Un antidepresiv creşte riscul de moarte subită
0Citalopram, un medicament administrat în caz de depresie, anxietate şi de tulburări obsesiv compulsive, creşte de trei ori riscul de apariţie a anomaliilor cardiace care pot favoriza apariţia decesului, avertizează Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).
Studiul, realizat pe voluntari sănătoşi, a relevat faptul că ritmul cardiac a crescut îngrijorător de mult pe măsură ce doza de citalopram era mărită. Mai exact, electrocardiograma (EKG) a arătat prezenţa sindromului QT prelungit. Intervalul QT se calculeaza pe EKG de la începutul undei Q pâna la sfârşitul undei T.
Sindromul QT este deosebit de periculos deoarece poate duce la tahicardie ventriculară sau torsadă care, la rândul lor, pot degenera în fibrilaţie ventriculară sau moarte cardiacă subită.
Prin comparaţie, astfel de anomalii cardiace nu s-au observat în urma administrării de Prozac, Seroxat şi Lustral, medicamente antidepresive folosite pe scară largă.
Şi Cipralex ridică semne de întrebare
De asemenea, un studiu secundar a arătat că şi Cipralex (escitalopram), un medicament înrudit cu Citalopramul, pune inima în pericol.
Doza maximă admisă trebuie redusă
EMA recomandă ca doza maximă recomandată de 60 mg să fie scăzută la 40 mg. Aceasta deoarece, în cazul voluntarilor cărora li s-a administart 60 mg de Citalopram, inima a avut nevoie de un timp dublu pentru a-şi reveni după fiecare bătaie. Deoarece persoanele în vârstă sunt mai vulnerabile, în cazul lor doza trebuie ajustată la 20 mg.
Deşi pentru a preveni efectele secundare se recomandă scăderea dozelor de medicament, nu se ştie încă dacă doza de 40 mg este sigură, deoarece nu s-a realizat un studiu în acest sens.
În ciuda acestui avertisment, medicul cardiolog Amanda Varnava, de la Imperial College Healthcare, consideră că Citalopram ar trebui recomandat în continuare, însă medicii trebuie să fie precauţi atunci când se pune problema măririi dozei.
Citeşte şi:
Un antibiotic pentru amigdalită şi bronşită creşte riscul de moarte subită