Călugărul Vasile îl ia la întrebări pe Teoctist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

DEVENIT CELEBRU CA sfătuitor al preşedintelui Emil Constantinescu, Călugărul Vasile revine în forţă. Printr-o scrisoare deschisă adresată Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române (BOR),

DEVENIT CELEBRU CA sfătuitor al preşedintelui Emil Constantinescu, Călugărul Vasile revine în forţă. Printr-o scrisoare deschisă adresată Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Călugărul Vasile protestează faţă de ruptura Mitropoliei Ardealului. Împreună cu Arhimandritul Paisiei, cei doi condamnă în termeni foarte duri modalitatea în care Sf. Sinod al BOR a considerat că poate fifăcutăîmpărţireaMitropolieiArdealului:
"PREA NEFERICITE PARINTE PATRIARH,
Nu din lipsă de respect Vă numim
NEFERICIT, ci datorită faptului că, pur şi simplu, nu credem că mai puteţi fi nici Preafericit şi nici liniştit după Sinodul (tâlhăresc?) din 4 nov. 2005 când a fost adăugat pe ordinea de zi un subiect apărut peste noapte, deşi se încerca să se acrediteze ideea că el (subiectul) există de 10-12 ani, adică mutarea Cancelariei Mitropoliei Ardealului de la Sibiu la Cluj.
Iar pentru că acest lucru nu a fost posibil, rătăcirea de pe urmă e mai mare decât cea dintâi. Împărţirea, divizarea şi dezbinarea nu numai a Mitropoliei Ardealului ci, mai ales, a credincioşilor ei. De către cine? De către IPS Bartolomeu şi IPS Andrei, PS Justinian şi PS Ioan, restul fiind Vicari prea puţin băgaţi în seamă. Dar aceştia au fost recunoscuţi ca Vrednici de către poporul creştin ortodox din Ardeal. Poate că atunci când au fost aleşi au fost Vrednici, dar acum prin acest Diktat se dovedesc NEVREDNICI, ca să nu folosim cuvinte mai aspre!". În continuare, Călugărul Vasile - care este un pustnic în carne şi oase -, adresează o serie de întrebări prin care dovedeşte că este foarte bine informat inclusiv cu privire la culisele vieţii BOR. Călugărul îl întreabă pe Patriarhul Teoctist următoarele:
] "Aţi uitat ce vi s-a întâmplat în 1989?" - făcând trimitere directă la situaţia delicată în care imediat după evenimentele din ?89, Patriarhul a fost obligat să se retragă la o mănăstire mai multe zile, cerându-i-se demisia.
] "Aţi uitat ce a păţit PS Emilian şi cum s-a ajuns ca IPS ANDREI să-i ia locul? Se pare că e specialist acest IPS Andrei la lovituri pe la spate.
] Se spune de către IPS Bartolomeu, pentru cine vrea să asculte, că din respect pentru IPS Antonie nu s-a pus în discuţie această împărţire. Care respect, când toată lumea ştie că acest respect nu a existat niciodată? Şi ce e mai grav, nu există nici acum, după moartea IPS Antonie. Cum este posibil acest lucru? Mai ales la ierarhii BOR?
] Ce-aţi zice de un pic de respect pentru IPS Laurenţiu, Mitropolitul ales şi înscăunat al Ardealului? Da, este adevărat că au participat la înscăunare şi cei patru din şapte arhierei trădători ai Ardealului. Câtă făţărnicie! Acum nici nu-l mai pomenesc pe Mitropolitul Laurenţiu la Slujbe! Ştiaţi aceasta? Cum comentaţi? Sau ce spun canoanele despre acest lucru?
] Dacă în 4 nov., Sf. Sinod a decis înfiinţarea Mitropoliei Transilvaniei sau poftim... a Clujului, înseamnă că IPS Bartolomeu este deja Mitropolit? Sau va fi ales un nou Mitropolit... peste voinţa credincioşilor? Poate IPS Andrei? Că IPS Bartolomeu la vârsta pe care o are ar trebui să se gândească mai mult la cele veşnice decât la cele vremelnice...Cât despre Adunarea Naţională Bisericească, ce să mai vorbim? Există sau nu? Are sau nu un cuvânt de spus? Dar Adunarea Eparhială de la Sibiu şi a Covasnei a fost întrebată ceva? Dar despre ameninţarea cu caterisirea preoţilor din Ardeal care nu ar fi de acord cu acest Diktat, ce ştiţi şi ce ne puteţi spune?Noi ştim că în canoane stă scris ca preoţii să asculte de mai-marii lor numai până la erezie sau schismă. Deci, nu vă temeţi Preacucernici Părinţi de ameninţări de acest fel. Voi rămâneţi vrednici! Cu orice preţ! Este sau nu BOR în prag de schismă datorită IPS Bartolomeu şi a tovarăşilor lui?".Scrisoarea adresată zilele trecute Patriarhului Teoctist este semnată de Călugărul Vasile şi de Arhimandritul Paisie "din pustia românească", în numele mai multor preoţi ardeleni din Sibiu, Cluj, Crişana şi Maramureş. Aceasta este încă o dovadă că starea de spirit generată în BOR de controversata decizie de ruptură a Mitropoliei Ardealului rămâne în continuare încordată.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite