VIDEO Atacul Influenza: Cum se infiltrează virusurile gripale în organism

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Când o persoană strănută, se formează un nor de picături de salivă care transportă pariculele virale pe distanţe de câţiva metri FOTO  freerepublic.com
Când o persoană strănută, se formează un nor de picături de salivă care transportă pariculele virale pe distanţe de câţiva metri FOTO  freerepublic.com

Să zicem că un om oarecare este răcit sau are gripă. Orice tulpină a ei. În cazul în care el strănută, desfăşurarea scenariului prezentat în filmuleţul realizat de David Bolinsky, un specialist american în animaţie medicală, este iminentă.

Cu toţi răcim. Dar oare cum se desfăşoară lucrurile, la scară moleculară? Spectaculos, dacă e să urmărim producţia video explicativă realizată de David Bolinsky, un specialist în animaţie medicală al NPR, o platformă de informare din SUA.

Aceasta prezintă, pas cu pas, modul în care un virus invadează organismul uman şi felul în care sunt „păcălite“ celulele.

„Atunci când luăm gripa, virusul tranformă celulele în mici făbricuţe care ajută la răspândirea bolii. Astfel, o singură celulă fabrică milioane de particule infecţioase“, precizează autorii filmuleţului.

Cum se întâmplă

În momentul în care o persoană bolnavă strănută, virusul îşi începe călătoria, fiind transporat de picăturile minuscule de salivă. 

În cazul în care aceste particule de aer infectat pătrund în nasul sau gâtul unei alte persoane, virusul aterizează pe mucoasa „neferictiului“, încercând să găsească „cheiţele“ potrivite pentru a descuia uşa de intrare în interiorul celulelor. În limbaj medical, procesul e descris ca interacţiune dintre virus cu suprafaţa celulară prin intermediul receptorilor. Temperatura favorabilă acestei interacţiuni şi absorbţiei virale este cuprinsă între 4 şi 37 de grade Celsius.

După uşiţele celulare sunt deschise, virusul este luat în primire de un „comitet de înâmpinare“, aşa cum descriu realizatorii filmuleţului. Este vorba despre fuziunea dintre structurile de înveliş ale virusului şi structurile membranei celulare, care va dezveli progresiv genomul virusului pe măsură ce acesta se va apropia de centrul celulei gazdă.

În continuare, genomul viral ajunge în citoplasma celulei penetrate, unde urmează să fie replicat, iar ulterior asamblat pentru a forma o nouă particulă infecţioasă, dotată cu „cheiţe“ gata să deschidă alte „încuietori“.

Aşadar, a intrat o singură particulă virală în celulă, dar câte ies? Milioane! Cum de acest lucru nu ne omoară? Nu murim pentru că noi avem în corp aproximativ 100 000 000 000 000 de celule, ceea ce înseamnă că nişte milioane de particule virale sunt ca o picătură de apă dintr-o găleată întreagă. Apoi, mai tebuie să ţinem minte că suntem echipaţi cu un sistem imunitar capabil să captureze majoritatea virusurilor“, conchid autorii filmuleţului.
Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite