Ameninţările industriei farma: mii de medicamente vor dispărea din cauza creşterii taxei clawback

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de medicamente vor dispărea în perioada următoare după ce taxa clawback a înregistrat o nouă creştere. Avertismentul vine de la Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice, care precizează că industria farmaceutică locală se va prăbuşi.

„Din păcate constatăm că am avut dreptate şi ne confruntăm cu o nouă creştere nesustenabilă a taxei clawback”, a explicat Laurenţiu Mihai, directorul executiv APMGR. 

Prin urmare, asociaţia solicită Guvernului să ia în considerare apelurile repetate ale producătorilor de medicamente generice de modificare a formulei de calcul a taxei clawback, cât mai urgent posibil, dacă nu se doreşte falimentarea producătorilor de medicamente generice şi privarea populaţiei cu venituri reduse şi a bolnavilor cronici de şi mai multe medicamente de bază.

Aşadar, APMGR susţine introducerea imediată a calculului diferenţiat al taxei clawback pentru medicamente generice ca soluţie pe termen scurt, fără impact bugetar, pentru menţinerea  accesului la tratament pentru pacienţii români. 

„Păstrarea actualului mod de calcul al taxei clawback pentru medicamentele generice în următorul an va duce la dispariţia de pe piaţă a altor mii de medicamente generice cu preţuri mici”, a explicat Laurenţiu Mihai. 

În prezent, 60% din cele peste 2.300 de medicamente care riscă să dispară de pe piaţă în perioadă următoare sunt medicamente sub 25 de lei. Multe dintre acestea sunt produse în România, de producători români, care produc exclusiv generice.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite