Angajații CNAS protestează pe perioadă nedeterminată. Sindicaliștii cer salarii decente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majoritatea angajaților CNAS, CASMB, OPSNAJ și CAS Județene intră de mâine în grevă pe o perioadă nedeterminată. Blocul Național Sindical (BNS), alături de afiliatul său FSCAS anunță începerea protestelor și cere salarii decente.

90% din angajații CNAS protestează de mâine - Foto Inquam Photos Octav Ganea
90% din angajații CNAS protestează de mâine - Foto Inquam Photos Octav Ganea

Potrivit Blocului Național Sindical, 90% din salariații Casei Naționale de Sănătate (CNAS) și-au exprimat acordul cu privire la acest protest, cu excepția conducătorilor instituției de la nivel central și teritorial. 

Sindicaliștii spun că au încercat să rezolve problemele legate de salarizare prin dialog. BNS, FSCAS și conducerea CNAS ajunseseră la un consens, „promovând un proiect de lege pentru a genera suportul legislativ necesar corecțiilor salariale, în condițiile în care salariații din aceste instituții nu au beneficiat de niciun fel de creștere salarială din 2018 până în prezent”, potrivit comunicatului emis de sindicaliști.  

Aceștia arată că, în perioada pandemiei de COVID-19, instituția a funcționat la capacitate maximă cu toți salariații săi pentru a putea să asigure finanțările necesare tuturor furnizorilor de servicii de sănătate implicați.

Totuși, proiectul de lege trimis în Parlament a fost retras de la vot, pentru că impactul financiar era unul foarte mare, după ce „anumiți miniștri și parlamentari au intervenit prin amendate pentru alte tipuri de categorii de salariați din sectorul de sănătate publică (nu puțini la număr), ce nu erau vizați de proiectul legii”, așa susțin sindicaliștii. 

Angajații CNAS anunță că activitatea de relații cu publicul va fi „grav perturbată” de grevă. 

Astfel, activitatea de relații cu publicul va fi tulburată, „inclusiv procesarea tuturor documentelor venite de la furnizorii de servicii, de la companii (concedii medicale) și, nu în ultimul rând, a programelor naționale de sănătate, din cauza faptului că majoritatea salariaților din CNAS, CASMB,CJAS-uri și OPSNAJ intră în protest generalizat pe perioadă nedeterminat”. 

Sindicaliștii atrag atenția că, în ultimii 4 ani, instituția a pierdut un sfert din angajați, care au plecat din cauza nemulțumirilor salariale, dar și că activitatea Caselor de Sănătate are de suferit din cauza numărului de angajați în scădere. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite