Tehnici uimitoare de respiraţie care îţi îmbunătăţesc viaţa
0Un om obişnuit respiră de aproximativ 23.040 de ori pe zi. Însă de multe ori facem asta destul de ineficient: luăm guri de aer mici, superficiale, în timp ce ne contractăm, inconştient, abdomenul. Din când în când, poate că ar trebui să acordăm puţină atenţie şi acestei simple activităţi.
Deşi cu toţii ne-am născut respirând corect, „din burtă“ cum s-ar spune, până când ajungem în adolescenţă, stresul ne acaparează viaţa. Răspunsul natural la stres, sentimentul de sufocare, ne restricţionează respiraţia. Însă, putem să reînvăţăm să respirăm mai uşor, având beneficii uriaşe, şi fizice şi psihologice. „Huffington Post“ a realizat o listă cu patru tehnici uimitoare care ne pot ajuta să scăpăm de dureri, de greaţă sau să adormim mai uşor.
1. Cum să adormi mai repede – exerciţiu de respiraţie „4-7-8“
Ca să te pregăteşti pentru o noapte odihnitoare, Andrew Weil, directorul Centrului pentru Medicină Integrativă de la Universitatea din Arizona, SUA, recomandă o tehnică simplă de respiraţie care funcţionează ca un tranchilizant natural. „Spre deosebire de somnifere care îşi pierd eficacitatea în timp, tehnica 4-7-8 este subtilă la început, însă devine din ce în ce mai puternică prin practică“, este de părere Weil.
Tehnica 4-7-8:
Ţine-ţi vârful limbii chiar în spatele dinţilor de sus pe tot parcursul exerciţiului. Expiră complet pe gură, scoţând un sunet delicat, şuierător. Închide gura şi inhalează încet prin nas cât timp numeri până la 4. Acum, ţine-ţi respiraţia cât timp numeri până la 7 şi pe urmă expiră cât timp numeri până la 8. Realizează încă trei cicluri şi apoi repetă la fiecare cinci minute, până când adormi.
2. Uşurează atacurile alergice sau de astm cu respiraţia „yoga“
Un studiu a descoperit că exerciţiile yoga de respiraţie, în combinaţie cu medicamentele, îmbunătăţesc semnificativ funcţionarea plămânilor la pacienţii cu astm. Această metodă de respirat rapid este benefică, în special, pentru sinusuri.
Tehnica yoga:
Începe cu o inhalare adâncă pe nas şi, apoi, la expiraţie, eliberează aerul în reprize scurte puternice, aproximativ una pe secundă timp de zece secunde. Acesta este un ciclu. Încearcă să duci la capăt trei asemenea cicluri, pentru început. Specialiştii avertizează că acest exerciţiu îţi poate creşte ritmul cardiac, aşa că dacă suferi de hipertensiune sau altă boală de inimă, consultă medicul înainte.
3. Imaginează-ţi cum scapi de durere cu fiecare expiraţie
Când ne doare ceva, deseori ne ţinem respiraţia, fapt care contribuie la inflamaţie prin eliberarea cortizolului, hormonul stresului, spun experţii.
Tehnica eliminării durere:
Închide ochii şi închipuieşte-ţi că organismul tău se relaxează complet. Pe măsură ce respiri, vizualizează oxigenul care îţi umple toate zonele dureroase cu o stare de bine. Apoi închipuieşte-ţi că durerea îţi părăseşte corpul cu fiecare expiraţie. „Cu cât expiri mai lung, cu atât vei stimula nervul vag din greier, fapt care îţi va transmite că te afli într-un mediu sigur, controlat“, este de părere psihologul Michael Merrill.
4. Potoleşte-ţi greaţa cu ajutorul respiraţiei
Această metodă de respiraţie poate calma greaţa prin stimularea „peristalzei“, adică a contracţiilor muşchilor care trimit mâncarea în stomac. Astfel, se va calma reflexul de regurgitare şi totul va începe să „curgă“ în direcţia normală.
Tehnica potolirii greţei:
Vizualizează că urci, cu picioarele goale, un şir lung de scări de piatră. Inhalează încet pe nas cât timp numeri până la patru în timp ce te concentrezi pe felul în care simţi sub picioare treptele reci de piatră. Apoi expiră cât timp numeri până la opt prin buzele strânse în timp ce-ţi imaginezi că ai coborât o treaptă. Continuă până când îţi trece greaţa.
Citeşte şi:
VIDEO Semnele ascunse care te anunţă că ai astm. Tusea este, uneori, singurul indiciu
În fiecare oră, un om moare în Europa din cauza astmului, fiindcă foarte mulţi oameni nu ştiu că suferă de această afecţiune respiratorie cronică.
După ce a fost diagnosticat cu „alergie la aerul din Delhi“, oraşul indian în care locuia, cercetătorul Kamal Meattle a descoperit, împreună cu o echipă de oameni de ştiinţă, combinaţia ideală pentru a crea aer curat în propria casă.
Alimente care-ţi împrospătează respiraţia
Respiraţia urât mirositoare este una dintre problemele cu care se confruntă multe persoane. Din fericire, sunt alimente care împrospătează respiraţia. Iată care sunt ele: