Unele sortimente de pâine conțin chiar și opt tipuri de E-uri!
0Peste 50% din sortimentele de pâine feliată care se găsesc pe piaţa românească conţin E-uri, atrag atenția specialiștii.
Un studiu efectuat de Asociația Națională pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România, care a verificat etichetele sortimentelor de pâine feliată ce se comercializează pe piața românească, arată că peste jumătate din sortimentele acestui produs conțin E-uri. Mai mult, patru dintre produsele de panificație studiate conțin un număr de opt E-uri.
Există totuși și un număr mare de produse, care sunt fabricate fără E-uri.
Citiți cu atenție eticheta!
Conform studiilor realizate în domeniu, aproximativ 90% dintre locuitorii țării noastre mănâncă zilnic pâine fie simplă, fie asociată cu mâncare gătită sau cu mezeluri.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din București, spune că trebuie să acordăm o importanță deosebită alegerii pâinii și să citim cu atenție eticheta, pentru a alege cel mai sănătos produs, chiar dacă adesea are un preț mai ridicat. Specialistul atrage atenția că pâinea albă este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutrițional (care nu conține vitamine, minerale și fibre, dar care are un conținut bogat în amidon, substanță care crește riscul de obezitate și de boli asociate).
Pâinea neagră, cea mai sănătoasă
"Indicat este să optăm pentru pâinea neagră, care conține măciniș total sau integral. De asemenea, este bine să evităm produsele pe care scrie pâine din făină albă, dar care are au culoare închisă, iar la ingrediente este trecută făină de malț", spune profesorul Gheorghe Mencincicopschi.
Ce aditivi sunt permiși
În cartea "Și noi ce mai mâncăm? Noua Ordine Alimentară", profesorul Mencinicopschi arată care sunt E-urile conținute de pâine și permise de lege:
- oxidanţi, pentru modificarea elasticităţii glutenului: bromat de potasiu, iodat de potasiu, compuşi cu clor (dioxid de clor), peroxid de calciu, persulfat de amoniu;
- reducători, pentru scăderea elasticităţii glutenului: cisteina, glutationul, sulfat de sodiu (E-514);
- emulgatori şi surfactanţi: esteri ai sorbitolului (E-491, 492, 493, 494, 495), sucrogliceride (E-474, 473), poliglicerinesteri (E-475, 476), esteri ai propilenglicolului (E-477), esteri ai acidului lactic (E-472b), esteri ai acidului tartric (E-472d) cu acizi graşi;
- agenţi de îngroşare, gelifiere: guma guar (E-412), guma carruba (E-410), amidon și amidonuri modificate (E-1404, 1420, 1440), gluten, proteine din soia, carboximetilceluloză (E-466);
- acidifianţi: acid acetic (E-260), acid lactic (E-270), acid fumaric (E-297), acid tartric (E-334);
- enzime exogene: amilaze (fungice, bacteriene) proteaze, lipoxigenaza, pentozanaze, amiloglucozidaze;
- agenţi de înălbire, maturare: carbonat de calciu (E-170), lactat de calciu (E-327), peroxid de benzoil;
- conservanţi: acid propionic şi propionaţi (E-280, 281, 282, 283), acid sorbic şi sorbați (E-200, 201, 202, 203).
Citește și...
Ce conţine pâinea şi cum alegem un produs de calitate
Cât de interesaţi sunt românii să mănânce bio