Sunt ţigările chiar atât de periculoase?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cu fiecare fum, inhalezi 93 de substanţe periculoase FOTO: Shutterstock
Cu fiecare fum, inhalezi 93 de substanţe periculoase FOTO: Shutterstock

Astăzi, de Ziua Mondială Antifumat, mai mult decât în celelalte zile din an, auzim despre devastatoarele efecte ale fumatului asupra sănătăţii. Dar este acest obicei atât de periculos pe cât ni se spune?

Răspunsul la întrebarea din titlu este: „Categoric, da!“, potrivit specialiştilor pneumologi din România, care marchează astăzi, ca în fiecare an pe 31 mai, Ziua Mondială Antifumat. Atestă acest lucru nenumăratele studii realizate de-a lungul timpului privind lunga listă de substanţe conţinute în fumul de ţigară.

Amoniac, mercur, formaldehidă, plumb sunt doar câteva dintre substanţele pe care le inhalează zi de zi, de mai multe ori pe zi, un român din patru – fumătorii activi. 

Dar pericolul nu îi vizează doar pe fumătorii activi, ci şi pe cei pasivi, în special pe copii. 

Un raport realizat de Colegiul Regal al Fizicienilor din Marea Britanie despre „Fumatul pasiv şi sănătatea copiilor“ a scos la iveală că doar în Regatul Unit fumatul pasiv determină, în cazul celor mici, 165.000 de episoade de boală, 9.500 de internări în spital, cel puţin 200 de cazuri de meningită bacteriană şi aproximativ 40 de morţi subite, toate într-un singur an.

Mai mult monoxid de carbon decât maşinile

Potrivit specialiştilor, fumul de ţigară conţine monoxid de carbon în proporţie de aproximativ 3,2% , în timp ce fumul emanat de ţevile de eşapament ale maşinilor are în compoziţie doar 1,5% monoxid de carbon. Acest gaz este extrem de periculos, pentru că privează organismul de oxigen. Explicaţia este că moleculele de monoxid de carbon se „ataşează" de hemoglobină (asigură transportul gazelor în organism) de 203 ori mai rapid decât moleculele de oxigen. Principalele consecinţe sunt îngustarea vaselor sangvine şi apariţia cheagurilor de sânge.  În timp, inhalarea constantă a monoxidului de carbon duce la instalarea bolilor cardiovasculare. 

Lista Substanţelor Toxice din Ţigări

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite