Bal mascat pe străzile Braşovului (FOTO şi VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 200 de braşoveni au sărbătorit ieri într-un mod inedit Lăsata Secului, cu lichior de casă şi cu gogoşi. Muschetari, bufoni sau piraţi au readus la viaţă „măscăricii“ din Şcheii Braşovului. Obicei vechi al localnicilor, acesta a fost reluat în această primăvară, după 60 de ani.

„Măscăricii", în costume împrumutate sau confecţionate special cu această ocazie, au făcut abstracţie de frig şi au „colindat", duminică după-amiază, străzile Cetăţii Braşovului.

VEZI AICI MAI MULTE IMAGINI CU „MĂSCPĂRICII“



 „Balul Măscăricilor" este o sărbătoare de Lăsata Secului menită să celebreze venirea primăverii. Vechiul obicei al trocarilor din Şchei nu a mai avut loc însă de peste 60 de ani din cauza „războiului şi a condiţiilor sociale", după cum au explicat organizatorii.

image



„În trecut, la sărbătoare luau parte doar locuitorii vechii Cetăţi, care se deghizau în diverse personaje specifice acelor vremuri. Fie că purtau doar măşti, fie că îşi confecţionau fel şi fel de costume, cu toţii sărbătoreau venirea căldurii", a declarat Eugen Moga,prim-vicepreşedintele Asociaţiei Şcheienilor, care are ca scop tocmai reînvirea vechilor tradiţii din Şchei.

image

Lichior de casă şi gogoşi

Cel mai mic participant la balul de pe străzile oraşului a fost Tatiana Ţigănuş, o feţită de doi ani şi jumătate, care s-a costumat într-un dalmaţian. Şi adolescenţii au fost entuziasmaţi de eveniment. „Locuim aici în Şchei şi cunoaştem obiceiul de la bunicii noştri. Noi ne-am închiriat costumele pentru eveniment şi suntem mândri că asistăm la această sărbătoare a comunităţii", a declarat Adriana Dragoş, o studentă în vârstă de 21 de ani.

Persoanele deghizate, cărora li s-au alăturat alţi zeci de braşoveni, au încheiat parada la un pahar de krampampuli - lichior de casă cu chimion şi zahăr ars - şi o crompeană - gogoaşă pufoasă specifică zonei.



„Am auzit de această sărbătoare şi mi-am adus familia la eveniment. Ne bucurăm că s-a reînviat tradiţia şi că există, pe lângă sărbătoarea junilor, o altă manifestare la care să ia parte întreaga comunitate ", a spus Ştefan Ifteni, savurând un pahar de krampampuli. 

image

“Locuim aici în Şchei şi cunoaştem obiceiul de la bunicii noştri. Suntem mândri că asistăm la această sărbătoare a comunităţii".
Adriana Dragoş
studentă

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite