Absolvenţii de liceu pot cere ajutor de şomaj. Ce acte sunt necesare
0Fie că au sau nu bacalaureat, elevii care au terminat liceul şi care au minimum 16 ani se pot înscrie la agenţiile de ocupare a forţei de muncă pentru a obţine indemnizaţie de şomaj, timp de 6 luni.
Pentru a beneficia de ajutor de şomaj, tinerii trebuie să se înscrie în maximum 60 de zile calendaristice, calculată din ziua următoare absolvirii, potrivit unui comunicat al Agenţiei Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti.
Potrivit structurii anului şcolar 2021-2022, clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă încheie cursurile la data de 27 mai 2022 – cu două săptămâni înaintea celorlalţi elevi de liceu.
Cuantumul indemnizaţiei de şomaj este de 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor de şomaj, adică 262 de lei pe lună. Indemnizaţia de şomaj se acordă după 60 de zile calendaristice de la data absolvirii, perioadă în care absolventul beneficiază de servicii gratuite în vederea angajării – informare şi consiliere profesională, medierea muncii, formare profesională.
Ce acte sunt necesare
Pentru a primi ajutorul de şomaj, absolventul trebuie să se înregistreze la agenţiile locale ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă.
Actele necesare sunt: buletinul de identitate; actele de studii şi de calificare în original, sau adeverinţă care să ateste data absolvirii; declaraţie pe proprie răspundere, că persoana nu are restricţii medicale care o împiedică să presteze muncă sau că are eventuale restricţii medicale care o împiedică să presteze o anumită muncă.
Documentul este pus la dispoziţie de agenţia pentru ocuparea forţei de muncă.
Indemnizaţia de şomaj se acordă la cerere, de la data expirării perioadei de 60 de zile, dacă cererea este înregistrată în termen de 10 zile de la acesta data, dar nu mai târziu de 12 luni. Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 10 zile, dar nu mai târziu de 12 luni, indemnizaţia este acordată de la data înregistrării cererii.
În cazul elevilor care nu au situaţia şcolară încheiată la toate materiile, termenul de 60 de zile se calculează de la data promovării examenului de corigenţă, dată înscrisă în adeverinţa eliberată de instituţia de învăţământ.
Nu beneficiază de ajutor de şomaj absolvenţii care, la data solicitării dreptului au fost admişi sau urmează cursurile unei forme de învăţământ, acreditate; realizează venituri mai mari decât indicatorul social de referinţă; îndeplinesc condiţii de pensionare; la data absolvirii aveau loc de muncă; refuză un loc de muncă potrivit pregătirii sau nivelului studiilor sau refuză participarea la servicii pentru stimularea ocupării şi de formare profesională oferite de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă.