Studiu: Măştile FFP3 oferă o protecţie de până la 100%​

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Măştile FFP3 se potrivesc bine şi sunt special concepute pentru a filtra aerosolii.  Foto: Shutterstock
Măştile FFP3 se potrivesc bine şi sunt special concepute pentru a filtra aerosolii.  Foto: Shutterstock

Conform cercetărilor din cadrul Spitalelor Universităţii Cambridge NHS Foundation Trust, calitatea măştilor chirurgicale purtate de lucrătorii din domeniul sănătăţii fac o mare diferenţă în ceea ce priveşte riscul de infectare cu coronavirus. Purtarea unei măşti de înaltă calitate cunoscută sub numele de FFP3 poate oferi o protecţie de până la 100%, relatează BBC.

Deşi rezistente la fluid, aceste măşti sunt relativ fragile şi slabe şi nu sunt menite să depisteze aerosolii infecţioşi - mici particule de virus care pot persista în aer şi sunt acum acceptate pe scară largă ca sursă de infecţie cu coronavirus. Studiul a constatat că personalul care îngrijea pacienţii cu Covid din secţiile „roşii” se confrunta cu un risc de până la 47 de ori mai mare decât cei din secţiile „verzi” sau non-Covid, potrivit Hotnews.ro.

Cercetătorul dr. Mark Ferris, un specialist în sănătatea muncii la spital, a declarat că angajaţii se infectează cu Covid în ciuda faptului că au făcut tot ce li s-a cerut în ceea ce priveşte măsurile de protecţie. 

În timp ce al doilea val al pandemiei a început să lovească în decembrie anul trecut, managerii din Cambridge au luat o decizie locală de a îmbunătăţi protecţia pe secţiile roşii. Dr Ferris: ”Singurul lucru care mai putea face diferenţa au fost măştile FFP3 şi aşa a şi fost” 

Măştile FFP3 se potrivesc bine şi sunt special concepute pentru a filtra aerosolii. 

În săptămânile care au urmat, rata infecţiilor în rândul lucrătorilor din domeniul sănătăţii din secţiile roşii a scăzut spectaculos, ajungând la nivelul experimentat de personalul din secţiile verzi în care nu existau pacienţi Covid. Studiul arată că „cazurile au scăzut semnificativ, măştile FFP3 oferind protecţie de 31-100% (şi cel mai probabil 100%) împotriva infecţiei cu Covid-19”. 

Este posibil ca orice caz rămas să fie cauzat de răspândirea în comunitate, mai degrabă decât în ​​spital. 

Dr. Mike Weekes, de la Universitatea Cambridge NHS Hospitals Foundation Trust, care a lucrat şi la acest studiu, a declarat că lucrarea oferă „unele dovezi din lumea reală că măştile FFP3 sunt de fapt eficiente şi mai eficiente decât măştile chirurgicale”. 

El a adăugat că „în mod clar, este un studiu relativ mic şi de aceea trebuie să vedem aceste constatări reproduse în altă parte. Dar, având în vedere diferenţa dintre rezultatele pe care le-am văzut, la ce ar trebui să ne gândim este schimbarea utilizării măştilor FFP3 pentru oricine are grijă de un pacient cu coronavirus”.

Datele au fost colectate în timpul unui program de testare regulată pentru Covid. Rezultatele sunt publicate într-o lucrare pre-tipărită care nu a fost evaluată.

În cea mai mare parte a anului trecut, spitalele din Marea Britanie au urmat îndrumările naţionale care subliniază faptul că lucrătorii din domeniul sănătăţii ar trebui să poarte măşti chirurgicale, cu excepţia unor situaţii limitate. Acum însă asociaţiile profesionale au au cerut ca personalul să primească echipament de protecţie individuală mai bun.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite