Anchete în două spitale după ce o gravidă a murit, iar alta a primit diagnostic greșit

0
Publicat:

Ministrul Sănătății s-a declarat „foarte serios afectat“ de cazul gravidei lăsate să moară la Maternitatea Botoșani. Între timp, o gravidă în nouă luni, cu dureri abdominale, a fost operată greșit de hernie intestinală, la Târgu Jiu.

Alexandra mai avea acasă trei copii Foto: Arhivă
Alexandra mai avea acasă trei copii Foto: Arhivă

Ceea ce s-a întâmplat la maternitatea din Botoșani nu este „atât de mult o eroare medicală, cât o lipsă de interes și de empatie“, a declarat miercuri ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Oficialul s-a declarat „foarte serios afectat“ de situaţie, dar s-a ferit să dea vreun verdict: „A fost situaţia de la Botoşani, care, cel puţin pe mine, m-a afectat foarte serios şi care cred că trebuie să ne dea de gândit în ceea ce priveşte modul în care abordăm relaţia medicului cu pacientul şi poate că ar trebui să lucrăm mai mult şi la partea de empatie care generează pacientului încredere şi care evită incidentele legate de situaţii cum a fost cea de la Botoşani. Acest eveniment nu cred că a fost atât de mult legat mai degrabă de o eroare medicală, cât de o lipsă de interes şi empatie. Este clar că lipsa de inacţiune a afectat serios siguranţa acestei femei tinere care, din păcate, dincolo de faptul că a murit, a lăsat şi trei copii fără mamă“, a mai spus Rafila.

Oficialul a mai spus că are o structură specializată – Inspecția Sanitară de Stat – care poate controla condițiile igienico-sanitare și care a întocmit raportul ce a sesizat inacțiunea personalului medical în cazul Alexandrei. Un raport oficial, a mai spus ministrul, „îl vom avea după ce toate organismele sesizate vor investiga şi vor avea o concluzie comună“.

Ce spune raportul DSP Botoșani

Șapte ore s-a chinuit gravida Alexandra Ivanov, 26 de ani, la Maternitatea din Botoșani înainte de a muri, fără ca nimeni din spital să se sinchisească. Raportul Direcției de Sănătate Botoșani arată că pacienta a fost internată la ora 23.30 cu „sângerare pe căi genitale externe, dureri hipogastrice şi lombare“. Diagnosticul primit la internare a fost de „sarcină oprită în evoluţie, metroragie minoră, observaţie anemie secundară“.

Potrivit aceleiași surse, la ora 0.45, pacientei i s-a administrat ser fiziologic și un medicament, iar până la 7.35 nu a mai fost efectuată nicio intervenție medicală.

Același raport menționează că la 0.53 analizele de laborator au fost finalizate și puse la dispoziția medicului de gardă. Nicio investigație medicală nu a fost consemnată în fișa pacientei între ora 0.45 și ora 7.35, când a murit. Doar că, intrată în șoc la ora 7.35, i-au fost aplicate manevre de resuscitare timp de 40 de minute, la 8.20 declarându-se decesul.

Potrivit Monitorului de Botoșani, în noaptea în care a murit, Alexandra a trimis apeluri disperate către mediul de gardă și cel curant, implorând să fie ajutată pentru că avea dureri insuportabile. Ultimul mesaj a fost către mama ei, la ora 7.05: „Nu am aer“.

Miercuri, la cinci zile de la moartea Alexandrei și după o serie de proteste în fața spitalului, președinta Consiliului Județean Botoşani, Doina Federovici, în subordinea căreia se află unitatea, a anunțat că managerul Iulian Angel Călin a fost demis. Federovici a mai spus că a solicitat demisia medicului curant și a celui aflat în gardă în noaptea decesului.

Gravidă în nouă luni, operată de hernie

O anchetă internă a fost declanșată miercuri la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu după ce o femeie însărcinată în nouă luni a fost diagnosticată greșit și operată de hernie intestinală. Potrivit gorjexpress.ro, femeia de 35 de ani nu ar fi știut că e gravidă și nici medicii care au consultat-o nu și-au dat seama de asta.

Întrebat despre acest caz, ministrul Sănătății a precizat că este o chestiune legată de procedură şi responsabilitatea medicală: „Aştept informaţii mai multe. Nu am informaţii că ar fi fost vreo problemă în sensul de punere în pericol a vieţii pacientei, dar faptul că a existat o anumită confuzie trebuie să vedem exact care este cauza. Nu pot eu să vă dau relaţii despre fiecare procedură medicală pe care o aplică medicii din România sau nu o aplică“.

Ce spune Colegiul Medicilor 

Referitor la cele două cazuri, Colegiul Medicilor din România a trimis un comunicat în care anunță că s-a autosesizat și a declanșat o „anchetă disciplinară, pentru a cerceta profesional și deontologic medicii implicați“.

„Potrivit statutului, Colegiul Medicilor din România are ca principal obiect de activitate controlul şi supravegherea exercitării profesiei de medic, aplicarea legilor şi a regulamentelor care organizează şi reglementează exerciţiul profesiei, reprezentarea intereselor profesiei de medic şi păstrarea prestigiului acestei profesii în cadrul vieţii sociale. Fiecare dintre aceste obiective poate fi realizat doar prin implicarea colegilor noștri medici, a căror întreagă activitate profesională trebuie să fie dedicată exclusiv apărării vieții, sănătății și integrității fizice și psihice a ființei umane“, se arată în comunicat.

Potrivit aceleiași surse, sistemul medical din România are nevoie de o „reformă profundă, astfel încât riscul de apariție a situațiilor despre care discutăm astăzi să fie diminuat“.

Cazurile sunt anchetate și de procurori.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite