Ultravioletele, terapie în vitiligo şi în psoriazis

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Acest tratament trebuie realizat doar în cabinetele medicale, unde expunerea este bine controlată, şi nu la solar sau pe plajă. Terapia cu ultraviolete atenuează leziunile din psoriazis şi stimulează repigmentarea pielii în caz de vitiligo. Lămpile speciale se găsesc în majoritatea spitalelor universitare şi în clinici private.

Razele ultraviolete sunt utilizate în tratamentul bolilor dermatologice încă din Antichitate. Egiptenii au observat atunci că expunerea la soare atenuează aceste afecţiuni. Astăzi însă, expunerea este bine controlată, în cadrul unei terapii numite fotochemoterapie sau PUVA, acronim de la psoralen (P) şi ultraviolete (UV) de tip A.

Psoralenul reprezintă o clasă de substanţe care cresc sensibilitatea pielii la razele ultraviolete. Ele sunt fie aplicate sub formă de cremă, fie administrate ca pastile înainte de expunerea la UV, care se realizează cu o lampă specială.

De ce este necesară o terapie în condiţiile în care expunerea directă nu implică nici costuri, şi nici deplasări la spital? Pentru că, dacă dozele de ultraviolete nu sunt controlate, nu doar că afecţiunea în cauză nu se va vindeca, dar ne expunem riscului de cancer de piele.

PUVA terapia foloseşte, aşa cum arată şi prescurtarea, doar ultraviolete de tip A, mai puţin nocive decât cele de tip B, la care ne expunem când stăm la soare. Acestea din urmă sunt asociate cu un risc mai mare de arsuri şi de cancer cutanat.

„Sub nicio formă nu putem folosi solarul în tratamentul bolilor dermatologice. Acesta este nociv şi nu-l recomand niciodată", atrage atenţia prof. dr. Anca Zbranca, medic specialist dermatolog la Clinica Roderma din Iaşi.

Psoriazisul, o afecţiune caracterizată prin apariţia de cruste albicioase, reliefate, numite plăci, este cauzat de o reînnoire accelerată a celulelor pielii care produc cheratina. Prin fotochemoterapie se poate încetini ritmul rapid de fabricare a acestor celule.

Numărul de şedinţe este recomandat de medic, în funcţie de cazul pe care-l tratează. „Fotochemoterapia este contraindicată atunci când se administrează în paralel unele tratamente contra psoriazisului, cum ar fi retinoizii şi terapia biologică, deoarece există un risc mai mare de arsuri şi de cancer de piele. Totuşi, dacă se folosesc retinoizi, se poate încerca o terapie numită re-PUVA, în care se utilizează o doză mai mică de ultraviolete şi mai puţine şedinţe", spune prof. dr. Anca Zbranca.

Repigmentează pielea

În tratamentul vitiligo, terapia PUVA stimulează repigmentarea pielii. Rata de succes a fotochemoterapiei este însă de aproximativ 50-60% în vitiligo, mai mică decât în psoriazis. „Fotochemoterapia nu este deocamdată la fel de standardizată în vitiligo ca în psoriazis, dar rămâne o variantă de tratament", mai spune specialistul.

Psoralenul, substanţa sensibilizantă, se aplică pe petele albe, iar numărul de şedinţe variază în funcţie de suprafaţa afectată, de vechimea petelor, dar şi de vârsta bolnavului, pentru că, la vârste mici, PUVA este indicată rareori, iar atunci când se recomandă, trebuie calculate atent dozele de UVA.

Nu este lipsită de riscuri

Dacă nu este bine controlată, şi PUVA poate avea efecte adverse, însă nu la fel ca cele ale expunerii directe la soare. În anul 2008, cercetătorii Departamentului de Dermatologie al Universităţii din Ulsan, Coreea, au observat că dozele în exces, administrate de personal medical neinstruit în aplicarea terapiei PUVA, pot provoca roşeaţă şi mâncărimi ale pielii.

În unele cazuri s-au observat arsuri severe, iar acestea favorizează cancerul de piele. Un alt risc al tratamentului cu ultraviolete realizat în cabinetul medical este cataracta, care poate apărea atunci când pacientul nu poartă ochelarii speciali în timpul expunerii la lampa de ultraviolete. Psoralenul nu se poate administra gravidelor.

"Fotochemoterapia este contraindicată în paralel cu unele tratamente contra psoriazisului, deoarece există un risc mai mare de cancer de piele."
prof. dr. Anca Zbranca
medic specialist dermatolog

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite