Tot mai mulți români suferă de obezitate. Situația este mai îngrijorătoare în rândul tinerilor

0
Publicat:

Statisticile înregistrate de către Organizația Mondială a Sănătății arată că, la nivel global, unul dintre trei copii suferă de obezitate. Nici la nivel național situația nu este mai roz: ultimul studiu, efectuat în urmă cu zece ani, arată că 25% dintre copii sunt supraponderali sau obezi.

Obezitate SURSĂ Shutterstock
Obezitate SURSĂ Shutterstock

Aceleași statistici arată că, în ultimele patru decenii, rata obezității infantile la nivel mondial a crescut de aproximativ zece ori, iar numărul copiilor diagnosticați cu obezitate a ajuns la 124 de milioane.

Obezitatea, un real pericol pentru sănătate

Medicii susțin că obezitatea este o reală problemă, care nu este tratată cu seriozitate. Pe lângă faptul că afectează aspectul fizic, obezitatea poate conduce la foarte multe probleme de ordin medical. Astfel, dacă nu sunt tratate la timp, aceste probleme pot conduce chiar la deces. Bolile renale, bolile cardiovasculare sau diabetul zaharat sunt doar câteva dintre afecțiunile grave care pot fi determinate de obezitate. 

Obezitatea este legată de boala de rinichi, este un factor de risc important pentru apariția ei și a diabetului zaharat. Recent, la Spitalul Parhon a fost adusă o pacientă, în vârstă de 71 de ani, ce prezenta obezitate și boală cronică de rinichi. În acest moment, prognosticul este rezervat", a precizat dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog, purtător de cuvânt al Spitalului Clinic „Dr. C. I. Parhon" din Iași.

Totodată, medicii susțin că numărul tinerilor hipertensivi este într-o continuă creștere. Conform doctorilor, obezitatea este un important factor care influențează apariția acestei afecțiuni.

„Hipertensiunea apare de multe ori la tineri de toate vârstele, dar mai ales la cei obezi sau supraponderali. Dacă această greutate a corpului este controlată şi revine la normal, hipertensiunea va fi şi ea vindecată. Constatăm că numărul cazurilor a crescut, tocmai din acest motiv. De multe ori, copiii stau cu telefonul într-o mână şi cu sandwich-ul în cealaltă. Acum au foarte multe preocupări tehnologice, iar toate acestea conduc la hipertensiune", precizează dr. Constantin Iordache, medic primar cardiolog în cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii din Iaşi. 

Marginalizarea persoanelor supraponderale, o problemă la nivel național

Conform psihologilor, foarte multe persoane supraponderale sau obeze ajung să se confrunte cu marginalizarea. Astfel, se poate ajunge la anxietate sau depresie.

Cel puţin în România, persoanele obeze încă sunt marginalizate de societate. Astfel, cei care au probleme cu greutatea pot să îşi piardă încrederea de sine. În aceste condiţii, nu este de mirare dacă, la un moment dat, ajung să se confrunte cu stări de anxietate sau chiar cu depresia", a precizat Andreea Coman, psiholog clinician.

Statisticile arată că, la nivel mondial, topul ţărilor cu cele mai multe persoane care se confruntă cu obezitatea este condus de Statele Unite ale Americii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite