500.000 euro pentru recondiţionarea şi tehnologizarea unui salon post operator ultra-modern la Spitalul Floreasca. Mădălin Mihailovici, Apa Nova: Ne implicăm în viaţa comunităţilor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Madalin Mihailovici

Modernizarea sistemului medical reprezintă în continuare una dintre marile provocări ale societăţii româneşti. Implicarea companiilor private devine vitala în sprijinirea eforturilor de diminuare a decalajului dintre sistemele medicale europene şi cel din tara noastră. Am discutat cu Mădălin Mihailovici, Director General Apa Nova, despre rolul şi responsabilitatea actorilor economici de a investi in binele comunităţii şi nu numai.

Trăim o perioadă atipică, marcată profund de incertitudine la nivel geopolitic, economic, social, dar şi sanitar şi care provoacă schimbări majore în sistemele care stau la baza activităţilor noastre. Observăm, în acest context, o mobilizare şi un sprijin fără precedent atât din partea oamenilor, dar şi a companiilor, în domeniile considerate vulnerabile. Ce face Apa Nova din acest punct de vedere?

Ne implicăm, aşa cum am făcut-o dintotdeauna, în viaţa comunităţilor în care activăm şi îi sprijinim pe eroii contemporani, indiferent că aceştia ţin un bisturiu sau un stilou în mână, în condiţiile în care şi noi înşine suntem în prima linie, permanent pe teren, pentru a asigura servicii superioare de apă potabilă şi canalizare.

Pe fondul crizei sanitare extinse şi a necesităţii sistemului sanitar de a face faţă numeroaselor cazuri de urgenţe, am considerat necesară implicarea noastră, ca furnizor de servicii esenţiale, în dezvoltarea unui proiect medical extrem de important pentru bucureşteni şi nu numai.

Astfel, Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca beneficiază, începând chiar din luna martie a acestui an, de un nou salon post operator ultra modern, complet utilat cu aparate medicale de ultimă generaţie, ca urmare a unei implicări financiare de peste 500.000 euro din partea noastră. Oferind tot suportul necesar, am recondiţionat, extins, modernizat, dar şi utilat şi dotat tehnic, la cele mai moderne standarde în domeniu, spaţiul alocat recuperării pacienţilor care au nevoie de îngrijire medicală după intervenţii chirurgicale complexe.

Noul salon post operator al Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca dispune de 6 paturi ATI digitalizate, cu posibilitate de extindere la 8, precum şi de alte echipamente de ultimă generaţie, printre care şi dispozitive de oxigenoterapie umidificată, cu senzori ultrasunete, dar şi un ecograf portabil wireless, care dă posibilitatea oricărei tablete convenţionale să se transforme într-un aparat performant cu ultrasunete. Toate aceste echipamente îmbunătăţesc semnificativ calitatea asistenţei medicale şi cresc nivelul de competenţă al unităţii medicale, oferind posibilităţi optime de monitorizare, tratament şi recuperare pentru pacienţii critici internaţi în secţia de Chirurgie Generală din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Floreasca.

Apa Nova

De ce investeşte Apa Nova în modernizarea sistemului medical, dintre toate domeniile? Cum aţi ajuns la această decizie?

Compania noastră a avut constant iniţiative de sprijin a comunităţii medicale, din respect pentru efortul deosebit depus de cadrele medicale, cărora le suntem recunoscători pentru dedicarea şi abnegaţia dovedite de-a lungul timpului, dar mai ales în ultimii ani.

Astfel, în martie 2020, în semn de solidaritate şi faţă de bucureşteni, care treceau prin izolare şi incertitudine, în urma instituirii stării de urgenţă, colegii mei au branşat în doar câteva zile Spitalul Militar Mobil la reţeaua de alimentare cu apă. Nu mai puţin de 100 de profesionişti Apa Nova au lucrat continuu ca să monteze 3 kilometri de conducte pentru furnizarea apei calde şi reci, dar şi ca să configureze sistemul de evacuare a apelor uzate, unitatea medicală din curtea Institutului Naţional Ana Aslan dispunând de un sistem profesional de alimentare şi evacuare, astfel încât să-şi poată trata cu succes pacienţii.

Domeniul medical este esenţial pentru fiecare dintre noi, indiferent de venit, statutul profesional sau de vârstă, e în interesul nostru ca medicii şi asistentele din unităţile sanitare să aibă parte de condiţii şi echipamente performante, pentru a ne trata corespunzător, aşa că e de datoria noastră, ca furnizor de servicii esenţiale, să fin alături de ei.

În pofida progresului din ultimii ani, calitatea serviciilor medicale din România lasă în continuare de dorit, comparativ cu statele din Vest. Cum putem accelera ritmul?

Problemele actuale ale sistemului sanitar din ţara noastră sunt numeroase şi nu sunt generate doar de sfera financiară, ci şi de cea organizatorică, legislativă şi, nu în ultimul rând, de domeniul resurselor umane.

Este nevoie de o implicare susţinută a tuturor actorilor din sistem, de la vectorii de decizie guvernamentali până la organizaţiile de pacienţi şi societatea civilă, precum şi de o aliniere a politicilor de sănătate după un model european, prin implementarea şi monitorizarea indicatorilor de performanţă. Adică fiecare trebuie să-şi facă treaba în domeniul lui, politicienii să asigure un cadru legislativ predictibil care să încurajeze practicile transparente şi profesioniste, managerii trebuie să asigure accesul la specializare şi perfecţionare, iar creşterea salariilor trebuie gândită în raport cu nivelul de instruire şi performanţă.

Cred că, la fel ca în orice organizaţie, sunt necesare eficientizarea resurselor şi standardizarea procedurilor, pentru ca administrarea sistemului medical să fie una eficientă, scopul fundamental al oricărei structuri sanitare fiind să răspundă adecvat nevoilor concrete ale pacienţilor.

Apa Nova

Care ar fi, în opinia dumneavoastră, cele mai importante trei reforme din sistemul sanitar care trebuie realizate în următoarea perioadă?

Ca şi manager al unei companii care şi-a dovedit rezilienţa organizaţională în unele dintre cele mai complicate perioade pe care le-am traversat cu toţii, pot spune că infrastructura, digitalizarea şi finanţarea sunt pilonii pe care trebuie să se bazeze şi să se dezvolte orice sistem de acum înainte, inclusiv cel medical.

În momentul în care un manager îşi doreşte în mod real o eficientizare a business-ului, schimbarea nu poate fi realizată doar la „suprafaţă”, ci trebuie abordată la nivelul fiecărui palier al afacerii pentru a permite transformarea organizaţională, şi, implicit, progresul. Asta am făcut şi noi la Apa Nova, încă de acum 7 ani, implementând simultan şi un amplu proces de transformare digitală, axat în jurul a patru piloni, respectiv clientul digital, angajatul digital, oferta digitală şi procese operaţionale digitale.

În ce alte domenii sprijiniţi comunităţile în care activaţi?

Educaţia este, de asemenea, una dintre direcţiile şi preocupările principale de CSR ale companiei noastre. Investim în sistemul educaţional din ţara noastră pentru că ne dorim să contribuim permanent la creşterea valorii educaţionale în comunităţile în care activăm, dar vrem, de asemenea, şi să facem faţă provocărilor actuale, existente pe piaţa forţei de muncă din România, respectiv să susţinem, să atragem şi să angajăm personal calificat în meseriile noastre de bază.

Astfel, încă din anul 2018, ne implicăm în dezvoltarea sistemului de învăţământ, prin proiectul de învăţământ profesional în sistem dual, realizat în parteneriat cu Colegiul Tehnic Anghel Saligny. Apa Nova are în prezent trei clase de învăţământ dual cu un total de 47 de elevi, iar în anul şcolar următor, vom înfiinţa încă două clase noi, cu un maximum de 30 de elevi fiecare. Pentru elevii din program, pe lângă bursele lunare şi cele de merit, oferim decontarea cazării şi a transportului, asigurăm echipamente, materiale sanitare şi mesele pe perioada practicii şi participăm activ la desfăşurarea programului de practică de specialitate, prin alocarea de tutori experimentaţi din cadrul companiei.

Totodată, anul trecut, ne-am alăturat programului Edu Networks, în calitate de partener strategic, pentru ca aproape 7.000 de copii din 15 şcoli din zona Bucureşti - Ilfov să beneficieze de o educaţie modernă. Mai exact, pe durata a patru ani de zile, 15 unităţi şcolare din Bucureşti - Ilfov primesc susţinere din partea Apa Nova, valoarea totală a investiţiei ridicându-se la 600.000 de euro.

Articol susţinut de Apa Nova

Apa Nova
Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite