Substanță cancerigenă, descoperită în cafea
0Autorităţile din Marea Britanie au depistat 13 produse care conţin o substanţă cancerigenă periculoasă, numită acrilamidă, într-o concentraţie care depăşeşte doza zilnică recomandată, conform Daily Mail. Pe lista acestor produse se află două tipuri de cafea care se găsesc și la noi pe piață.
Acrilamida este o substanţă care se găseşte în cantități mici în multe dintre alimentele gătite la temperaturi foarte mari, prăjite sau coapte. În concentraţii mari însă, ea devine periculoasă pentru sănătatea organismului, cea mai frecventă afecţiune pe care o cauzează fiind cancerul, sub diverse forme.
Cauzează tulburări de comportament
Expunerea la acrilamidă induce formarea tumorilor (cancer) în sistemul nervos central, în glandele mamare, în tiroidă și în uter.
„Expunerea acută provoacă tulburări de comportament, halucinații audio-vizuale, hipotensiune, sindromul distresului respirator al adultului, neuropatii periferice. Expunerea cronică determină apariția dermatitelor de contact, oboselii ineplicabile, pierderea în greutate fără suprimarea apetitului, modificări comportamentale", explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din București în cartea „Compendiu de terapie naturală", apărută la Editura Medicală în anul 2009.
Chipsurile, cele mai periculoase
Specialiștii afirmă că migdalele prăjite, covrigii, biscuiții, pâinea prăjită, cerealele tratate termic, orezul expandat, nuggets din pui, cafeaua preparată, prăjiturile zaharoase, crackers, chipsuri, cartofii prăjiți, măslinele în conservă, napolitanele, pizza, produsele de patiserie, semințele de floarea-soarelui și popcornul conțin acrilamidă. Cea mai mare cantitate o conțin chipsurile, urmate de cartofii prăjiți.
CItește și...
Cafeaua în exces ne poate lăsa fără urmaşi
Cât de bun este obiceiul de a bea cafea
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi afirmă că doza zilnică admisă este de 1 microgram/acrilamidă/zi, cantitate care este adesea depășită ca urmare a consumului de alimente obișnuite.
Dă click pe imagine pentru a se mări.