Un vaccin revoluţionar poate vindeca alcoolismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinul tratează dependenţa de alcool FOTO Shutterstock
Vaccinul tratează dependenţa de alcool FOTO Shutterstock

Cercetătorii din Chile au creat un vaccin care ar putea deveni cel mai eficient tratament contra alcoolismului. Injecţia le provoacă băutorilor o mahmureală puternică după numai un pahar de alcool consumat.

Vaccinul este eficient pe o perioadă de până la un an, susţin cercetătorii Universităţii din Chile, cei care au creat revoluţionarul tratament contra alcoolismului. Aceştia au descoperit un medicament care blochează activitatea unei enzime hepatice responsabile de metabolizarea alcoolului. Ficatul transformă alcoolul într-un compus chimic numit acetaldehidă, vinovată de apariţia mahmurelii. În mod normal, substanţa este metabolizată de o enzimă, dar vaccinul creat de cercetătorii chilieni blochează activitatea acesteia.

Provoacă o stare puternică de rău

Persoanele care îşi administrează vaccinul şi continuă să bea se vor confrunta cu greaţă puternică, plus accelerat şi cu o stare generală de rău. Odată administrat medicamentul, efectele acestuia nu pot fi anulate, aşa încât băutorii împătimiţi de alcool nu vor avea altă soluţie decât să înceteze consumul de alcool. Milioane de oameni din întreaga lume care se confruntă cu problema alcoolismului ar putea beneficia de acest vaccin. Inspiraţia pentru acest vaccin l-a reprezentat populaţia din estul Asiei, care deţine o mutaţie genetică ce inhibă metabolizarea alcoolului. Între 15% şi 20% din japonezi, chinezi şi coreeni au această mutaţie.

Vaccinul, mai eficient decât pastilele antialcool

Dr. Juan Asenjo, coordonatorul echipei care a inventat vaccinul, spune că acesta nu tratează pentru totdeauna problema alcoolismului, dar este un pas important în această direcţie. „Persoanele care devin alcoolice au o problemă socială, o problemă de personalitate - pentru că sunt timide -, iar apoi se confruntă cu depresia. Prin urmare, lucrurile nu sunt deloc simple. Dar dacă putem rezolva problema de bază, care ţine de chimie, cred că acest lucru poate ajuta, într-o oarecare măsură, la tratarea dependenţei“, a declarat dr. Asenjo pentru cotidianul „Santiago Times“. 

La ora actuală, există medicamente care, ca şi vaccinul, blochează metabolizarea alcoolului şi provoacă stări de rău. Acestea au însă un dezavantaj: consumatorul de alcool poate renunţa la ele oricând doreşte. Vaccinul va fi testat pe oameni din luna noiembrie a acestui an. 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite