astfel că ele vor putea în scurt timp, să declare ieşirea din pandemie, potrivit Stirile Pro TV.

Iar din urmă vin puternic nume surprinzătoare: Oceania se apropie de rata de vaccinare din România, cu o medie zilnică de peste 47.000 de vaccinaţi, Nigeria- cu peste 44.000, Mongolia, Republica Dominicană şi Myanmar- 38.000. 

Ce-i drept, reuşim să vaccinăm mai mulţi oameni în fiecare zi decât ţări mai dezvoltate ca noi: Belgia (50.000), Australia (44.000), Austria (43.000), Singapore (41.000) sau Cehia (35.000). În schimb, ne-au depăşit cu mult state precum Cambodgia, cu peste 64.000 de persoane vaccinate zilnic, Chile (peste 166.000), Rusia (273.000) sau Columbia (77.000). 

În schimb, ne-au depăşit cu mult state precum Cambodgia, cu peste 64.000 de persoane vaccinate zilnic, Chile (peste 166.000), Rusia (273.000) sau Columbia (77.000). De remarcat şi exemplul vecinei noastre, Ungaria, unde numărul celor vaccinaţi zilnic este dublu faţă de noi, adică peste 110.000 de persoane.

Când am putea ridica restricţiile

Premierul Florin Cîţu a anunţat la finele săptămânii trecute că România ar putea ridica toate restricţiile şi s-ar putea reveni la normalitate de la sfârşitul lunii iulie dar experţii spun că pentru a ajunge în situaţia în care să putem renunţa complet la restricţii şi să revenim la normalitatea de dinaintea pandemiei va trebui ca România să ajungă la „imunitatea de turmă”.

Asta ar însemna ca cel puţin 60% din populaţie să fie imunizată cu ambele doze de vaccin. Însă până acum, în patru luni de la debutul campaniei de vaccinare, adică de pe 27 decembrie, au fost vaccinaţi cu puţin peste două milioane de români, dintre care doar aproximativ 1,3 milioane cu ambele doze. Acest lucru înseamnă, spun specialiştii, că până acum, în patru luni au fost imunizaţi doar circa 4-5% dintre români şi pare imposibil ca în următoarele trei luni să fie vaccinaţi de 12 ori mai mulţi oameni.

Asia are cea mai bună campanie de vaccinare

Conform datelor oferite de sursa citată, se vaccinează în fiecare zi la nivel mondial aproape 17 milioane de persoane. Cei mai mulţi o fac în Asia (peste 9 milioane de oameni pe zi), America de Nord (3,7 milioane) şi Europa (mai puţin de 2,6 milioane zilnic), în timp ce în America de Sud sunt imunizaţi zilnic doar 1,2 milioane de persoane, iar Africa aproape nici nu contează, cu doar 210.000 de oameni vaccinaţi pe zi. 

Interesul românilor pentru vaccinare scade

Dacă până acum aveam constant peste 700.000 de oameni pe listele de aşteptare, numărul acestora a scăzut sub 600.000. Cea mai mare parte, respectiv 500.000, aşteaptă să fie vaccinaţi cu Pfizer, 25.000 cu Moderna şi numai 8.500 cu AstraZeneca. 

De altfel, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare medicul militar Valeriu Gheorghiţă a anunţat pe 6 aprilie că sute de mii de români care se programaseră la imunizare cu serul AstraZeneca au renunţat şi a atras atenţia că omenirea se află într-o "cursă contra-cronometru" cu virusul SARS-CoV-2, care are capacitatea de a suferi mutaţii care îi cresc contagiozitatea, agresivitatea, dar care îi conferă "o rezistenţă parţială faţă de vaccinurile disponibile".

Peste 207.000 de români au anulat programarea făcută pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca după ce au apărut informaţii legate de tromboze asociate acestui vaccin, iar dintre cei care au confirmat programarea 99.000 nu s-au prezentat, reprezentând 28% din cei care confirmaseră programarea, 

La această dată, în România funcţionează  în total 1.151 de centre de vaccinare, iar în centrele unde se administrează AstraZeneca sunt peste 65.000 de locuri disponibile.

Totodată marţi vor mai sosi în România peste 57.600 de doze de vaccin AstraZeneca.

Vaccinul Johnson&Johnson în drum spre România

Vicepreşedintele Comitetului de coordonare a vaccinării împotriva COVID-19, Andrei Baciu, a anunţat vineri că ţara noastră va avea la dispoziţie în curând şi al patrulea tip de ser, iar primele 60.000 de doze din vaccinul Johnson&Johnson vor ajunge în România joia viitoare.

Serul care se administrează în doză unică va fi livrat cabinetelor medicilor de familie sau unor centre de vaccinare mobile, care vor ajunge în zonele îndepărtate, unde nu există dispensare sau medici de familie.

"O veste foarte bună: astăzi am fost anunţaţi de faptul că acest vaccin va sosi cu câteva zile mai repede în România. Practic, va sosi pe 15 aprilie, săptămâna viitoare, joi, 60.000 de doze. Reamintesc faptul că e un vaccin care se administrează într-o singură doză”, a anunţat Andrei Baciu.

Pe 15 aprilie vor sosi în România şi primele doze de vaccin Johnson&Johnson, astfel încât ţara noastră va avea la dispoziţie patru tipuri diferite de seruri anti-covid

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite