„The Lancet“:  Medicamentele antifumat nu produc efecte secundare neuropsihiatrice grave

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu ale cărei rezultate au fost publicate zilele acestea în prestigioasa revistă „The Lancet“ arată că medicamentele împotriva sevrajului tabagic, respectiv vareniclina şi bupropionul, nu par să ducă la apariţia unor probleme neuropsihiatrice grave, comparativ cu placebo.

Studiul a inclus 8.000 de persoane cu vârste între 18 şi 75 de ani, care fumau mai mult de 10 ţigări pe zi. Cercetarea a vizat siguranţa şi eficienţa tratamentelor de primă linie împotriva sevrajului tabagic, respectiv vareniclină,  (Champix,  produs de laboratoarele Pfizer), bupropion (Zyban produs de GlaxoSmithKline, GSK) şi plasturi cu nicotină — comparativ cu utilizarea unui placebo la fumătorii cu sau fără tulburări psihice. Studiul a fost comandat de FDA - Food and Drug Administration, SUA, şi finanţat de de laboratoarele Pfizer şi GSK.

În urma studiului, s-a observant că jumătate din numărul persoanelor care au participat a avut sau are o tulburare psihiatrică stabilă (tulburări de dispoziţie sau psihotice, anxietate), iar dintre aceştia aproximativ jumătate au luat medicamente psihotrope. Alţi participanţi (4.028 de persoane) nu au avut probleme psihice.

La fumătorii fără probleme psihiatrice, nu a existat nicio creştere semnificativă a evenimentelor neuropsihice nedorite în cadrul a patru grupe de tratament (1,3% pentru grupul căruia i s-a administrat vareniclină, 2,2% pentru bupropion, 2,5% pentru plasturi cu nicotină şi 2,4% pentru placebo), pe parcursul monitorizării efectuate după oprirea tratamentului (9-24 săptămâni).

La cei cu tulburări psihice, ratele de evenimente nedorite au fost similare în toate grupurile (6,5% în grupul căruia i s-a administrat vareniclină, 6,7% pentru bupropion, 5,2% pentru plasturii cu nicotină şi 4,9% pentru placebo)

"Studiul nostru oferă dovezi suplimentare cu privire la siguranţa acestor medicamente la fumătorii cu tulburări psihice, care au una dintre cele mai mari rate de fumat", a declarat Robert M. Anthenelli, profesor la Universitatea din California, San Diego (SUA), autorul principal al studiului, citat de AFP.

Potrivit acestuia, studiul indică „pentru prima oară, că eficacitatea medicamentelor este similară pentru fumătorii care au sau nu au tulburări psihice“, iar vareniclina s-a dovedit a fi mai eficientă.

„Relativa creştere a incidenţei evenimentelor nedorite neuropsihice la persoanele cu tulburări psihice stabile, indiferent de tratament, trebuie să fie pusă în balanţă cu riscurile semnificative de sănătate cunoscute ale fumatului“, a mai spus acesta.

Autorii atenţionează că participanţii la studiu aveau o tulburare psihiatrică stabilă şi tratată şi că rezultatele nu pot fi aplicate persoanelor cu boli psihice netratate. .

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite