Ce şanse sunt să revenim la normalitate încă din iulie, aşa cum speră premierul Cîţu. Opinia specialiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cel mult 5% din populaţia României a fost imunizată până în prezent. FOTO Pixabay
Cel mult 5% din populaţia României a fost imunizată până în prezent. FOTO Pixabay

România este afectată de valul al treilea al pandemiei, iar secţiile de Terapie Intensivă sunt pline, însă există speranţa că situaţia va reveni la normal într-un viitor nu prea îndepărtat. Cu toate acestea, experţii în sănătate publică şi epidemiologii nu cred că acest lucru se va întâmpla în acest an.

Premierul Florin Cîţu a anunţat la finele săptămânii trecute că România ar putea ridica toate restricţiile şi s-ar putea reveni la normalitate de la sfârşitul lunii iulie. „Să revenim la viaţa de dinainte, fără restricţii, fără mers noaptea, fără măşti şi aşa mai departe”, a spus premierul, la Antena 3, adăugând însă că pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie îndeplinită o condiţie.

„Să revenim la normal înseamnă să revenim la viaţa de dinainte, fără restricţii, fără mers noaptea, fără măşti şi aşa mai departe. Trebuie să ne vacinăm ca putem să ajungem acolo”, a explicat Cîţu.

Însă optimismul premierului nu este împărtăşit de specialişti. Experţii spun că pentru a ajunge în situaţia în care să putem renunţa complet la restricţii şi să revenim la normalitatea de dinaintea pandemiei va trebui ca România să ajungă la „imunitatea de turmă”.

 Asta ar însemna ca cel puţin 60% din populaţie să fie imunizată cu ambele doze de vaccin. Însă până acum, în patru luni de la debutul campaniei de vaccinare, adică de pe 27 decembrie, au fost vaccinaţi cu puţin peste două milioane de români, dintre care doar aproximativ 1,3 milioane cu ambele doze. Acest lucru înseamnă, spun specialiştii, că până acum, în patru luni au fost imunizaţi doar circa 4-5% dintre români şi pare imposibil ca în următoarele trei luni să fie vaccinaţi de 12 ori mai mulţi oameni. 

Spre comparaţie, Regatul Unit a trecut pragul pentru atingerea imunităţii de turmă chiar luni, 12 aprilie. Până la această dată au fost vaccinaţi peste 73% dintre britanici, însă chiar şi aşa restricţiile vor fi ridicate treptat. Guvernul de la Londra a anunţat că în luna iulie nu vor mai exista restricţii şi se va ajunge la normalitate. Cu doar circa 5% din populaţie vaccinată până în prezent, România are obiective la fel de îndrăzneţe, deşi situaţia este în acest moment total diferită.

Experţii sunt sceptici

Cercetătorul Ştefan Dascălu, epidemiolog la Oxford, spune că este imposibil să reuşim atât de repede să obţinem imunitate în faţa virusului şi atrage atenţia asupra riscurilor la care ar fi expusă populaţia dacă autorităţile ar ridica toate restricţiile înainte de vreme. 

„Ar fi o greşeală imensă să se întâmple asta, aşa cum e o greşeală că se relaxează restricţiile de Paşte. Din contră, cred că ar trebui noi măsuri pentru a ţine în frâu pandemia. Apoi, după ce vom ajunge la imunitatea de turmă, dar abia după un timp putem renunţa la mască şi la altele. Eu nu cred că asta va fi mai devreme de anul 2022, dacă vorbim de România”, a spus Dascălu.

Nici profesorul universitar Răzvan Cherecheş (cadru didactic la Iowa University-USA şi director al Departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai) nu crede că vom ajunge atât de repede la normalitate. 

„Cel mai probabil vom putea începe să ridicăm din restricţii începând cu luna iunie, treptat, dar nu vom scăpa de pandemie atât de repede. Pentru asta mai avem de aşteptat până la sfârşitul acestui an sau începutul anului viitor. Abia atunci vom putea ridica în totalitate restricţiile”, spune Cherecheş.

Ne mai aşteaptă cel puţin un val 

Însă şi pentru a ajunge la acest obiectiv ar fi nevoie ca autorităţile să intensifice campania de vaccinare şi să crească serios numărul de vaccinuri administrate. „Fiecare zi care trece, cu această vaccinare, e o picătură împotriva virusului şi în favoarea noastră. În plus, cu cât vaccinăm mai mult, cu atât virusul va avea un rezervor mai redus de oameni pe care să-i infecteze. Ritmul vaccinării e să zicem OK, chiar dacă se putea şi mai bine”, a mai afirmat el.

Şi preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Doina Azoicăi, este rezervată. „Nu cred că putem vorbi de revenirea totală la normalitate la finele verii. Noi care am avut o campanie bună de vaccinare nu am ajuns decât la un milion de persoane vaccinate din 20 de milioane. Până ajungem ca 70% din populaţie să fie vaccinată nu putem spera să ajungem la o normalitate. A, că până în vară vom ajunge la o situaţie de relaxare controlată, cred. Dar nu că vom ajunge la o situaţie de normalitate, în adevăratul sens al cuvântului.

Probabil că 2021 va fi tot un an cu valuri, dar mai puţin intense. Putem să sperăm însă ca din 2022 să intrăm în normalitate. Deja anumite companii au anunţat probabilitate să fie nevoie de un rapel la cei vaccinaţi după alte şase luni cu vaccinuri adaptate pentru posibile alte tulpini care ar putea să apară”, a atenţionat Azoicăi.

Vă mai recomandăm şi:

Închiderea supermarketurilor de la 18, analizată de experţi. La ce concluzie au ajuns aceştia

EXCLUSIV Răzvan Cherecheş, expert în sănătate publică: „Guvernul a pierdut deja startul campaniei de vaccinare“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite