A crescut mortalitatea maternă și infantilă

0
Publicat:

Față de 2020, în 2021, numărul femeilor care au murit în timpul sarcinii sau după ce au născut a crescut exponențial cu 60%, potrivit datelor INS. Perioada coincide cu pandemia de COVID-19.

Numărul bebelușilor născuți în pandemie a fost mai mic Foto: Arhivă
Numărul bebelușilor născuți în pandemie a fost mai mic Foto: Arhivă

Potrivit definiției medicale, decesul matern este decesul unei femei în cursul sarcinii sau într-o perioadă de 42 de zile de la terminarea sa (oricare ar fi durata sau localizarea sarcinii, prin orice cauză determinată sau agravată de sarcină sau de îngrijirile pe care le-a solicitat) şi post-abortum 30 de zile. „Consecințele pandemiei sunt agravate de lipsa accesului la asistență medicală de specialitate și slaba dotare a multor maternități și secții de Terapie Intensivă neonatale din țară, și ele duc la drame, de la mamele care mor înainte de a-și ține copilul în brațe la nou-născuți cu patologii complexe, pentru care întârzierea intervenției duce la deces”, a atras atenția Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România. Aceasta a făcut apel la direcționarea a 3,5% din impozitul pe venit către programul de dotare a spitalelor din România.

Medici puțini

Datele Federației Naționale a Asociațiilor Medicilor de Familie arată că 53% din localitățile din România nu au deloc medic de familie sau nu au suficienți. Multe fete și femei din zonele rurale defavorizate recurg la automedicaţie în timpul sarcinii, nu ajung la medic pentru luarea în evidență şi monitorizarea adecvată a sarcinii şi așteaptă până când situația lor se precipită sau se înrăutățește.

Descoperite la timp, multe din complicațiile medicale ar putea fi evitate, viețile mamelor și ale feților fiind salvate. Dr. Ana Maria Vayna, medic primar obstetrică-ginecologie, specialist în medicină materno-fetală, subliniază că una din cele mai frecvente complicații în sarcină care poate beneficia de terapie intrauterină este incompatibilitatea în sistem Rh. „Terapia fetală a revoluționat lumea medicală în ultimii 30 de ani. Cu ajutorul metodelor curente de diagnostic fetal și intervenții intrauterine rezolvăm multe probleme înainte de naștere. În prezent, avem la dispoziție metode terapeutice intrauterine minim invazive care pot trata anumite afecțiuni sau pot îmbunătăți prognosticul fetal până la momentul nașterii. Aproximativ 15% din femeile din România sunt Rh negative, iar 10% din cupluri sunt incompatibile în sistemul Rh. Diferența de Rh dintre mamă și făt poate declanșa așa-numita izoimunizare, adică un conflict imunologic”, adaugă medicul.

De regulă, mai spune specialistul, complicațiile fetale apar la a doua sarcină: „Anticorpii pe care îi produce viitoarea mamă vor trece prin placentă și vor ataca globulele roșii ale fătului, provocându-i acestuia anemie și insuficiență cardiacă ce poate evolua către moarte fetală. Anemia fetală ca urmare a izoimunizarii în sistem Rh este una din complicațiile ce pot beneficia de terapie fetală intrauterină – transfuzia intrauterină”.

Este important, adaugă medicul, ca mamele care au avut la prima sarcină incompatibilitate de sistem Rh să facă profilaxie specială, după naștere, si anume administrarea imunoglobulinei anti D, printr-un vaccin. „Există un program de profilaxie la nivel național și cu toate că acum aproape 50 de ani România a fost printre primele țări care au introdus această metodă de profilaxie, există încă multe cazuri și sarcini afectate”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite